Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
CATINA ALBA
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Fitoterapie - sanatate din plante » CATINA ALBA

CATINA ALBA


  Secţiunea: Fitoterapie - sanatate din plante


Catina alba, cunoscuta in unele parti si sub numele de ,,catina de rau" sau simplu ,,catina" (Hippophae rhamnoides), este un arbust care poate creste pana la 5-6 metri inaltime.
Descriere si parti utilizate
Ramurile prezinta numerosi tepi lungi, foarte ascutiti, iar frunzele sunt inguste, de culoare verde-argintiu. Florile, brun-galbui, sunt mici si apar in lunile martie - aprilie. Prin-cipala parte folosita in fitoterapie sunt fructele (Fructus Hippo-phaes). Acestea seamana cu
niste margele de forma ovoidala si de culoare galben-portocaliu intens (in realitate, niste drupe false), se pot recolta in lunile august si septembrie, avand un gust acru, usor amarui, cu aroma placuta si miros caracteristic, asemanator afinelor. In interiorul drupelor se afla fructul propriu-zis (achena). Se recomanda ca recoltarea sa se faca inainte de primul inghet, deoarece gustul si calitatea fructelor inghetate se deterioreaza repede.
Substante active
Fructele de catina sunt adevarate concentrate de vitamine. Cele mai bine reprezentate sunt: vitamina C, carotenoizii vegetali (provitamina A), vitaminele E, B,, B2, PP. Pe langa continutul mare de vitamine, dintre care unele sunt cunoscute ca avand efecte antioxidante, fructele de catina sunt o sursa bogata de multi alti antioxidanti, atat hidro, cat si liposolubili. Uleiul (Oleum Hippophae) extras din fructul propriu-zis de catina contine acizi grasi polinesaturati si fosfolipide (gliceride ale acizilor oleic, li-noleic, palmitic, palmitoleic, alfa-linolenic). Alte substante evidentiate sunt pectinele si substantele triterpenice.
Actiune, proprietati
Preparatele din catina alba constituie o sursa bogata de vitamine cu atat mai valoroasa, cu cat alimentatia este mai deficitara, mai ales in perioada de iarna. Prin prezenta vitaminelor, catina alba are efecte antioxidante, de protectie a capilarelor si a sistemului nervos.
Extractul uleios obtinut din fructele de catina protejeaza tegumentele de radiatiile ultraviolete si are efect emolient. Intr-un studiu efectuat in Marea Britanie, constand din administrarea timp de opt saptamani a sucului de catina, s-a constatat o crestere a HDL-colesterolului (colesterolul ,,bun"). Acelasi studiu a aratat ca substantele active din catina scad susceptibilitatea LDL-colesterolului (colesterolul ,,rau") la oxidare. Aceste date pun in evidenta efectul catinei albe de prevenire a procesului de ateroscleroza prin proprietatile sale antioxidante.
Mai multe experimente de laborator au evidential proprietatile citoprotectoare si imunostimulatoare ale preparatelor fitoterapeutice din catina.
Studii facute in Turcia au aratat ca extractul de catina are efect de protectie impotriva aparitiei leziunilor ulceroase la nivelului stomacului. Un studiu efectuat in China a ajuns la concluzia ca efectul protector al substantelor fitochimice din catina fata de ulcerul gastric este comparabil cu eel al Cimetidinei, un binecunoscut medicament antiulceros. Alt studiu, facut in Bulgaria, confirma proprietatile regeneratoare
ale extractelor de catina datorita continutului mare de vitamine si
microelemente (seleniu, zinc, cupru).
Studii experimentale efectuate in China, cu ajutorul microscopiei electronice, au pus in evidenta faptul ca uleiul de catina poate juca un rol protector pentru celulele hepatice lezate.
Indicatii terapeutice si profilactice
Uleiul gras extras din coaja fructului este utilizat in curele de vitaminizare, in starile carentiale, in surmenaj, in tratamentul adjuvant al ulcerului gastric, in tratamentul arsurilor si plagilor greu vindecabile. Extractele de catina au fost utilizate de mult timp in medicina traditionala din China si Rusia, in tratamentul unor afectiuni dermatologice (eczeme). Extractele de catina sunt de o reala valoare in prevenirea procesului aterosclerotic.
Preparare si administrare
Fructele de catina pot fi intrebuintate pentru obtinerea diverselor preparate, fie proaspete, fie uscate. Sucul poate fi filtrat sau nefiltrat. Sucul nefiltrat include pulpa de culoare portocalie a fructelor si este mai bogat in substante fitochimice. Stoarcerea fructelor proaspete se poate face cu teascul (la fel ca mustul de struguri) sau cu storcatorul de fructe. Pentru indulcire se poate folosi miere sau zahar.
Infuzia se poate prepara din 2-3 lingurite de fructe uscate, la 1 cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi, in cure de 7-10 zile.
Deoarece unele componente active ale fructelor de catina sunt termolabile (in special vitamina C), trebuie evitate temperaturile mai mari de 70°C.
Precautii
In unele regiuni geografice, fructele de catina alba sunt considerate toxice si, desi exista din belsug, nu sunt folosite sub nici o forma. Pe baza dovezilor stiintifice si empirice existente putem afirma ca nu exista motive demne de luat in seama care sa contraindice folosirea rationala a fructelor de catina alba. O masura de precautie este totusi necesara, si anume pentru prevenirea intepaturilor in timpul culesului, datorita spinilor foarte numerosi si ascutiti ai arbustului.
Diverse
Fructele de catina pot servi si ca aliment sub forma de gem, marmelada, sirop sau compot.
Datorita proprietatilor protectoare fata de razele ultraviolete si proprietatilor emoliente, uleiul extras din fructele de catina este un ingredient apreciat in preparatele fitofarmaceutice cosmetice.
Pulpa care ramane dupa indepartarea sucului constituie o materie prima pentru extragerea unui pigment galben (,,galben de catina"), utilizat drept colorant natural in industria alimentara.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Fitoterapie - sanatate din plante
Turmericul, utilizare si interactiuni cu medicamentele
Turmericul, cunoscut sub numeroase denumiri (Curcuma, Halada, Indian saffron, Nisha, Yu Jin), este un condiment folosit uzual in bucataria asiatica, a
Afinele - Insulina vegetala
Afinul este cunoscut pentru proprietăţile sale antidiabetice, iar fructele şi frunzele acestuia, au fost folosite de-a lungul secolelor
TURMERICUL
Turmericul (Curcuma longa) cunoscut si sub numele de curcuma, este o planta ierboasa, de origine asiatica.
SOFRANUL
Sofranul (Crocus sativus) este o planta ornamentala, alimentara si medicinala in acelasi timp, originara din Asia Mica.
SARSAPARILLA
Sarsaparilla (Smilax sarsaparilla) este o planta agatatoare originara din Mexic, actualmente cu o arie de raspandire mai mare in America Centrala si d
SENNA
Senna reprezinta frunzele, respectiv fructele, recoltate de la speciile Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, plante ierboase din familia legumino
SCHINDUFUL
Schinduful (Trigonela foenum graecum) este o planta ierboasa din familia leguminoaselor, originara din Asia.
PSYLLIUM
Plantago psyllium este o plants ierboasa inrudita cu patlagina, dar creste mai ales in sudul Frantei si Spaniei si pe coasta de nord a Africii.
PINUL MARITIM
Pinul maritim (Pinus maritimd) este o specie de pin care creste mai ales in zonele nisipoase din sudul Frantei, Spaniei si Italiei, avand o coroana
IPECA
Ipeca (Cephalis ipecacuanha, sau Psychotria ipecacuanha) este o planta originara din Brazilia, de la care se folosesc in scop medicinal radacinile.
HAMAMELIS
Hamamelis virginiana este un arbust ce creste spontan pe continentul nord-american in Statele Unite si Canada.
GHIMBIRUL
Ghimberul (Zingiber officinale) este o planta ierboasa originara din Asia, renumita inca din epoca coloniala, constituind una dintre mirodeniile repre
GINSENG
Ginseng (Panax Ginseng) este o planta originara din China si este cultivata pe scara larga in Asia, nu doar in tara de origine, ci si in Coreea, Japon
FLOAREA-PATIMILOR
Floarea-patimilor (Passiflora incamata) este o planta originara din America de Nord.
EUCALIPTUL
Eucaliptul (Eucalyptus globulus) este un arbore originar din Australia si Tasmania, cultivat in regiunea mediteraneana si in Asia.

Toate articolele din secţiunea Fitoterapie - sanatate din plante


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...