Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
SIDA
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Afectiuni infecto-contagioase » SIDA

SIDA


  Secţiunea: Afectiuni infecto-contagioase


De obicei în momentul în care un pacient este diagnosticat ca având SIDA ( Sindromul Imuno Deficientei Autodobândite ), el se află în ultimul stadiu al unei infectii cunoscute ca virusul HIV .
Ceea ce ucide nu este virusul în sine, ci faptul că acesta anihilează capacitatea organismului de a lupta cu boala , atacând sistemul imunitar si creând un mediu propice dezvoltării bacteriilor si virusilor. Virusul HIV se atasează de celulele de tip T (numite astfel datorită timusului care le conferă proprietăti unice).

Există trei tipuri de celule T.

Unul este celula T - ucigasă , care distruge efectiv celulele bolnave care au fost invadate de un virus.

Cel de-al doilea tip este celula moderatoare , care încetineste productia de anticorpi a celulelor de tip B în momentul în care infectia scade în intensitate; aceste celule luptă împotriva invadatorilor producând diferite subtante.

Cel de-al treilea tip este celula cunscută sub numele de T-4 , care este tinta preferată a unui virus SIDA. Celulele T-4 identifică virusul, stimuleză producerea de anticorpi de către celulele B si apoi activează celulele ucigase. Sistemul imunitar al organismului se bazează pe starea fizică a persoanei în cauză.

Infectia SIDA începe o dată cu pătrunderea virusului în sânge, după care urmează alegerea celulelor ce vor fi infectate, invadarea lor, modificarea ARN-ului în ADN cu dublă si invadarea cromozomilor, urmând apoi preluarea controlului asupra productiei de celule. După aceasta poate rămâne ascuns timp de săptămâni, luni sau chiar ani, fără să apară vreun semn de boală. Aceasta este starea de incubatie .

În cele din urmă, de obicei după o perioadă de sase până la opt săptămâni, materialul viral depozitat în celulă devine activ, probabil în urma unei invazii bacteriene sau a unei alte infectii. Din acest moment începe un proces constant ce va duce la aparitia stadiului final al bolii. Sub comanda ADN-ului viral, celula începe să producă copii ale virusului SIDA într-un ritm alarmant, distrugând de obicei celulele în timpul procesului, dar creând în aceelasi timp noi virusi, care infectează alte celule. Pe măsură ce tot mai multi virusi SIDA părăsesc noile celule, ei invadează alte celule până când celulele T-4 nu mai pot face fată si un numar foarte mare dintre ele sunt distruse. Semnalele care ar trebui să atragă atentia celulelor ucigase T si a celulelor B slăbesc în intensitate si până la urmă sistemul imunitar se prăbuseste, lăsând organismul la discretia unor banali si inofensivi germeni si bacterii, care se pot multiplica acum până când dau nastere unor boli fatale.

Deoarece virusul HIV afectează sistemul imunitar, care garantează protectia organismului împotriva parazitilor, ciupercilor si virusilor, victimele SIDA contractează uneori infectii neobisnuite, forme rare de pneumonie si cancer, rezistând în acelasi timp infectiilor comune. Din momentul în care virusul începe să se multiplice, într-un ritm exploziv, nimic nu îl mai poate opri.

În circa doi ani de la atacul asupra sistemului imunitar victima este moartă, foarte putini au supravietuit mai mult de trei ani. Numărul tintelor virusului s-a mărit, incluzând acum celulele B, monocitele (celule care devorează bacteriile invadatoare), celulele sistemului nervos si probabil celulele ucigase T - orice fel de celule care au legatura cu celulele T 4. Totodata virusul poate infecta si creierul, producând grave probleme neurologice, motorii si psihice, de vreme ce si în creier, ca în orice alta parte a corpului se gasesc celule T4.

Cum se răspândeste SIDA?

Oamenii de stiintă nu au reusit să descopere până în momentul de fată cum se răspândeste de fapt SIDA, dar se stie că nu se răspândeste prin simplul contact cu o altă persoană.

Ca si bolile venerice nu se transmite printr-o strângere de mână sau printr-o îmbrătisare. SIDA se transmite în special prin sânge în urma actului sexual si cu precădere în urma sexului anal, practicat de către persoanele homosexuale de sex masculin, în urma sexului oral, atunci când partenerul are răni deschise sau infectii ale cavitătii bucale sau ale buzelor. Boala se mai transmite si în urma folosirii aceleiasi seringi de către consumatorii de droguri sau în urma actului sexual între persoanele de sex masculin si partenerele lor.

Totodată, mamele bolnave îsi pot infecta proprii copii încă nenăscuti, precum si (într-o mai mică măsură) femeile bolnave pe partenerii lor sexuali. SIDA nu se transmite în urma împărtirii aceleiasi locuinte si a folosirii acelorasi obiecte , dar membrii familiei unei persoane infectate nu trebuie să folosească aceeasi periută de dinti sau orice alt obiect care poate produce zgârieturi sau tăieturi . Nu s-a putut stabili dacă sărutul pe buze poate determina infectia, dar în orice caz nu sunt recomandate sărutul propriu-zis si sexul oral, în special dacă există răni deschise. Există cazuri în care sorele medicale au contractat boala întepându-se accidental cu un ac în timp ce tratau persoane infectate.

Cum mă pot proteja de îmbolnăvire?

Deoarece SIDA nu este o boală care se transmite pe căi obisnuite, decizia asupra metodelor de prevenire este una personală. Cercetătorii, organizatiile de homosexuali, medicii si centrele de tratament au stabilit câteva reguli de bază în efortul lor de a opri răspândirea bolii.

Aceste reguli sunt prezentate mai jos:

(1) Practicarea sexului protejat. De vreme ce virusul a fost depistat de cele mai multe ori la persoane homosexuale de sex masculin cele mai multe recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii le sunt adresate dar ar trebui respectate de către toată lumea.

(2) Evitarea partenerilor sexuali necunoscuti sau a unui număr mare de parteneri sexuali. Nu uitati că întrebând posibila parteneră sau posibilul partener despre trecutul sexual veti fi aproape sigur mintiti, asa că este mai bine să întretineti relatii cu persoane a căror istorie sexuală vă este cunoscută.

(3) Evitati sexul anal sau oral si contactul cu sperma, sângele, fecalele sau urina partenerului.

(4) Nu folositi obiecte sexuale în comun cu partenerii. Datorită lor virusul s-ar putea infiltra în sânge prin rupturile tesutului, cauzate de frecare.

(5) Nu întretineti relatii sexuale cu consumatori de droguri, aceasta însemnând si sărutul, muscăturile si sexul oral.

(6) Evitati sexul oral cu parteneri infectati sau un grad de risc ridicat dacă totusi vă îmbolnăviti nu mai practicati relatii sexuale cu nimeni altcineva. Prin sexul oral se mai pot răspândi sifilisul, gonoreea si herpesul, care toate pot deveni o etapă premergătoare infectiei cu virusul HIV.

(7) Folositi prezervativele si spermicidele. Prezervativele ar trebui să fie din latex, deoarece acestea sunt mai sigure (nu în totalitate, totusi), apoi asa-numitele materiale "naturale". Nici prezervativele si nici spermicidele nu pot garanta eliminarea riscului de îmbolnăvire, dar acesta va fi cu sigurantă mult mai redus.

(8) Evitati inhalarea nitratilor volatili sau a substantelor de genul heroinei. Acestea pot contribui la slabirea sistemului imunitar.

(9) Nu vă spălati imediat înainte sau dupa actul sexual. Aceasta poate slăbi rezistenta naturală a organismului împotriva bolii.

(10) Nu folositi lubricanti pe bază de petrol pentru rect sau vagin. Ele pot retine germenii si pot irita mucoasele. Este recomandabil să folositi lubricanti pe bază de apă.

(11) Găsiti alternative pentru practicile sexuale nesigure, cum ar fi atingerile, mângâierile, îmbrătisările fără introducerea penisului. Chiar dacă nu consumati droguri, nu sunteti homosexual sau bisexual si nu întretineti relatii sexuale cu parteneri multiplii, necunoscuti sau cu prostituate există totusi o posibilitate, destul de redusa, de infectie.

Măsurile de prevedere în acest sens tin de bunul bun-simt:

a) Nu folositi lame de ras, periute de dinti sau orice alt obiect de aceest gen, fără a îl steriliza în prealabil.

b) Dacă intrati în contact cu sânge sau secretii ale corpului, dacă atingeti membrane ale gurii sau alte locuri deschise purtati mănusi de cauciuc si folositi mijloace de protectie suplimentară (măsti etc.) pentru activităti care necesită un contact mai strâns. Materialele protectoare trebuie evident schimbate si aruncate înainte de examinarea altui pacient. Persoana care examinează pacientul nu trebuie să aibă nici un fel de răni deschise. De asemenea, spălatul pe mâini în mod frecvent este o altă modalitate eficace de reducere a răspândirii oricărui fel de virus sau infectie.

c) Dacă ati fost diagnosticat ca seropozitiv nu donati sânge, spermă sau organe si NEAPARAT evitati sarcina.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Afectiuni infecto-contagioase
Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar
Cu toţii ne dorim o sănătatate de fier, cât mai departe de infecţii. Dar este oare posibil să ne întărim sistemul imun
Cum ne protejam imunitatea organismului in perioada rece?
Iarna aceasta nu pare a fi una foarte friguroasa, dar cu toate acestea trebuie sa stim sa ne aparam sanatatea atat de incercata in ultimii ani de fact
CIUPERCA DANSATOARE, UN MIRACOL PENTRU SANATATE
Neavand la indemana tehnici moderne de tratament, vracii care se ocupau de insanatosirea celor aflati in suferinta, cautau leacurile in natura, asa au
Prevenirea gripei
Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai bun pentru a ne pune la adapost sanatatea.
Toxiinfectiile alimentare
Cauzele cele mai importante sunt date de frecventa in crestere a meselor luate la restaurant si de procesarea centralizata a alimentelor.
Pojarul
Pojarul este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei. Perioada de incubatie a acestei maladii virale contagioase este de la 10 la 15 zile.
Rabia - turbarea
Rabia, cunoscuta si sub numele de turbare, este o afectiune produsa de un virus, care afecteaza sistemul nervos central -creierul si maduva spinarii -
Herpesul genital
Herpesul genital este o infectie cauzata de virusul herpes simplex (VHS).
Negii genitali
Negii genitali (negii venerici) sunt semnul infectiei genitale cu HPV (Human Papilloma Virus), fiind cea mai cunoscuta infectie virala cu transmitere
Sifilisul
Sifilisul este provocat de o bacterie in forma spiralata numita spirochet (Treponema pallidum), care poate fi transmisa in principal, prin contact sex
Zona Zoster
Zona Zoster, mai corect Herpesul Zoster este o boala infectiosa provocata de un virus care atinge anumite portiuni ale sistemului nervos central perif
Tusea convulsiva
Cauzata de o bacterie, tusea convulsiva se caracterizeaza prin crize puternice de tuse care se incheie cu o convulsie specifica la inhalarea aerului.
Tuberculoza
Agentul patogen al tuberculozei este bacilul Koch, identificat pentru prima data in 1882 de savantul german Robert Koch, are forma de bastonas lung de
Tuberculoza pulmonara
Tuberculoza pulmonara este o infectie cronica cu germenii Mycobacterium tuberculosis si mai rar Mycobacterium bovis, bacili din genul Mycobacterium.
Simptome in Hepatitele Virale Acute
Hepatita virala este o boala infectiosa, ce cuprinde toate perioadele obisnuite întâlnite într-o boala infectioasa

Toate articolele din secţiunea Afectiuni infecto-contagioase


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...