Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Lista de E-uri
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Nutritie » Lista de E-uri

Lista de E-uri


  Secţiunea: Nutritie



43.95lei
Vezi detalii

Sunt cunoscuti sub numele de "E-uri", in reviste se presupune ca, pe plan mondial, sunt a treia cauza a mortalitatii, dupa cea cauzata de consumul de droguri si medicamente, si dupa accidentele de circulatie.
Consumul lor, se crede, duce la distrugere sistemului imunitar si pricopsirea cu cele mai variate forme de tumori benigne(?) si maligne. Sa fie chiar asa?

Aditivii alimentari reprezinta cea mai noua provocare in materie de nutritie. Un subiect foarte la moda in zilele noastre, cand problema necesarului caloric zilnic a devenit desueta, cand febra aportului de vitamine si oligoelemente pare sa fi trecut, iar sloganul "alimentul sanatos este cel nepreparat, cu un continut enzimatic intact" cedeaza locul ideii ca naturala si sanatoasa este alimentatia fara aditivi.

In cele ce urmeaza ne propunem ca inainte de a descrie patologia generata de consumul de aditivi, caci, fara indoiala, folositi necorespunzator se fac vinovati de multe si uneori foarte grave maladii, sa definim termeni care ii privesc si sa amintim reglementari ale utilizarii lor.

Sa incepem chiar cu celebrul "E"

Pentru usurarea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, acesta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera "E" urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea, in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi. De exemplu Neohesperidina DC, un indulcitor, va fi scris simplu: E 959. Utilitatea devine evidenta in cazul Hidroxipropilmetil celulozei - E 464 (gelificant).

Ce sunt asadar aditivii alimentari?

Iata cateva definitii:

1. Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.(Ordinul Ministerului Sanatatii Nr.975/1999).

2. Substante care la origine nu reprezinta o parte constituenta a alimentelor, adaugate in scopul de a modifica - favorabil - insusirile organoleptice sau ca o necesitate directa de desfasurare a anumitor procese tehnologice.(Tratat de Igiena-Sebastian Dumitrache).

3. Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau pe cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si nici clorura de sodiu.(Codex Alimentarius FAO-WHO)

Aditivii alimentari apartin urmatoarelor categorii:

- conservanti

- substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme;

- antioxidanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii);

- acidifianti - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru;

- substante-tampon - folosesc la reglarea si la mentinerea pH-ului specific alimentului;

- antispumanti - se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei;

- emulsificatori - substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile;

- agenti de gelificare - substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor;

- sequestranti - substante care formeaza complexe cu ionii metalici;

- stabilizatori - substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.;

- substante de ingrosare - substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare;

- indulcitori - substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor;

- coloranti naturali si coloranti de sinteza; - agenti de afanare - substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica;

- antiaglomeranti ;

- potentiatori de aroma - mentin si amplifica aroma specifica alimentului ;

- substante-suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor;

- enzime - folosite in industria alimentara ;

- aromatizanti- se impart in trei categorii: - substante aromate naturale - se obtin din materii prime de origine vegetala sau animala;

- substante identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza;

- substante artificiale - se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite de cele naturale. In consumarea acestora trebuie sa se tina cont de Cantitatea Zilnica Acceptabila. Aceasta reprezinta cantitatea de aditiv alimentar, raportata la kg. de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic pe perioada intregii vieti, fara un risc semnificativ pentru sanatate.

Una din problemele care apar este ca uneori efectele nocive devin evidente dupa foarte mult timp si desi se iau multe precautii pentru a fi observate cat mai devreme, uneori identificarea cauzei unei boli sau a cresterii incidentei acesteia nu este usor de pus pe seama unui aditiv. Alt punct sensibil ar fi raportarea problemelor de sanatate, presupuse a se datora aditivilor.

In acest punct consumatorii, prin intermediul medicului lor curant, ar putea contribui la semnalarea efectelor nocive ale aditivilor.

E-100 nepericulos
E-170 nepericulos
E-240 tulburari
E-101 nepericulos
E-174 nepericulos
E-241 tulburari
E-102 periculos
E-175 nepericulos
E-250 periculos
E-103 nepericulos
E-180 nepericulos
E-251 periculos
E-104 nepericulos
E-181 nepericulos
E-252 periculos
E-105 nepericulos
E-200 nepericulos
E260 - E268 nepericulos
E-110 nepericulos
E-201 nepericulos
E-300 nepericulos
E-111 nepericulos
E-202 nepericulos
E301 - E309 nepericulos
E-120 periculos
E-203 nepericulos
E-311 periculos
E-121 nepericulos
E-210 cancerigen
E-312 periculos
E-122 nepericulos
E-211 cancerigen
E-320 colesterol
E-123 foarte cancerigen
E-212 cancerigen
E-321 colesterol
E-124 periculos
E-213 cancerigen
E-322 nepericulos
E-125 nepericulos
E-214 cancerigen
E325...E327 nepericulos
E-126 nepericulos
E-215 cancerigen
E-330 cel mai cancerigen
E-127 nepericulos
E-216 cancerigen
E331...E337 nepericulos
E-130 nepericulos
E-217 cancerigen
E338...E341 modificari gastrice
E-131 cancerigen
E-220 distruge
B12 E400...E404 nepericulos
E-132 nepericulos
E-221 modificari gastrice
E-406 nepericulos
E-140 nepericulos
E-222 modificari gastrice
E-407 modificari gastrice
E-141 nepericulos
E-223 modificari gastrice
E-408 nepericulos
E-142 cancerigen
E-224 modificari gastrice
E-410 nepericulos
E-150 nepericulos
E-226 modificari gastrice
E-411 nepericulos
E-151 nepericulos
E-230 periculos
E-413 nepericulos
E-152 nepericulos
E-232 periculos
E-414 nepericulos
E-153 modificari gastrice
E-233 periculos
E-420 nepericulos
E-160 nepericulos
E-236 nepericulos
E-421 nepericulos
E-161 nepericulos
E-237 nepericulos
E-422 nepericulos
E-162 nepericulos
E-238 nepericulos
E-440 nepericulos
E-163 nepericulos
E-239 cancerigen
E-450 modificari gastrice

Ultima lista de E-uri aparuta in revista franceza Villejuif


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Nutritie
Obiceiuri matinale care te ajuta sa slabesti
Lucrurile pe care le faci dimineata pot sa anunte o zi activa in care mananci sanatos. Fiecare dintre aceste 10 obiceiuri presupune putin efort si
Alimente de baza pentru gatit rapid si sanatos
Este ora 17:30, ajungi acasa epuizata, copiilor le este foame si nu ai nimic planificat pentru cina. Aceasta situatie iti este familiara? Iata cat
Crononutritia
Crononutritia Crono-nutritia nu este un regim de slabit, ci o metoda de reechilibrare alimentara, un mod de hranire care ne ajuta sa ramanem sau sa
9 alimente care trebuie consumate zilnic
Surse de vitamine, minerale si fibre, fructele si legumele sunt alimente indispensabile. Este recomandat sa consumam cel putin cinci fructe si legume
Dietele populare şi pericolul consumului excesiv de proteine şi grăsimi
Industria alimentară tinde să-şi seducă potenţialii clienţii cu produse cu conţinut redus de glucide, sub pretextu
Regimul flexitarian
Dieta semi-vegetariană sau Regimul Flexitarian Dieta semi-vegetariană seduce din ce în ce mai mult amatorii de carne care doresc să
De ce sa nu mai consumam lapte?
Pana de curand am fost facuti sa credem ca laptele este un aliment indispensabil pentru sanatatea noastra.
Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase
Hrana din ziua de astazi este rafinata, concentrata, indulcita, sarata, procesata chimic pentru a determina senzatii gustative intense,iar continutul
ANTIOXIDANTII, protectie naturala impotriva stresului oxidativ
Sigur va intrebati de ce se vorbeste mereu despre antioxidanti in ultima vreme. Sunt acestia atat de esentiali pentru buna functionare a organismului?
Alimentatia nesanatoasa, poluarea si stresul
Ficatul, rinichii şi colonul sunt cele mai importante organe care acumuleaza toxine, blocand apoi functionarea normala a organismului.
Zmeura
Proprietati: tonic general asupra organismului, favorizeaza digestia, normalizeaza tranzitul intestinal si impiedica manifestarea diareei, favorizeaz
Strugurii
In pielita se gasesc : taninuri, substante lignoase insolubile,acizi liberi, substante minerale, apa.
Portocala
Coaja de portocala actioneaza ca febrifug si laxativ.
Marul
Principiile active din mere actioneaza ca tonic muscular, tonic al sistemului nervos, regeneratoral tesuturilor, diuretic, urolitic, depurativ, antire
Lamaia
Uz extern: antiseptic, antitoxic, cicatrizant, antipruriginos, citofilactic (effect de intretinere a pielii).

Toate articolele din secţiunea Nutritie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...