Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Biochimie » Proba de digestie

Proba de digestie

Categoria: Biochimie

Proba de digestie se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Proba de digestie se face in:
Fibroza chistica, Malabsorbtie, Afectiuni pancreatice, Afectiuni biliare, Fistula gastrocolica,

Vizeaza sanatatea:
Stomac, Intestine, Pancreas, Ficat, Veica biliara, Pancreas,

Durata aproximativa pentru efectuarea Proba de digestie:
2 - 5 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Proba de digestie:
5 - 10 euro



   Despre Proba de digestie:

Examinarea microscopica a materiilor fecale este utila in investigarea  tulburarilor de digestie, absorbtie si tranzit intestinal: sindrom de malabsorbtie, disfunctii pancreatice exocrine, disfunctii biliare, fistula gastrocolica, fibroza chistica.


   Valorile normale Proba de digestie:

Fibre musculare nedigerate: absente;

Fibre musculare digerate: rare (<10 fibre/hpf*);

Grasimi neutre (trigliceride): <50 globule/hpf;

Acizi grasi liberi, sapunuri: <100 globule/hpf;

Amidon, celuloza: rare (5-10 granule/10-15 hpf)

Hpf inseamna  camp microscopic de putere mare (40x).

   Creșteri Proba de digestie:

Prezenta fibrelor musculare partial digerate sau nedigerate pledeaza pentru o tulburare de digestie: obstructie biliara, disfunctie pancreatica exocrina (fibroza chistica), fistula gastrocolica, hiposecretie gastrica de acid clorhidric (tesutul muscular nu poate fi digerat in intestin daca acidul clorhidric nu disociaza si digera tesutul conjuctiv) sau tranzit gastro-intestinal accelerat.

Cresterea acizilor grasi in scaun (in special acizi grasi si sapunuri) se asociaza cu sindromul de malabsorbtie cauzat de: boala celiaca, sprue, boala Whipple, enterita regionala, boala Crohn, fibroza chistica, atrofia de malnutritie. De asemenea, cresterea grasimilor in scaun (in special grasimi neutre) se asociaza cu maldigestie cauzata de obstructia biliara, bolile pancreatice in care exista un deficit de lipaza (fibroza chistica, pancreatita cronica, neoplazie, calcul obstructiv), sindromul de intestin scurt dupa rezectie chirurgicala, by-pass sau in anomalii congenitale.

Prezenta unei cantitati mari de amidon in scaun semnifica insuficienta pancreatica, dar si tranzit intestinal accelerat. Prezenta unei cantitati mari de celuloza este consecinta, de cele mai multe ori, a unui tranzit intestinal accelerat.


   Limite și interferențe Proba de digestie:

Pentru fibre musculare: administrarea medicamentelor pe baza de bismut, uleiuri minerale, compusi de magneziu.

Pentru grasimi neutre si acizi grasi liberi:
Cresteri: laxative, in special uleiuri minerale, supozitoare, lubrifianti, ingestia de maioneze dietetice, dressing-uri pentru salate, dieta bogata in fibre (>100g/zi)1;2.
Scaderi: Metamucil, bariu.

-Alti factori care pot influenta testul: alcool, clorura de potasiu, carbonat de calciu, Neomicina, Kanamicina si alte antibiotice cu spectru larg, bismut1;2.

Pentru zaharuri:
Cresteri: la nou nascut.
Scaderi: fermentatie bacteriana (daca specimenul nu este analizat imediat la primirea in laborator si nu se refrigereaza)


   Metoda folosită pentru determinarea Proba de digestie:

Examinare microscopica a 4 preparate lama-lamela efectuate cu ser fiziologic (pentru fibrele musculare), Lugol (pentru amidon), coloratie Sudan III (pentru grasimi) si acid acetic glacial (pentru acizii grasi).


   Pregătirea pacientului pentru Proba de digestie:

Timp de 1 saptamana inainte de recoltare pacientului nu i se administreaza  bariu, uleiuri minerale, bismut, Metamucil, compusi de magneziu, laxative si nu foloseste supozitoare, creme, lubrifianti.

Timp de 72 ore inainte de recoltare tine un regim cu 50-60 g unt (50-150g grasimi/zi), 100-200g carne rosie, 500g lapte, 200-300g cartofi, 100g paine si abstinenta de la alcool.

Se recomanda un regim constant 72 ore inainte de recoltare, care sa includa cantitati suficiente de grasimi si carne rosie.

Sfaturi ale Farmacistului:


Fibroza chistica
Buna! As vrea sa stiu daca Air7 se poate da in fibroza chistica,am un baiat in varsta de 15 ani iar pe plamani avem deja formate bronsectazii? ...


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Corlentor si stressclim forte
Corlentor si stressclim forte

Buna ziua! De curand am fost diagnosticatã cu tahicardie sinusala ... Buna ziua! Tineti cont de recomandarea medicului si luati-va constant ...


Sfatul farmcistului Este bun pt diabetici ?
Este bun pt diabetici ?

Este bun pt o rosatura la picior, fiind diabetic ? ... Buna ziua! Da, puteti folosi unguent ichtiolat, insa daca nu obtineti ...




Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...