Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Angiocolitele (colangitele)
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Aparatul digestiv » Angiocolitele (colangitele)

Angiocolitele (colangitele)


  Secţiunea: Aparatul digestiv



52.45lei
Vezi detalii

Angiocolitele (colangitele) sunt afectiuni inflamatorii ale cailor biliare extra- si intrahepatice. in cele mai multe cazuri, procesele inflamatorii nu se li­miteaza la caile biliare, ci intereseaza si colecistul, dand nastere angiocolecistitelor.
Etiopatogenie:

angiocolitele sunt exceptional primitive. Aproape in totalitatea lor sunt secundare, astfel ca se poate afirma ca nu exista angiocolita fara o afectiune biliara preexistenta. imbolnavirea cailor biliare este provocata de cauze diferite: litiaza biliara; cancer al cailor biliare sau al ampulei Vater; compresiuni pe caile biliare prin procese inflamatorii sau tumorale; diskinezii biliare; traumatisme; inflamatii hepatice, colecistice, duodenale, intestinale, pancreatice; interventii chirurgicale pe caile biliare. Staza biliara este totdeauna un factor favorizant. Ca agenti patogeni au fost incriminati colibacilul, enterococul, stafilococul, streptococul, salmonelele, precum si germeni anaerobi.

Anatomie patologica:

procesele inflamatorii ale cailor biliare pot fi acute sau cronice. in angiocolitele acute se intalnesc forme catarale, supurate si gangrenoase.

Simptomatologie si Forme clinice:

angiocolitele evolueaza acut (in majoritatea cazurilor) si cronic.

Angiocolita acuta prezinta triada: febra, durere, icter. Febra debuteaza cu frison puternic si prelungit, apoi curba febrila ia un aspect intermitent, cu ascensiuni pana la 41 ° (febra bilioseptica), dupa care frisoanele se pot repeta, mai ales cand evolueaza spre supuratie. Mai rar, curba febrila poate fi remitenta sau in platou. Durerea imbraca aspectul colicii biliare tipice (intensitate, sediu, iradiere, orar). Rareori lipseste sau are un caracter mai surd. Icterul apare dupa 24 - 48 de ore, este de intensitate variabila si constituie un semn pretios, care indica localizarea procesului infectios. Urinele devin hiper-crome. Aceste Simptome se insotesc de anorexie, greata, varsaturi, limba saburala si prajita, diaree. Starea generala este alterata, cu prostratie, tahicardie, transpiratii bogate. Examenul obiectiv arata hepatomegalie, cu hiperestezie si contractura musculara in hipocondrul drept si epigastru.

Forma supurata evolueaza cu frisoane repetate si intense, iar febra are oscilatii foarte mari si se instaleaza obligatoriu cu urine brune, bradicardie, stare de som­nolenta si tendinta la hemoragii (semne de insuficienta hepatica). Hepatomegalia se insoteste adesea de splenomegalie.

Forma gangrenoasa prezinta un aspect de gravitate excesiva, cu semnele marii insuficiente hepatice si se complica rapid cu o peritonita gangrenoasa.

Angiocolita ictero-uremigena se manifesta cu un icter intens, portocaliu, cu semnele unei infectii grave si ale unei insuficiente renale acute: oligo-anurie, uremie si tulburari electrolitice.

Angiocolita cronica imbraca tabloul clinic al unei infectii cronice cu evolutie trenanta. Se manifesta cu subfebrilitate intretaiata de ascensiuni termice trecatoare, cu mialgii, artralgii, fenomene flebitice recidivante. Bolnavul acuza jena dureroasa in hipocondrul drept, are inapetenta, „gura rea", greturi, limba saburala, constipatie sau puseuri diareice. La examenul obiectiv se constata prezenta unui ficat mare, cu consistenta crescuta si sensibil la presiune.

In vestigatii complementare. Hemoleucograma indica o leucocitoza de 10 000 - 20 000, chiar mai mare in forma supurativa, cu polinucleoza neutrofila de 85 - 90%; viteza de sedimentare a hematiilor este foarte accelerata. Hiperbilirubinemi.a exista in grade variate; in formele grave apar tulburari de coagulare si enzimatice, cu semne ale insuficientei hepatice. in forma de angiocolita ictero-uremigena se vor adauga uree crescuta, acidoza, hiperkaliemie cu hiponatremie. Examenul urinii evidentiaza cresterea urobilinogenului si prezenta bilirubinei, deseori cu semne de atingere renala. Instalarea oliguriei este un semn de gravitate. Tubajul duodenal este indicat in agiocolitele cronice, cand, la examenul se­dimentului din bila B, se constata frecvente leucocite izolate sau grupate, hematii, celule descuamate, mucus. Bilicultura descopera agentul patogen: streptococ, enterococ, colibacil etc. Examenul radiologie se va face in formele cronice, cand poate decela o litiaza biliara, un neoplasm, modificari de cinetica etc. in formele cronice, precum si dupa vindecarea formelor acute, se vor face investigatii atente, pentru a descoperi cauzele care favorizeaza aparitia bolii: cer­cetarea cailor biliare, a ficatului, a pancreasului, examene gastro-intestinale, cerce­tarea focarelor de infectie.

Diagnosticul pozitiv al angiocolitelor are la baza o anamneza atenta, tabloul clinic caracteristic, cu hiperleucocitoza si neutrofilie, si semne de interesare he­patica.

Diagnosticul diferential trebuie facut, in primul rand, cu afectiunile febrile: malaria, septico-pioemiile si diversele supuratii viscerale, pielonefrita acuta, pile-flebita, endocarditele infectioase, abcesele hepatice. Diagnosticul cu forma de abcese hepatice miliare, difuze se confunda cu acela de angiocolita supurata. Apendicita acuta cu apendicele sus-situat pune, de asemenea, probleme diagnosticului diferential.

Evolutie si complicatii:

evolutia este progresiva, angiocolitele tinzand sa pro­greseze intrahepatic si sa dezvolte abcese canaliculare si pericanaliculare. Complicatiile cele mai frecvente si precare sunt abcesele hepatice, 1 a care piocole-cistul se asociaza frecvent. Complicatii de vecinatate se intalnesc sub forma de abcese subdiafragmatice, abcese subhepatice, pileflebite si peritonite generalizate sau inchistate. Hepatita cronica si ciroza biliara se inscriu printre complicatiile severe ale angio­colitelor. Propagarea infectiei pe cale hematogena poate sa provoace aparitia unei septi­cemii sau a unei septico-pioemii.

Prognosticul este sever, el depinzand de cauzele care au produs staza si infectia si de promptitudinea instituirii Tratamentului. Profilaxia consta in depistarea si tratarea tuturor afectiunilor generatoare de angiocolite.

Tratamentul, care se adreseaza bolii in sine si afectiunilor care au determinat-o, este medical si chirurgical.

Tratamentul medical se realizeaza prin masuri igieno-dietetice, antibiotice si drenaj al cailor biliare. in formele acute se indica repausul la pat si se va aplica punga cu gheata pe regiunea hepatica. in formele cronice, repausul va fi relativ. Regimul alimentar va fi absolut hidric in primele 24 de ore si se va proceda la o hidratare parenterala. Ulterior, se vor da sucuri de fructe, ceaiuri, zeama de compot nu prea dulce, limonada nu prea dulce, supa de zarzavat strecurata. in zilele urmatoare, pe masura retrocedarii fenomenelor clinice, se pot adauga lapte indoit cu ceai, piureuri de legume, fructe coapte, sau rase, cartofi, piscoturi, biscuiti, felii subtiri de paine prajita. Antibioticele se vor administra imediat, chiar inainte de rezulatul antibiogramei, urmand ca eventual sa se inlocuiasca ulterior antibioticul cu cel indicat de aceasta. Cand starea bolnavului o permite, tubajul duodenal realizeaza drenarea cailor si permite administrarea antibioticelor pe sonda. impotriva durerilor se vor administra antispastice, de preferat pe cale parenterala. Tratamentul chirurgical se impune cand mijloacele medicale nu pot opri evolutia spre supuratie sau cand avem dovada obstacolului care intretine infectia.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Aparatul digestiv
Importanta bacteriilor
Imi dau seama că nu e un tip de subiect care sa-ti fi atras atentia in mod deosebit, dar te-ai intrebat vreodata cat de mult ajutor iti pot oferi
Sindromul de colon iritabil (SCI)
Aceasta este una din cele mai raspandite afectiuni ale tubului digestiv in Occident, afectand una din cinci femei si un barbat din douazeci in Marea B
Ulcerul
Un ulcer este un fel de crater în tesutul care înveleste una din suprafetele corpului sau în membranele mucoase protectoare ce captusesc multe parti a
Simptomatologia Hemoragiilor Digestive
Hemoragiile digestive superioare includ doua categorii de semne clinice :
Simptome in Hepatitele Virale Acute
Hepatita virala este o boala infectioasa, ce cuprinde toate perioadele obisnuite întâlnite într-o boala infectioasa si anume:
Pancreatita cronica
Pancreatita cronica este o afectiune inflamatorie persistenta a pancreasului, caracterizata prin fibroza (cicatrizarea) si modificarea tesutului gland
Litiaza biliara
Litiaza biliara se manifesta prin dureri in partea dreapta a abdomenului, imediat sub rebordul costal, care pot iradia in umarul drept sau in spate sp
Hepatita Acuta Virala
Hepatita acuta virala este o boala infectioasa si transmisibila, produsa de virusuri extrem de mici care patrund în organismul uman pe cale digestiva
Hepatita cronica
Hepatita cronica apare atunci cand virusul persista in organism. Medicii spun ca 30 la suta sunt purtatori sanatosi, 40 la suta fac o hepatita cronica
Hemoragiile digestive inferioare
Hemoragiile digestive anterioare sunt definite ca eliminarea de sânge prin anus , sursa hemoragiei fiind situata în partea distala a tubului digestiv
Gravitatea Hemoragiei Digestive
Gravitatea unei hemoragii digestive superioare depinde de :
Gastrita
Gastritele reprezinta un grup de afectiuni simptomatice sau asimptomatice, produse de variati factori etiologici si definite prin leziuni inflamatorii
Forme clinice in Hepatitele Virale
În afara de forma obisnuita de boala, hepatita mai poate lua urmatoarele forme:
Fiziopatologia hemoragiilor digestive
În urma pierderilor de sânge în tubul digestiv apar din partea organismului doua tipuri de modificari fiziopatologice :
Esofagita de reflux
Boala de reflux gastroesofagian constituie o entitate clinica independenta, cauzata de mecanisme complexe de perturbare a motilitatii tractului digest

Toate articolele din secţiunea Aparatul digestiv


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...