Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Analize urina » Osmolaritate urinara

Osmolaritate urinara

Categoria: Analize urina

Osmolaritate urinara se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Osmolaritate urinara se face in:
Diabet insipid, Amiloidoza, Afectiuni renale, Insuficienta renala, Boala Addison, Insuficienta cardiaca congestiva,

Vizeaza sanatatea:
Sange, Rinichi, Inima, Suprarenale,

Durata aproximativa pentru efectuarea Osmolaritate urinara:
2 - 5 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Osmolaritate urinara:
5 - 10 euro



   Despre Osmolaritate urinara:

Capacitatea rinichiului de a mentine tonicitatea si echilibrul hidroelectrolitic la nivelul compartimentului extracelular poate fi evaluata prin masurarea osmolalitatii urinare.

Analiza este utila pentru investigarea echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic, evaluarea capacitatii de concentrare a rinichilor in insuficienta renala acuta si cronica, sindromul de secretie inadecvata de ADH, diabet insipid, amiloidoza, evaluarea deshidratarii, monitorizarea afectiunilor renale, monitorizarea pacientilor carora li  s-au administrat substante radioopace.


   Valorile normale Osmolaritate urinara:

50 -1200 mOsmol/kg

   Scăderi Osmolaritate urinara:

Urmatoarele afectiuni sunt caracterizate de osmolaritate urinara scazuta: insuficienta renala cronica, diabet insipid, hipokalemie, hipernatremie, polidipsie primara, hipercalcemie, ingestie excesiva de apa.

O valoare a osmolaritatii <150 mOsmol/kg H2O sugereaza o diureza apoasa, ce se caracterizeaza prin excretia unui volum urinar crescut cu dilutie scazuta, ce are drept cauza  reducerea reabsorbtiei apei la nivelul tubilor colectori. Aceasta reducere poate fi motivata prin lipsa secretiei de hormon antidiuretic ADH (diabet insipid central) sau prin incapacitatea rinichiului de a raspunde la stimularea ADH-ului (diabet insipid nefrogen). Diabetul insipid nefrogen poate fi de doua tipuri: congenital (defect la nivelul receptorului ADH-ului sau la nivelul canalelor de apa –aquaporine) sau dobandit (intoxicatie cu litiu, metoxifluran, amiloidoza, hipercalcemie, hipokalemie, uropatie obstructiva).

Lipsa secretiei de ADH poate fi de cauzata de: degenerescenta celulara, tumori, granuloame, interventii chirurgicale, traumatisme, infarct sau infectii hipofizare sau hipotalamice, sarcina (ca urmare a supresiei secretiei ADH prin productia excesiva de vasopresina); de asemenea pot fi implicate cauze psihogene sau iatrogene.

   Creșteri Osmolaritate urinara:

Cresterea osmolaritatii urinare caracterizeaza: azotemia prerenala,  insuficienta cardiaca congestiva, Sindrom de secretie inadecvata de hormon antidiuretic (SIADH), Boala Addison, deshidratare, amiloidoza, hiponatremie

Diureza osmotica, cu nivel al osmolalitatii >400 mOsmol/kg H2O, este o marire a volumului urinar consecutiva cresterii presiunii osmotice plasmatice, ce survine in cursul diabetului zaharat, supraincarcarii azotate a sangelui, administrarii de glucoza, uree sau manitol. Prin proba de diureza osmotica, se poate monitoriza excretia apei sub influenta diureticelor osmotice (furosemid).


   Metoda folosită pentru determinarea Osmolaritate urinara:

Osmometrie cu reducerea punctului de inghet (freezing point depression). Aceasta metoda se bazeaza pe una din proprietatile coligative ale solutiilor – acele proprietati care sunt proportionale cu concentratiile molare ale substantelor dizolvate- capacitatea lor de a scadea punctul de inghet al apei.


   Pregătirea pacientului pentru Osmolaritate urinara:

Pentru a creste sensibilitatea testului se impune o dieta bogata in proteine cu 3  zile inainte de efectuare;  nu se consuma lichide la masa de seara; de la ultima masa pana la inceperea colectarii de urina nu se vor consuma lichide si alimente.


   Specificații privind Osmolaritate urinara:

Specimen recoltat - urina din 24 ore.

Recipient de recoltare - vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore.

Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este necesara.

Volum proba – 10 mL.

Stabilitate proba
- 3 zile la 2-8°C

Sfaturi ale Farmacistului:


urinez des
Buna ziua, Urinez foarte des, cateodata si dupa 5 minute, daca beau un pahar de apa ma duc de 3 ori, noaptea de asemenea ma duc de 3-4 ori pe noapte. Am fost la urolog, analizele mi-au iesit bune, la endocrinolog am glanda putin marita (4 si ceva) d ...


Buna ziua! Daca au fost excluse variantele infectie urinara si diabeti insipid, este posibil sa fie vorba despre o problema neurologica. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Corlentor si stressclim forte
Corlentor si stressclim forte

Buna ziua! De curand am fost diagnosticatã cu tahicardie sinusala ... Buna ziua! Tineti cont de recomandarea medicului si luati-va constant ...


Sfatul farmcistului Este bun pt diabetici ?
Este bun pt diabetici ?

Este bun pt o rosatura la picior, fiind diabetic ? ... Buna ziua! Da, puteti folosi unguent ichtiolat, insa daca nu obtineti ...




Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...