Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hormoni » Aldosteron seric

Aldosteron seric

Categoria: Hormoni

Aldosteron seric se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Aldosteron seric se face in:
HIpertensiune arteriala, Hiperaldosteronism, Afectiuni renale,

Vizeaza sanatatea:
Inima, Vase sangvine, Rinichi, Glande suprarenale, Insuficienta cardiaca,

Durata aproximativa pentru efectuarea Aldosteron seric:
10 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Aldosteron seric:
35-50 euro



   Despre Aldosteron seric:

Aldosteronul, hormon mineralocorticoid, este un element component al sistemului renina – angiotensina – aldosteron implicat in homeostazia sodiului si potasiului precum si in mentinerea tensiunii arteriale.

Analiza se efectueaza pentru evaluarea pacientilor cu HTA si posibil hiperaldosteronism, pentru diagnosticul diferential intre hiperaldosteronismul primar si cel secundar impreuna cu determinarea nivelului reninei plasmatice, calcularea raportului aldosteron/renina si cu efectuarea unor teste functionale; diagnosticarea unor forme de sindrom adrenogenital insotite de pierdere de sare in care concentratia aldosteronului este foarte scazuta.


   Valorile normale Aldosteron seric:

Aldosteron seric:

Clinostatism  (in pozitie culcat, dimineata): 29.4 -161.5 ng/L (pg/mL)

Ortostatism (in picioare): 38.1 – 313.3 ng/L (pg/mL)

Raport aldosteron/renina: <20

   Scăderi Aldosteron seric:

Un nivel scazut de aldosteron seric (hipoaldosteronism) poate rezulta ca urmare a unui deficit primar la nivelul glandei suprarenale (boala Addison). Printre cauzele mai putin obisnuite se numara defectele ereditare in biosinteza aldosteronului, cum ar fi deficitul de 21-hidroxilaza, forma cu pierdere de sare, din cadrul sindromului adrenogenital. Atunci cand hipoaldosteronismul este consecinta unui defect primar in biosinteza steroizilor suprarenalieni nivelurile plasmatice ale reninei sunt crescute.

Deficitul de aldosteron se poate produce si in asociere cu boli renale cronice, mai ales afectiuni tubulo-interstitiale si nefropatia diabetica. Majoritatea pacientilor prezinta niveluri scazute de renina, conditie denumita hipoaldosteronism hiporeninemic.

Indiferent de cauza, hipoaldestonismul determina hiperkaliemie

   Creșteri Aldosteron seric:

Screening-ul pentru hiperaldosteronismul primar este considerat pozitiv in cazul in care se obtine un raport aldosteron/renina >50.

Secretia inadecvata de aldosteron determina hipertensiune, dureri si crampe musculare, tetanie, paralizie, poliurie, proteinurie si in final insuficienta renala.

Hiperaldosteronismul primar este cauzat in mod obisnuit de un adenom de suprarenala, o hiperplazie uni- sau bilaterala si mult mai rar de un hiperaldosteronism familial supresibil la glucocorticoizi.

Hiperaldosteronismul secundar este intalnit in urmatoarele situatii: stenoza de artera renala, toxemia gravidica (insotit de HTA), insuficienta cardiaca congestiva, ciroza cu ascita, sindrom nefrotic, incarcare cu potasiu, abuz de diuretice sau laxative si sindromul Bartter (fara a fi insotit de HTA).


   Limite și interferențe Aldosteron seric:

Medicamente ce  pot determina cresteri ale aldosteronului seric: amilorid, clortalidona, clorura de amoniu, corticotropina, dobutamina, fenoldopam, furosemid, hidralazina, hidroclorotiazid, laxative, metoclopramid, nifedipina, opiacee, pravastatin, spironolactona, triamteren.

Medicamente ce  pot determina scaderi ale aldosteronului seric: antiinflamatoare nesteroidiene, atenolol, candesartan, captopril, carvedilol, clonidina, ciclosporina, dexametazon, enalapril, ergoloid mesilat, etomidat, finasteride, fosinopril, ketoconazol,lisinopril, heparinele cu greutate moleculara mica, losartan, nicardipina, nifedipina, nisoldipin, perindopril, ramipril, ranitidina.


   Metoda folosită pentru determinarea Aldosteron seric:

Radioimunologica (RIA).


   Pregătirea pacientului pentru Aldosteron seric:

Pentru detectarea hiperaldosteronismului primar ghidul Societatii de Endocrinologie recomanda:

Cu cel putin 4 saptamani inaintea recoltarii trebuie intrerupt tratamentul cu medicamentele care afecteaza cel mai mult testarea: atat diureticele care economisesc potasiul (spironolactona, amilorid, triamteren, eplerenone) cat si cele care elimina potasiul. Se vor evita de asemenea produsele derivate din radacina de lemn dulce (Liquiritiae).

Se recomanda ca pacientii sa aiba o ingestie normala de sare (aproximativ 3 g sodiu/zi).

Daca este necesar sa se mentina controlul tensiunii arteriale se va prefera administrarea de preparate cu influenta redusa asupra testarii: verapamil retard, hidralazina in asociere cu verapamil retard; blocanti alfa-adrenergici: prazosin, doxazosin, terazosin.

In cazul pacientilor cu rezultate neconcludente la determinarile anterioare ale raportului aldosteron/renina si la care HTA poate fi controlata cu medicamente ce exercita o influenta redusa, se indica sa se intrerupa cu cel putin 2 saptamani inaintea recoltarii si alte medicamente, cum ar fi: beta-blocante; alfa2-agonisti cu actiune centrala (clonidina, alfa-metildopa); antiiflamatorii nesteroidiene; inhibitori ai enzimei de conversie; blocanti ai receptorilor de angiotensina (sartanii), inhibitorii de renina, dihidropiridinele din familia blocantelor canalelor de calciu.

 La anamneza se va evalua statusul pacientelor in ceea ce priveste tratamentul cu contraceptive orale sau terapia  hormonala de substitutie; trebuie luat in considerare faptul ca preparatele ce contin estrogeni pot reduce nivelul reninei directe si induce astfel un raport aldosteron/renina fals crescut.

Este obligatoriu sa se precizeze pozitia pacientului la recoltarea probei. Pentru recoltarea in pozitia culcata este preferabil ca aceasta sa se faca dis-de-dimineata iinainte ca pacientul sa se deplaseze. Pentru recoltarea in ortostatism este necesar ca pacientul sa ramana in aceasta pozitie pe o perioada de cel putin 30 minute inaintea recoltarii.

Este recomandabil sa se cunoasca in prealabil concentratiile serice ale sodiului si potasiului precum si eliminarile urinare ale acestor ioni.

De asemenea se va evita administrarea de izotopi radioactivi cu 24 ore inaintea recoltarii.


   Specificații privind Aldosteron seric:

Se va recolta sange sange venos si  se va preciza pe biletul de trimitere catre laborator postura in care s-a efectuat recoltarea probei de sange.


   Riscuri în Aldosteron seric:

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom (vanataie). Persoanele care  sufera de o afectiune ce impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Sfaturi ale Farmacistului:


Medicanente
Bună seara! Fratele meu are Ciroza decompensată cu ascita ,ia tratament prescris de medic, il puteți ajuta cu ceva pt ascita ,la 2 săptămâni îi scoate 2l lichid, asta de 2 luni..mulțumesc! ...

Ciroza cu ascita
Buna ziua Am rugamintea sa-mi transmiteti combinatie de produse naturiste care sa ajute la trecerea de la ciroza cu ascita la ciroza uscata. Trebuie sa mentionez cateva aspecte despre pacient -varsta - 56 ani -sex - masculin -depistarea afect ...

Tratare ascita
Doresc sa stiu daca prin administrarea de l-citrulina pot ajuta organismul sa elimine lichidul ascitic acumulat in abdomen. ...

tratament ascita
Tratament cu Amilorid ...

Este benefic in cazul hepatitei C?
Buna ziaua. Sotul meu(65 ani), a fost diagnosticat cu hepatita C in 1998. A refuzat sa urmeze tratamentul cu Interferon si Ribavirina(fratele lui a facut acest tratament fara rezultate). Singurul medicament pe care il ia este Esentiale(6 pe zi). Intr ...


Buna ziua! Curcuma este indicata in afectiuni hepatice (ficat gras, ascita, icter), prevenind afetiunile tumorale si reducand stresul oxidativ. Poate fi adminsitrata imreuna cu Essentiale Forte, in ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Ciroză hepatică cu varice esofagiene
Bună ziua ! Soțul are Ciroza alcolică cu varice esofagiene gr 3,bandate. Trombocitelor scad de la lună la luna,acum sunt 38000. Sideremia 11.83 Ce potem face pentru a mari nr de trombocite și fierul ? Mulțumesc fru ...

Interferonat pentru pacient cu VHC si neoplasm de prostata ?
Buna ziua, Tatal meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica cu VHC compensata in oct.2019, 770369 UI/mL, nivel fibroza F4. Ulterior, in noiembrie a fost confirmat si cu neoplasm de prostata. T4N1M1b, si hemangiom corp vertenral L2 15 mm. Scorul ...

În ciroza se poate lua deodată cu Schisandra ?
Va rog sa îmi spuneți dacă pot lua dimineața o fiola de Desmodium și în timpul zilei de două ori câte două capsule de Schisandra . Am ciroza pe baza de colangita biliară primitiva. Va mulțumesc. Sănă ...


Buna ziua! Da, puteti face aceasta asociere, dozele sunt corecte si nu trebuie marite! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Ciroza hepatica / encefalopatie
Buna ziua . Tatăl meu suferă de ciroza hepatica și uneori face episoade de encefalopatie . Cu ce anume poate ieși din stare ? Lactuloza nu o suporta și i a sinergin și normix 2 capsule de 3/ zi 14 zile / luna . Mulț ...

Hipertensiune arteriala
Buna seara! Mama mea are ciroza hepatica. Tratamentul indicat de dr de familie ptr tensiune arteriala este contraindicat in ciroza hepatica. Si-a schimbat stilul de viata, de o luna de zile este vegana , si valoarea tensiunii este 14.Are varsta de 65 ...


Buna ziua! Din cauza cirozei medicamentele nu sunt metabolizate ca in cazul pacientilor fara probleme hepatice, fiind posibil ca unele sa necesite doze mai mici decat cele uzuale (cum este cazul meto ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

furosemid
Buna ziua, la o reatestare pentru as farmacie am gasit ca -furosemidul este ci in HTA, este corecta aceasta varianta? eu,stiu ca este exact invers. multumesc ...


Buna ziua! Furosemidul este indicat in hipertensiunea arteriala, singur sau in asociere cu alte medicamente antihipertensive. Contraindicatiile sunt urmatoarele: ciroza, hipokaliemie (scaderea nivel ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Corlentor si stressclim forte
Corlentor si stressclim forte

Buna ziua! De curand am fost diagnosticată cu tahicardie sinusala ... Buna ziua! Tineti cont de recomandarea medicului si luati-va constant ...


Sfatul farmcistului Este bun pt diabetici ?
Este bun pt diabetici ?

Este bun pt o rosatura la picior, fiind diabetic ? ... Buna ziua! Da, puteti folosi unguent ichtiolat, insa daca nu obtineti ...




Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...