Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hormoni » Cortizol seric

Cortizol seric

Categoria: Hormoni

Cortizol seric se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Cortizol seric se face in:
Sindrom Cushing, Hipercorticism, Boala Addison,

Vizeaza sanatatea:
Vase sangvine, Aparat genital, Piele, Suprarenale, Hipofiza,

Durata aproximativa pentru efectuarea Cortizol seric:
24 Ore

Pretul aproximativ pentru efectuarea Cortizol seric:
5 - 10 euro



   Despre Cortizol seric:

Cele mai importante efecte fiziologice ale cortizolului sunt cresterea glucozei sanguine (prin stimularea gluconeogenezei), precum si actiunea antiinflamatorie si imunosupresiva.

Dozarea cortizolului (bazal sau asociat cu teste de stimulare sau supresie) furnizeaza informatii asupra functionalitatii corticosuprarenalei, hipofizei si hipotalamusului. De asemenea, nivelul cortizolului este util in monitorizarea unor afectiuni care se insotesc de cresterea  acestuia (ex.: sindromul Cushing) sau de scaderea lui (ex.: boala Addison). Este util si in monitorizarea unor tratamente (ex.: terapia de supresie cu dexametazona in sindromul Cushing sau terapia cu cortizol in boala Addison).


   Valorile normale Cortizol seric:

Dimineata orele  7-10: 171-536 nmol/L;

Dupa-amiaza orele 16-20:  64-327 nmol/L;


   Variații fiziologice Cortizol seric:

Deoarece cresteri si scaderi episodice ale concentratiei de cortizol apar atat la pacienti cu boala Cushing sau cu productie ectopica de ACTH, cat si la persoanele normale, aceasta trebuie masurata in cel putin doua zile diferite.

In sarcina pot aparea valori crescute de cortizol.

   Scăderi Cortizol seric:

Daca rezultatele  indica un nivel scazut de cortizol atunci doctorul poate cere un test de stimulare a ACTH. Acest test implica masurarea concentratiei de cortizol in sangelel unui pacient inainte si dupa administrarea de ACTH. Daca glandele suprarenale functioneaza normal atunci injectarea de ACTH ar trebui sa stimuleze productia de cortizol.

Acesta masuratoare se face atunci cand un pacient este suspectat (prezinta semne si simptome) a avea sindrom Cushing:obezitate, pierderea masei musculare, fatigabilitate etc) sau cand prezinta semne ale bolii Addison:slabiciune fatigabilitate, cresterea pigmentarii samd.

Daca nivelul de cortizol este prea mic si pacientul raspunde la un test de stimulare a ACTH-ului atunci problema este secretia insuficienta a glandei pituitare. Daca nivelul este scazut dar pacientul nu raspunde la un test de stimulare, atunci este foarte probabil ca afectarea s-a produs la nivelul glandei suprarenale.

Insuficienta corticosuprarenala se caracterizeaza prin nivel scazut de cortizol-boala Addison. Odata ce testarea s-a realizat si s-a identificat un nivel anormal-fie scazut fie crescut-de cortizol, doctorul poate cere alte investigatii cum ar fi CT sau RMN.

Scaderea nivelului de cortizol se poate datora hipotiroidismului, sau administrarii de hormoni steroidieni.

   Creșteri Cortizol seric:

Daca exista un nivel crescut de cortizol se va efectua un test de inhibare a dexametazonei, pentru a determina daca principala cauza a excesului se datoreaza cresterii secretiei de ACTH-hormon produs de glanda pituitara si care stimuleaza secretia de cortizol.

Acest test se realizeaza astfel : se administreaza pacientului dexametazona oral (un glucocorticoid sintetic) si apoi se masoara nivelul seric si urinar de cortizol. Dexametazona inhiba secretia de ACTH si implicit ar trebui sa scada si secretia de cortizol daca sursa excesului este cauzata de hipersecretia glandei pituitare.

Exista o varietate de procedee dar cel mai des folosit este urmatorul: se administreaza la fiecare 6 ore inhibitorul de ACTH pe parcursul a 2-4 zile. Separat, urina de pe parcursul a 24 de ore este colectata atat inainte de administrare cat si in timpul perioadei de testare. De asemenea sangele si urina este colectata la sfarsitul perioadei de testare si se evalueaza nivelele serice si urinare de cortizol.

La cei mai multi oameni nivelul de cortizol este foarte mic la culcare si este maxim la trezire dimineata. Acest tipar se va schimba daca o persoana isi modifica ritmul somn-veghe. Concentratii normale sau crescute dimineata corelate cu unele care nu scad seara sugereaza o hipersecretie de cortizol.

Daca nivelul de cortizol scade la testul de inhibare a ACTH aceasta semnifica faptul ca pacientul are o problema cauzata de hipersecretia glandei pituitare. Daca nu scade, atunci nivelul crescut de cortizol se datoreaza unei tumori secretante de ACTH sau unei afectari la nivelul corticalei glandei suprarenale, sau chiar medicatiei pe care o ia respectivul pacient (terapia cu corticosteroizi).


   Limite și interferențe Cortizol seric:

Medicamentele care determina cresteri ale cortizolului seric: anticonvulsivante, aspirina, atropina, benzodiazepine, clomipramina,  corticotropina, contraceptive orale, cortizon, diazoxid, diclofenac, estrogeni, furosemid, gemfibrozil, gliburid, hidrocortizon, insulina, interferon (gama), litiu, metadona, metoxamina, metoclopramid, naloxon, ranitidina, spironolactona, vasopresina.

Medicamentele care determina scaderi ale cortizolului seric: aminoglutetimid, barbiturice, beclometazona,  danazol, dexametazona, efedrina, fenitoin, indometacin, ketoconazol, labetalol, levodopa, carbonat de litiu, magneziu, metilprednisolon, morfina, nifedipina, oxazepam, pravastatin, prednisolon, rifampicina, sumatriptan, trimipramina.


   Metoda folosită pentru determinarea Cortizol seric:

Imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).


   Pregătirea pacientului pentru Cortizol seric:

Sangele venos se recolteaza pe nemancate.

Pentru testare trebuie stiut ca pacientul este bine sa tina o dieta in care concentratia de sare este de 2-3 grame/zi si sa isi limiteze efortul fizic cu 10-12 ore inainte de test.


   Specificații privind Cortizol seric:

Nivelul cortizolului in sange este mai mare intre orele 5-10 dimineata, comparativ cu intervalul orar 20-4. Recoltarea ideala este dubla: ora 8 si ora 23.


   Riscuri în Cortizol seric:

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom (vanataie). Persoanele care  sufera de o afectiune ce impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Sfaturi ale Farmacistului:


Urgent ajutor
Buna ziua, exista ceva ce pot sa imi ajut copilul ce are probleme de sanatate de ordin genetic si întârziere mentală, dar si probleme grave cu obezitatea, la vârsta de 9 ani cântărește 50kg, nu poate face sport si nu poate merge foarte ...

Trombex + turmeric
Buna ziua, Pentru o persoana de 70 de ani, cu obezitate, angina pectorala, poliartrida reumatoida si gonartroza, care ia Trombex, poate lua sumplimente pe baza de turmeric? Ma refer la suc presat la rece turmeric Blue Diamond sau ArtroCurcumin 95 de ...

Obezitate
Buna ziua!Imi pute-ti recomanda un tratament pentru obezitate la cla fata 14 ani ,am fost cu ea la nutritionisti dar din pacate nici un ro dieta nu a dat rezultate.Multumesc! ...

Acid uric crescut, diabet tip 2,obezitate.
Buna seara! Am acidul uric crescut, si as dori un produs naturpentru eliminarea lui. ...

Flora intestinala va fi afectata?
Buna, chiar daca am nevoie sa iau o tableta saptamanal sau lunar, doresc sa stiu daca flora intestinala va fi afectata de Senna Laxativ Natural. (adica good bacteria). Multumesc, ...


Buna ziua! Administrarea cu frecventa redusa nu pune astfel de probleme, doar daca ati lua zilnic... Sunt studii in derulare efectuate pe soareci care arata ca de fapt prin alterarea bacteriilor int ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Ce pot să fac să scadă fibrogenul
Bună ziua Ce trebuie să fac pentru a scadea fibrinogenul si crp-c reactiva ? ...


Buna ziua! Daca ati suferit recent o inflamatie sau infectie, este normal ca acesti doi parametri sa fie crescuti. Daca nu este cazul, trebuie sa faceti mai multe investigatii. Este posibil sa sufer ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Corlentor si stressclim forte
Corlentor si stressclim forte

Buna ziua! De curand am fost diagnosticată cu tahicardie sinusala ... Buna ziua! Tineti cont de recomandarea medicului si luati-va constant ...


Sfatul farmcistului Este bun pt diabetici ?
Este bun pt diabetici ?

Este bun pt o rosatura la picior, fiind diabetic ? ... Buna ziua! Da, puteti folosi unguent ichtiolat, insa daca nu obtineti ...




Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...