Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Tratamentul HTA
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Aparatul cardio-vascular » Tratamentul HTA

Tratamentul HTA


  Secţiunea: Aparatul cardio-vascular


Obiectivele tratamentului sunt precise:
1. Reducerea valorilor TA catre limite normale
2. Reducerea morbiditatii si mortalitatii asociate HTA , inclusiv prevenirea si tratamentul afectarii organelor tinta .
3. Controlul altor factori de risc cardiovascular , modificabili care pot influenta evolutia pacientului hipertensiv .

Decizia de a începe tratamentul HTA

• Tratamentul medicamentos trebuie început dupa o scurta perioada de observatie de 2 – 4 saptamâni , daca TAD este peste 105 mm Hg si TAS este peste 180 mm Hg .

• Pentru hipertensiunea usoara (TAD între 90 – 105 mm Hg si / sau TAS între 140 – 180 mm Hg) decizia de tratament trebuie luata dupa o perioada de observatie si controale repetate , întinse pe o durata de 4 saptamâni pâna la trei luni .

• Decizia de tratament trebuie luata , atât pe baza valorilor TAD cât si a celor TAS .

TAD = 95 mm Hg , dar si pentru valorile 90- 94 mm Hg si / sau

TAS = 160 mm Hg , dar si pentru valorile 140 – 160 mm Hg

• HTA sistolica izolata la tineri si adolescenti nu trebuie tratata decât prin mijloace nefarmacologice ; în schimb HTA sistolica izolata la vârstnici (peste 60 – 65 ani) este rezonabil sa fie tratata cu droguri .

Nivelurile tensionale care urmeaza sa fie realizate prin tratament

Sub tratament corect , TAS ar trebui coborâta sub 140 mm Hg : - scaderea TAS sa nu se însoteasca de compromiterea circulatiilor regionale (cerebrale , coronare , renale) ; la persoanele peste 65 ani cu HTA sistolica izolata , valorile TAS pot fi coborâta între 140 – 160 mm Hg , cu conditia tolerantei acestor valori .

Tratamentul antihipertensiv eficient trebuie sa realizeze valori ale TAD de minim 85 – 90 mm Hg . Exceptia o constituie pacientii cu HVS si / sau cu boala coronara , la care nivelurile TAD realizate nu ar trebui sa fie mai mici de 85 mm Hg .

Durata terapiei antihipertensive trebuie sa fie indefinita . Este posibil ca dupa un tratament antihipertensiv eficace si de durata foarte lunga , HTA sa fie controlata cu doze de medicamente mai mici sau cu o monoterapie blânda .

Tratamentul nefarmacologic

• Este indicat în toate formele de HTA

• El poate constitui terapie unica de HTA usoara sau tratament adjuvant în HTA moderata si severa .

Componentele tratamentului nefarmacologic sunt :

1. Regimul alimentar hiposodat cu un continut de aproximativ 85 mEq Na respectiv 4 – 5 g de clorura de sodiu pe zi , este suficient pentru un efect favorabil , reducând TS si TAD în mediu 5 – 10 mm Hg . Deoarece un regim alimentar strict desodat este dificil de acceptat mai ales pe termen lung , se recomanda reguli simple culinare :

• sa nu se adauge sare la masa

• sa se evite mezelurile si brânzeturile sarate , conservele si alte alimente bogate în sare , ceea ce reduce aportul sodat la mai putin de 100 mEq / zi

2. Reducerea greutatii corporale la persoanele hipertensive supraponderale , printr-un regim regim hipocaloric si prin exercitii fizice regulate , constituie o masura terapeutica importanta . Reducerea greutatii cu 1 kg se asociaza cu scaderea TAS si TAD de aproximativ 1 mm Hg .

3. Suplimentarea de K pâna la 100 mEq / zi printr-o alimentatie bogata în legume si fructe si eventual substituirea sarii din alimentatie , cu clorura de potasiu

4. Suplimentarea de Ca

5. Alti factori alimentari – trebuie reglat aportul alimentar de grasimi saturate si nesaturate , canitatea si tipul grasimilor alimentare influenteaza indirect aterogeneza .

6. Restrictia de alcool – la hipertensivi are un efect hipotensor cert în special daca se asociaza cu regim hipoacloric si hiposodat . Se poate admite un consum saptamânal de aproximativ 100 ml alcool .

7. Încetarea fumatului si a consumului de cafea . Pacientii hipertensivi corect tratati care continua sa fumeze au un risc crescut pentru AVC si accidente coronariene .

8. Exercitiile fizice zilnice – dinamice si moderate ca intensitate (alergari usoare mers pe bicicleta) au efect hipotensor în HTA usoara , însa contraindicate în HTA , timp de 20 – 30 minute de 3 ori pe saptamâna .

9. Tehnici de relaxare bazate pe autosugestie , concenrare asupra gândurilor relaxante , încrederea în terapeut , exercitii respiratorii .

Tactica tratamentului antihipertensiv

Principii farmacologice :

• folosirea dozelor cele mai mici , eficace

• dozele trebuie crescute progresiv

• asocierea medicamentelor antihipertensive trebuie sa se faca astfel încât acestea sa-si potenteze efectele antihipertensive , fara sa-si cumuleze efectele secundare

• trebuie evitate medicamentele care au mecanismele de actiune asemanatoare sau care au efecte secundare similare .

• lipsa de eficienta a tratamentului trebuie sa conduca la identificarea cauzelor de refractaritate , precum si la recercetarea unor cauze secundare de HTA

• fixarea dozelor optime pentru tratamentul HTA trebuie efectuata în conditii de ambulator si într-o perioada de minim o data sau de doua sau de doua ori pe zi pentru a creste complianta pacientului .

• În HTA usoara si moderata ale carei valori ramân peste 140 – 190 mm Hg , dupa o perioada de minim 3 luni de observare si aplicarea masurilor nonfarmacologice , se începe un tratament medicamentos , în special la persoanele cu afectarea organelor tinta si / sau prezenta unor factori de risc majori . Multi cercetatori nu recomanda tratamentul farmacologic decât în HTA cu valori persistente si mai mari de 150 / 95 mm Hg . Terapia initiala se începe cu unul din medicamente : diuretic , beta blocant , IEC sau blocant de Ca . Folosirea unor asocieri de hipertensive , în doze adecvate realizeaza controlul HTA în aproximativ 80 % din cazuri , daca se obtin valori ale TA = 140 / 190 mm Hg atunci dozele se reduc sau poate trece la monoterapie .

• În HTA severa cu TAD = 115 mm Hg si / sau TAS = 200 mm Hg se începe cu o asociatie de doua medicamente , urmând ca dupa o perioada de câteva saptamâni sa se stabileasca fie scaderea dozelor sau chiar monoterapii , fie cresterea dozelor – la doze maxime tolerabile . La o parte din pacientii cu HTA severa sunt necesare asocieri de trei medicamente din clase diferite , pentru a controla HTA

• HTA juvenila . HTA usoara la copil si adolescent trebuie sa fie tratata numai prin masuri nefarmacologice . Scaderea în greutate la copiii supraponderali si reducerea aportului sodat pot normaliza TA .

Daca masurile nefarmacologice nu sunt suficiente si daca nu s-a identificat o cauza curabila de HTA atunci se pot începe tratamentul medicamentoase .

• HTA a vârstnicului

Scopul initial în tratamentul HTA la persoanele vârstnice este de a reduce TAS < 160 mm Hg , la cei cu TAS = 180 mm Hg si de a scadea nivelul presional cu 20 mm Hg , pentru cei la care TAS este între 160 – 179 mm Hg . Daca aceste reduceri de TA sunt tolerabile , sepot încerca scaderi presionale suplimentare .

Modificarea stilului de viata , regimul hiposodat si reducerea greutatii în caz de exces ponderal , introducerea medicatiei antihipertensive trebuie facuta cu grija ; persoanele vârstnice sunt mai sensibile la depletia de volum si la inhibitorii simpatici ; diureticele potente si si inhibitorii adrenergici pot induce hipotensiune ortostatica .

• HTA la gravide

În HTA cronica la gravide , se recurge la tratament medicamentos numai daca TDA este constant = 100 mm Hg sau la valori mai mici , daca pacienta asociaza boli renale sau afectare de organe tinta . O problema speciala de HTA cronica o constituie preventia preeclampsiei.

• HTA asociata cu alte afectiuni :

• Diabetul zaharat la hipertensivi se prezinta ca o asociatie patologica cu risc maxim de complicatii cardiovasculare si renale . Pentru acest pacient , scopul tratamentului este de areduce TA la valori de 130 / 85 mm Hg sau chiar mai putin . Blocantele de Ca fiind lipsite de efecte metabolice reprezinta medicatia de electie la diabeticii hipertensivi .

• HTA cu insuficienta renala .

• HTA a vârstnicului

Scopul initial în tratamentul HTA la persoanele vârstnice este de a reduce TAS < 160mm Hg , la ce i cu TAS = 180 mm Hg si de a scadea nivelul presional cu 20 mm Hg , pentru cei la care TAS este între 160 – 179 mm Hg . Daca aceste reduceri de TA sunt tolerabile , se pot încerca scaderi presionale suplimentare .

Modificarea stilului de viata regimul hiposodat si reducerea greutatii în caz de exces ponderal , introducerea medicatiei antihiperrtensive trebuie facuta cu grija ; persoanele vârstnice sunt mai sensibile la depletia de volum si la inhibitorii simpatici ; diureticele potente si inhibitorii adrenergici pot induce hipotensiune ortostatica .

• HTA la gravide

În HTA cronica la gravide , se recurge la tratament medicamentos numai daca TAD este constant = 100 mm Hg sau la valori mai mici , daca pacienta asociaza boli renale sau afectare de organe tinta . O problema cronica o constituie preventia preeclampsiei .

• HTA asociata cu alte afectiuni

• Diabetul zaharat la hipertensivi se prezinta ca o asociatie patologica cu risc maxim de complicatie cardiovasculare si renale . Pentru acest pacient scopul tratamentului este de a reduce TA la valori de 130 / 85 130 / 85 mm Hg sau chiar mai putin . Blocantele de Ca fiind lipsite de efecte metabolice reprezinta medicatia de electie la diabeticii hipertensivi.

• HTA cu insuficienta renala . Tratamentul diuretic si restrictia de Na reprezinta alaturi de restrictia de proteine si de fosfati – prima masura terapeutica . Rezistenta HTA la terapie este relativ frecventa în insuficienta renala ; în aceste cazuri se vor prescrie doze mari de diuretice de ansa si minoxidil . În stadii avansate de insuficienta renala , controlul adecvat al HTA poate fi obtinut numai prin dializa pe termen lung sau transplant renal .

• HTA cu insuficienta cardiaca . Tripla asociatie : diuretice + digitala + IEC la pacientii cu insuficienta cardiaca reduce mortalitatea de cauza cardiovasculara . Ca alternativa terapeutica în tratamentul HTA cu insuficienta cardiaca pot fi folositi inhibitori adrenergici cu actiune centrala .

• HTA cu boala coronariana activa (angina pectorala , angina instabila) beneficiaza de tratament cu betablocante si blocanti de Ca ; daca bolnavul prezinta si aritmii , betablocantele si verapamilul sunt de electie . În faza acuta a I.M. , bolnavii hipertensivi pot fi tratati de electie cu I.E.C.

• În HTA la bolnavii cu probleme psihice (depresie , anxietate) , nu se vor prescrie inhibitori adrenergici cu actiune centrala si betablocante lipofile (Propanolol si Metaprololul) – determina insomnii si halucinatii

• HTA si boala obstructiva pulmonara si astmul bronsic inhibitorii enzimei de conversie , blocantele de Ca si alfa 1 blocantele selective pot fi folosite în siguranta la un bolnav cu BPOC



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Aparatul cardio-vascular
HEMOROIZII
Hemoroizii sunt vene dureroase, umflate, aflate în partea de jos a rectului sau anusului.
PALPITATIILE
Palpitatiile sunt batai de inima neregulate (sau aritmii)cauzate de boala coronariana, dezechilibre electolitice, modificari la nivelul muschiului car
CARDIOPATIA ISCHEMICA
Cardiopatia ischemica descrie imposibilitatea inimii de a pompa suficient sange in corp din cauza ingustarii arterelor coronare (care asigura necesaru
Vascularizarea Inimii
Inima primeste sângele nutritiv prin doua artere coronare : artera coronara stânga si artera coronara dreapta.
Varicele
Varicele sunt dilatari permanente, neregulate, ale venelor superficiale ale gambei.
Tromboflebita
Pentru varice si tromboflebita se fac diferite bai pentru picioare.
Tratamentul HTA
Obiectivele tratamentului sunt precise: 1. Reducerea valorilor TA catre limite normale 2. Reducerea morbiditatii si mortalitatii asociate HTA , in
Stuctura Inimii
Inima este un organ cavitar musculos , cu o structura caracteristica potrivit functiilor pe care le îndeplineste .
Reglarea sistemului circulator
Activitatea cardiovasculara trebuie adaptata permanent pentru a corespunde necesitatilor variabile de irigatie a întregului organism sau a diverselor
Pulsul Arterial
Dilatarea aortei la originea sa , cu cresterea presiunii datorita sângelui expulzat de ventricul , cuprinde sub forma unei vibratii care se propaga de
Hipertensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala reprezinta principala cauza de mortalitate in tarile dezvoltate.
Hemoroizii
Hemoroizi sunt dilatatiile venelor situate la nivelul canalului anal si rectului inferior, pachete hemoroidale ce pot atinge dimensiuni suparatoare si
Bolile arterelor coronare
Prin boli coronariene se inteleg tulburarile produse de modificari functionale sau organice ale arterelor coronare. Din cauza frecventei si a gravitat
Boala Raynaud
Boala Raynaud este o tulburare paroxistica a circulatiei periferice, localizata, de obi­cei, la nivelul membrelor toracice, caracterizata prin apariti
Ateroscleroza
Ateroscleroza, ingustarea vaselor sangvine, este cauza atacurilor cardiace, infarcturilor si accidentelor vasculare cerebrale.

Toate articolele din secţiunea Aparatul cardio-vascular


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...