Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hematologie » Timp de tromboplastina partial activat

Timp de tromboplastina partial activat

Categoria: Hematologie

Timp de tromboplastina partial activat se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Timp de tromboplastina partial activat se face in:
Sindrom hemoragic, Hemofilie, Boala von Willebrand, Malnutritie, Boli maligne, Lupus eritematos sistemic,

Vizeaza sanatatea:
Sange, Vase sangvine, Ficat, Piele, Rinichi,

Durata aproximativa pentru efectuarea Timp de tromboplastina partial activat:
24 Ore

Pretul aproximativ pentru efectuarea Timp de tromboplastina partial activat:
5 - 10 euro



   Despre aPTT:

Determinarea timpului de tromboplastina partial activat este utila pentru detectarea deficientelor congenitale sau dobandite ale factorilor de coagulare mentionati mai sus; suspiciunea de hemofilie sau boala von Willebrand.


-monitorizarea tratamentului cu heparina nefractionata si inhibitori trombinici (hirudin, argatroban);

-suspectarea prezentei de inhibitori factor-specifici sau nespecifici ai coagularii (ex. anticoagulant lupic).

Observatie: prezenta anticoagulantilor lupici se asociaza cu tendinta clinica spre tromboza si nu cu hemoragie.

-evaluarea preoperatorie a riscului hemoragic


   Valorile normale aPTT:

26-40 secunde

   Scăderi aPTT:

Scaderea timpului de tromboplastina partial activat poate aparea in cazul unor nivele crescute ale unui singur factor, cel mai adesea FVIII, in neoplasme diseminate (mai putin cand este afectat ficatul), imediat dupa o hemoragie acuta, in stadiile initiale ale coagularii intravasculare diseminate.

In timp ce valori prelungite ale aPTT sugereaza o boala hemoragica, un aPTT scurtat s-a dovedit a fi un predictor independent pentru un risc crescut de deces, tromboza, hemoragie si morbiditate.

   Creșteri aPTT:

Valori critice: aPTT >70secunde, cand exista risc de sangerare spontana.

Cresterea aPTT se intalneste in toate deficitele congenitale ale caii intrinseci (inclusiv hemofilia A si B, boala von Willebrand), tratament cu heparina nefractionata, inhibitori trombinici (hirudin, argatroban), streptokinaza, urokinaza, tratament cu anticoagulante orale, deficit de vitamina K, malnutritie, hipofibrinogenemie, afectiuni hepatice, coagular eintravasculara diseminata, prezenta produsilor de degradare a fibrinei, prezenta anticoagulantilor circulanti factor-specifici (sunt observati cel mai adesea la 5-10% din pacientii cu hemofilie ca anti-factor VIII sau anti-factor IX; de asemenea Ac anti-FVIII pot aparea la varstnici sau in sarcina) sau nespecifici – anticoagulantii lupici (primari sau secundari in: LES si alte boli autoimune, boli maligne, ca reactie la medicamente, dupa transfuzii multiple, in tuberculoza, glomerulonefrita cronica.


   Metoda folosită pentru determinarea aPTT:

Coagulometrica


   Pregătirea pacientului pentru Timp de tromboplastina partial activat:

Sangele venos se recolteaza a jeun (pe nemancate).

La pacientii aflati in tratament cu heparina, proba se recolteaza cu o ora inainte de urmatoarea administrare. Nu se recolteaza proba de pe un cateter heparinizat.


   Riscuri în Timp de tromboplastina partial activat:

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Corlentor si stressclim forte
Corlentor si stressclim forte

Buna ziua! De curand am fost diagnosticatã cu tahicardie sinusala ... Buna ziua! Tineti cont de recomandarea medicului si luati-va constant ...


Sfatul farmcistului Este bun pt diabetici ?
Este bun pt diabetici ?

Este bun pt o rosatura la picior, fiind diabetic ? ... Buna ziua! Da, puteti folosi unguent ichtiolat, insa daca nu obtineti ...




Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...