Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Reglarea Functiei Renale
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Aparatul Excretor » Reglarea Functiei Renale

Reglarea Functiei Renale


  Secţiunea: Aparatul Excretor



16.95lei
Vezi detalii

Reglarea acestei functii este predominant umorala.
Reglarea nervoasa îsi manifesta actiunea asupra vaselor variind conditiile de irigare a rinichiului. Reglarea umorala intervine în schimb în ajustarea urinei atât cantitativ cât si calitativ.

Din hipofiza posterioara ori de câte ori concentratia sângelui creste (pierderea masiva de apa prin transpiratie), se elibereaza un hormon numit antidiuretic (vasopresina), care pe cale sangvina ajunge la nivelul tubilor renali, crescând capacitatea de reabsorbtie a apei.

Când sângele se dilueaza (se bea cantitati mari de lichide sau alcool), scade cantitatea de vasopresina, care nemai actionând asupra tubilor uriniferi, o mai mica cantitate de apa se reabsoarbe si urina eliminata creste. Cantitatea de urina eliminata în 24 ore se numeste duireza si este în medie 1-1,5 l în functie de cantitatea de lichid consumata.

ELIMINAREA URINEI - MICTIUNEA

Urina formata în nefron este colectata mai întâi de calice, apoi trece în bazinet de unde prin intermediul ureterelor ajunge în vezica urinara.

Deplasarea urinei în ureter este posibila datorita contractiilor ritmice ale acestora. Ureterele prezinta un automatism similar celui cardiac.

Dupa deversare, peristaltismul persista.

Cresterea tonusului simpatic inhiba motilitatea ureterelor, iar cresterea tonusului parasimpatic, o accentueaza.

La locul de varsare al ureterelor în vezica se afla o mica valva, care permite trecerea urinei în vezica si care se închide când presiunea în interiorul ei creste.

Mucoasa vezicii urinare este formata din celule de un tip special care nu permit reabsorbtia componentilor urinari.

Pe masura ce urina se acumuleaza în vezica, volumul ei creste si se adapteaza pâna la un punct, cantitatii de urina pe care o detine.

Presiunea exercitata asupra peretilor vezicali, excita receptorii din mucoasa si determina reflex relaxarea ei, prin intermediul centrilor din maduva lombo-sacrata. Astfel, volumul vezicii este exponential cu volumul urinei pe care o contine.

Când cantitatea de lichid introdus depaseste 400 cm 3 , presiunea veziculara creste ajungând la 18-20 cm H 2 O si apare senzatie de mictiune.

Daca individul nu consimte, vezica se relaxeaza din nou într-o oarecare masura.

Când cantitatea de lichid ajunge la 700 cm 3 presiunea intraveziculara creste peste 100cm H 2 O si apare senzatia imperioasa de mictiune, însotita de durere.

Musculatura vezicii urinare este inervata de sistemul nervos si vegetativ:

-fibre simpatice (provin din segmentele I, IV lombare)

-fibre parasimpatice (provin din parasimpaticul sacrat)

-sficterul extern (provin din fibre musculare striate).

Rolul sfincterului extern poate fi demonstrat de persoana care au prezentat o factura a coloanei vertebrale în regiunea dorsala; maduva lombara si sacrata fiind conservate. Dupa sectionarea maduvei se instaleaza socul spinar, bolnavul prezentând incontinenta urinara.

Dupa 2 - 4 saptamâni centrii medulari ai sectiunii îsi reiau activitatea. Urina se acumuleaza în vezica pâna la 400 ml când reflex, vezica se contracta si sfincterul se relaxeaza, iar vezica se goleste reflex, inconstient.

La persoanele normale actul mictiunii se afla în control cortical.

URINA

Este o solutie apoasa formata din substante organice si anorganice.

Diureza în 24 ore este în medie de 1500 ml, putând fi mai mare sau mai mica, crescând în ingestia de lichide abundente si la frig si scazând la regim sarat în proteine, la eforturi fizice mari, la caldura (se pierd lichide prin transpiratie si respiratii).

Culoarea urinei este galben-citrin, mai rosiatica dimineata din cauza urocromilor acumulati noaptea.

pH-ul este acid (5,6-6,5); densitatea în mictiuni spontane la un regim complet (mixt) variaza în conditii fiziologice între 1018-1022. în functie de regimul alimentar, poate varia între 1001 regim lichid si 1035 regim sec indicând capacitatea de dilutie si contractie maxima a rinichiului.

Pentru a arata o functie buna densitatea urinei trebuie sa fie compusa între 1025-1035. are miros caracteristic, iar aspectul limpede.

În urina nu trebuie sa gasim puroi, zahar, pigmenti biliari, iar sedimentul sa fie curat (1 - 2 leucocite, 1 - 2 hematii, rare celule epiteliale si mai multe câmpuri microscopice).



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Aparatul Excretor
Diagnosticarea infectiilor tractului urinar (ITU)
In cazurile in care infectia pare a avea o legatura cu activitatea sexuala, medicul ti-ar putea recomanda o analiza a urinei, care, daca ai o ITU,
Tratamentul infectiilor urinare
Remediul clasic, disponibil in casa, este sucul de merisor, care creste aciditatea urinei si pare, de asemenea, a ingreuna atasarea bacteriilor de per
Prevenirea ITU
In primul rand, urmeaza sfatul de a nu „retine" urina; mergi la toaleta des, ori de cate ori simti nevoia (daca este posibil).
Simptomele ITU
Durerile in timpul urinarii - intepaturi sau arsuri - reprezinta simptomul clasic.
Factori de risc in contactarea infectiilor urinare
Contactele sexuale, in special cele frecvente, constituie un factor de risc.
Infectiile tractului urinar
Infectia tractului urinar (ITU) este o afectiune foarte comuna la femei.
Reglarea Functiei Renale
Reglarea acestei functii este predominant umorala.
Prostatita
Prezinta una din conditiile inflamatorii severe si dureroase ale prostatei.
Prostata
Adenomul de prostata este o afectiune frecventa a sexului masculin, intalnita intr-un procent de 20 % la barbati in jurul varstei de 40 de ani, 70 % l
Excretia renala
Metabolismul celular produce CO2 si anumite substante finale, provenite în special din catabolismul proteic.
Eliminarea urinei - mictiunea
Urina formata în nefron este colectata mai întâi de calice, apoi trece în bazinet de unde prin intermediul ureterelor ajunge în vezica urinara.
Cistita
Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, care se manifesta prin nevoia frecventa de a urina.
Aparatul excretor al rinichiului
Aparatul excretor al rinichiului
Anatomia si fiziologia aparatului excretor
Viata organismului este asigurata prin necontenitele procese metabolice care se desfasoara în celulele sale.

Toate articolele din secţiunea Aparatul Excretor


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...