Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hormoni » HCG total

HCG total

Categoria: Hormoni

HCG total se face de catre:
Femei, Barbati,

HCG total se face in:
Tumori testiculare, Mola hidatiforma, Coriocarcinom,

Vizeaza sanatatea:
Aparat genital, Ovare, Uter, Testicule,

Durata aproximativa pentru efectuarea HCG total:
3 - 5 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea HCG total:
5 - 10 euro



   Despre HCG total:

Gonadotropina corionica umana (HCG), un hormon de natura glicoproteica produs in mod normal de placenta si in mod aberant de unele tumori cu celule germinale.

Cu ajutorul acestui test se poate confirma prezenta unei sarcini, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat.  Concentratia serica si urinara de HCG total creste exponential in cursul sarcinii, dublandu-se la aproximativ 40-48 ore, atingand un maximum in saptamanile 8-12. Productia hormonului scade progresiv in saptamanile 10-20 de sarcina, la valori de 1/5-1/20 din concentratia maxima, dupa care ramane in platou pana la termen.

HCG este marker de sarcina, analiza fiind utila pentru : diagnosticul precoce de sarcina, estimarea varstei gestationale, depistarea sarcinilor ectopice (impreuna cu ecografia transvaginala) si a iminentei de avort.
Marker tumoral, determinarea HCG fiind utila in  detectarea si monitorizarea tumorilor HCG secretante de origine placentara, ovariana sau testiculara; in cazul tumorilor testiculare HCG se va determina impreuna cu AFP.


   Valorile normale HCG total:

In absenta sarcinii:

Barbati: < 2.6 mUI/mL .

Femei: – premenopauza     < 5.3 mUI/mL;

           – postmenopauza   < 8.3 mUI/mL.

In sarcina, valorile se interpreteaza in functie de varsta gestationala (saptamani implinite de sarcina de la data ultimei menstruatii):

Saptamana 3: 5.8-71.2

Saptamana 4: 9.5-750

Saptamana 5: 217-7138

Saptamana 6: 158-31.795

Saptamana 7: 3697-163.563

Saptamana 8: 32.065-149.571

Saptamana 9: 63.803-151.410

Saptamana 10: 46.509-186.977

Saptamana 12: 27.832-210.612

Saptamana 14: 13.950-62.530

Saptamana 15: 12.039-70.971

Saptamana 16: 9040-56.451

Saptamana 17: 8175-55.868

Saptamana 18: 8099-58.176

Valorile mediane se refera la o sarcina unica; in cazul sarcinilor multiple valorile sunt mult mai mari.


   Variații fiziologice HCG total:

Concentratiile HCG in sarcina au variatie individuala foarte mare, comparativ cu nivelurile altor hormoni. De aceea stabilirea cu acuratete a varstei gestationale nu se poate face pe baza unei singure determinari HCG1;2.

Valorile HCG, ca si cele ale LH, cresc in perioada de menopauza, hipofiza fiind implicata in productia acestui hormon.

La unele femei aflate in postmenopauza, cu insuficienta renala ce necesita dializa, pot fi detectate niveluri de HCG care depasesc de 10 ori valorile de referinta, in absenta unei tumori HCG secretante. Acestea se datoreaza scaderii eliminarii renale de HCG, cu producerea fiziologica a acestui hormon in diverse tesuturi (in concentratii mici)

   Scăderi HCG total:

In iminenta de avort valorile HCG scad progresiv de la o determinare la alta. Dupa un chiuretaj complet timpul de injumatatire al concentratiei serice de HCG este de 1 zi.

In sarcina ectopica productia de HCG nu urmeaza evolutia valorilor dintr-o sarcina normala (dublarea valorilor se inregistreaza mult mai lent, la >48 ore).  Valorile anormale de HCG coroborate cu ecografia transvaginala pot detecta multe sarcini ectopice inainte de ruperea lor.

   Creșteri HCG total:

Anumite tumori slab diferentiate sau nediferentiate se asociaza cu productie ectopica de HCG. Printre acestea se numara: mola hidatiforma, coriocarcinomul si tumorile testiculare cu celule germinale. In aceste forme de neoplazii HCG este produs de obicei de celulele sincitiotrofoblastice.

Cu exceptia catorva cazuri, toate tumorile trofoblastice sintetizeaza HCG. Obtinerea unor valori foarte crescute de HCG in trimestrul I de sarcina (>500000 mUI/mL), care nu prezinta tendinta de regresie, sunt sugestive pentru mola hidatiforma. Prezenta unui coriocarcinom poate fi suspectata in cazurile in care se obtin valori crescute pentru HCG, asociate cu un raport free beta-HCG/HCG total mai mare decat in sarcina normala sau in mola hidatiforma. Monitorizarea post-operatorie a HCG total este esentiala pentru stabilirea atitudinii terapeutice ulterioare si reprezinta un important marker de prognostic.


   Metoda folosită pentru determinarea HCG total:

Imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).


   Specificații privind HCG total:

Pacientele vor mentiona obligatoriu data ultimei menstruatii sau varsta gestationala determinata ecografic.


   Riscuri în HCG total:

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom (vanataie). Persoanele care  sufera de o afectiune ce impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Sfaturi ale Farmacistului:


Lactație
Bună ziua! Cat timp iau pastilele Lacto Stop pot în același timp să îi mai dau și sân sau trebuie întrerupt de tot suptul? ...

Libidou scazut
Bună ziua, am 35 ani , și urmez tratament cu venlafaxina de 150 mg pentru anxietate, acest medicament mi-a scăzut dorința sexuală și erecția nu mai este la fel de ferma, medicul mi-a recomandat sofranyr, dar nu am s ...


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Corlentor si stressclim forte
Corlentor si stressclim forte

Buna ziua! De curand am fost diagnosticată cu tahicardie sinusala ... Buna ziua! Tineti cont de recomandarea medicului si luati-va constant ...


Sfatul farmcistului Este bun pt diabetici ?
Este bun pt diabetici ?

Este bun pt o rosatura la picior, fiind diabetic ? ... Buna ziua! Da, puteti folosi unguent ichtiolat, insa daca nu obtineti ...




Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...