Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hematologie » Factor X

Factor X

Categoria: Hematologie

Factor X se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Factor X se face in:
Hemoragie ombilicala, deficit Stuart-Power, Hemoragii, Hemartroze, Icter obstructiv,

Vizeaza sanatatea:
Sange, Articulatii, Ficat,

Durata aproximativa pentru efectuarea Factor X:
20 - 25 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Factor X:
50 - 80 euro



   Despre Factor X:

Factorul X sau factorul Stuart-Prower este o glicoproteina  care se sintetizeaza la nivelul hepatocitului in prezenta  vitaminei K.

Analiza se recomanda in caz de manifestari hemoragice cu debut precoce, la nastere (hemoragie ombilicala) sau in cursul primului an de viata; gama manifestarilor hemoragice este aproape identica cu cea intalnita la pacientii cu deficit de FVII (particularitatea deficitului Stuart-Prower consta in frecventa net mai mare a hemartrozelor si declansarea strict provocata a hemoragiilor); prelungirea timpului Quick fara o motivatie  terapeutica sau clinica.


   Valorile normale Factor X:

75- 130%

   Scăderi Factor X:

Deficit Stuart-Power.

Acesta este o afectiune hemoragica congenitala sau dobandita cu frecventa foarte redusa in populatie. Mecanismul de transmitere a defectului genetic in sinteza FX este autozomal recesiv. Ambele sexe sunt afectate in mod egal.

Deficitul dobandit de FX apare in urmatoarele conditii clinice: terapia cu anticoagulante orale, boli hemoragice ale nou-nascutului, ictere obstructive, terapie cu antibiotice, in asociere cu deficitul de factor II, V si IX, afectiuni hepatice (ciroza, hepatite), fibrinoliza, coagulare intravasculara diseminata, in asociere cu deficitul de factor II, V si VII7, amiloidoza.


   Metoda folosită pentru determinarea Factor X:

Se foloseste metoda coagulometrica (consta in masurarea timpului de coagulare a probei de investigat in prezenta tromboplastinei si a unei plasme care contine in exces toti factorii plasmatici ai coagularii cu exceptia factorului X.


   Pregătirea pacientului pentru Factor X:

Sangele venos se recolteaza pe nemancate.


   Riscuri în Factor X:

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Corlentor si stressclim forte
Corlentor si stressclim forte

Buna ziua! De curand am fost diagnosticatã cu tahicardie sinusala ... Buna ziua! Tineti cont de recomandarea medicului si luati-va constant ...


Sfatul farmcistului Este bun pt diabetici ?
Este bun pt diabetici ?

Este bun pt o rosatura la picior, fiind diabetic ? ... Buna ziua! Da, puteti folosi unguent ichtiolat, insa daca nu obtineti ...




Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...