La prima vedere, miomectomia pare intotdeauna o optiune buna, de ce sa nu optezi pentru indepartarea fibromului sau fibroamelor si sa pastrezi uterul intact?
Unul dintre principalele motive pentru ablatia intregului uter este posibila recurenta a fibroamelor, care este frecventa. Femeile care au avut un fibrom au un risc crescut de aparitie a altor fibroame. Se estimeaza ca intre 25% si 50% dintre femeile care au suferit miomectomii au episoade recurente de fibroame.
Miomectomia pare o procedura chirurgicala simpla, dar, in realitate, poate fi deseori mai dificila decat histerectomia si poate cauza o pierdere de sange mai mare. De obicei trebuie indepartate mai multe fibroame, fiecare avand propriul canal de alimentare cu sange.
La histerectomie, chirurgul opreste intai circulatia sangvina prin vasele importante care alimenteaza uterul, pentru a trece apoi la indepartarea uterului. La miomectomie, posibilitatea de a opri circulatia sangvina spre uter nu exista, deoarece uterul are nevoie de sangele furnizat pentru a supravietui. Chirurgul trebuie sa patrunda prin peretele uterului, pentru a indeparta fibromul, in timp ce vasele sangvine raman intacte si functionale. Fiecare fibrom se indeparteaza individual, astfel incat procedura poate dura mai mult decat o histerectomie.
O alta complicatie posibila a miomectomiei consta in formarea frecventa, dupa operatie, a aderentelor (formarea de tesut cicatriceal care uneste un organ de un altul) -de exemplu, aderentele intre uter si intestin. Tehnicile chirurgicale moderne pot reduce la minim eventualitatea acestei complicatii, dar miomectomia are inca reputatia unei operatii care duce frecvent la aparitia aderentelor.
Desi miomectomia este singura optiune chirurgicala a unei femei care doreste
indepartarea fibroamelor si posibilitatea unor sarcini viitoare, aderentele care pot fi cauzate de operatie pot afecta fertilitatea.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|