Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Flatulenta
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre LITIAZA BILIARA » Flatulenta

Flatulenta


  Secţiunea: Totul despre LITIAZA BILIARA


Flatulenta - de aici dispepsi aflatulenta - este o acuza frecventa.
Circa 20 pana la 30 la suta din noi sufera din cand in cand de dispepsie si aproape intotdeauna „vanturile" sunt parte a sindromului, dar ele pot reprezenta si o tulburare de sine statatoare. Esential este ca simtiti disconfortul gazului din abdomen ce produce distensie si tensiune — balonarea. Dupa o masa sau chiar in timpul ei, trebuie slabita cureaua.

Eructatiile si alte eliminari de aer
Acestea se datoreaza scaparilor de gaz prin gura, in principal din esofag, nu din stomac, asa cum se crede de obicei. In unele culturi, gazda este dezamagita daca oaspetii nu ragaie apreciativ la masa.
Aerul care este eliminat a fost inghitit, sau mai exact, aspirat. Bauturile gazoase sporesc aceasta tendinta si unii bautori de bere, in special, sorb mari volume de aer impreuna cu lichidul. Vorbitul non-stop in timpul mancatului si bautului sau mestecarea gumei — nu si dulciurile de supt — au acelasi efect. Oamenii tensionati, anxiosi pot dezvolta un obicei din a eructa, probabil pentru a usura o stare de disconfort din piept sau din abdomen, dar eructatia care nu este necesara poate cauza inghitirea aerului, un disconfort si mai mare si nevoia imperioasa de a ragai pentru usurare. Protezele dentare pot accentua problema, dar fumatul nu face nici o diferenta.
O parte din aerul inghitit traverseaza sistemul digestiv si se elimina prin anus, dar cea mai mare parte a gazului eliminat aici provine din intestine. O anumita cantitate este normala. In urma cu doua mii de ani, printre sentintele lui Hippocrat era una care spunea ca trasul parturilor era un semn de sanatate, in vreme ce imparatul roman Claudius a decretat ca cetatenilor trebuie sa li se permita sa dea drumul la aer „de cate ori este necesar". In zilele noastre suntem jenati de ceea ce era permis acum mai bine de o mie de ani.
In ce priveste dispepsia, daca aveti 45 de ani sau mai mult cand incepeti sa suferiti datorita eructatiilor si vanturilor, este bine sa faceti niste investigatii clinice — de exemplu, pentru ulcer peptic sau pancreatita. Este de ajutor sa intelegeti de unde provine gazul; sunt doua medicamente care pe unii ii ajuta: metoclopramid si di-meticon — de trei ori pe zi. Preparatele antiacide care contin dimeticon sunt de obicei nesatisfacatoare, desi teoretic ele ar trebui sa absoarba gazul. Grija de a nu inghiti mancarea pe jumatate mestecata si de a nu palavragi in timpul mesei pot aduce schimbari surprinzatoare.
Ocazional, eructatiile suparatoare se vindeca odata cu tratamentul eficient al ulcerului gastric, herniei hia-tale sau litiazei biliare.

Balonarea si vanturile excesive
Aceste doua simptome apar impreuna si sunt frecvent acompaniate de borborisme zgomotoase jenante — ghioraituri ale intestinelor. Gazele se pot aduna la nivelul cecului, unde intestinul subtire se deschide in colon. Aici formeaza o umflatura moale, sensibila in aria apendicelui. Gazele pot fi, de asemenea, blocate la nivelul flexurilor colonului, in partea de sus a abdomenului sub splina, generand durere in acea parte sau pot fi distribuite de-a lungul intregului colon cu un disconfort general.
Cantitatea de gaze sau vanturi care sunt eliberate poate varia intre 200 si 2000 ml, dar normal este de circa 600 ml. Ele se compun din dioxid de carbon, metan si hidrogen, care sunt, toate, produse prin actiunea bacteriilor asupra componentelor alimentare din intestin. Procesul principal este fermentatia carbohidratilor. Acestea includ lactoza (zaharul din lapte), lactuloza (folosit ca laxativ), grau, porumb, ovaz, cartofi si diferite legume pe care noi, oamenii, nu le putem digera corespunzator.
Evident, o dieta ce contine cantitati mari din aceste alimente va stimula productia de gaze.
Alte alimente predispuse sa produca flatulenta sunt fasolea, nuca, stafidele, ceapa, varza, varza de Bruxelles, prunele uscate si merele. Fructoza si sorbitolul actioneaza similar; ei sunt constituenti naturali ai fructelor, grauntelor si multor altor plante, iar fructoza (zaharul din fructe) este folosit ca indulcitor in bauturile racoritoare.
Malabsorbtia este o alta cauza de fermentatie excesiva in intestin, cu disconfort abdominal si flatulenta si, frecvent, diaree. Incapacitatea de a scinda lactoza este o sursa comuna de probleme, ca si in cazul amidonului din grau, orez, cartofi, banane si fasole. Pot fi implicate boala celiaca si afectiunile pancreatice. Persoanele ce urmeaza diete cu un continut bogat in fibre, care sunt acum la moda si sunt recomandate indeosebi pentru constipatie si pentru sindromul de colon iritabil, pot incidental sa creasca productia de gaze. Materiile fecale care plutesc sunt un semn ca gazul metan a fost prins in componenta lor.
Studiile au aratat ca unii pacienti - cel mai frecvent femei tinere si de varsta mijlocie - care se plang de distensie abdominala si de disconfort extrem din cauza hainelor ce au centura sau o banda pe mijloc, nu au nici o evidenta de exces de gaz in intestine. Ele sunt deranjate mai mult de balonare decat de vanturi, in special inainte de menstruatie si catre seara. Se pare ca la femei indeosebi musculatura colonului se poate relaxa, asa cum se intampla in sarcina, dar in aceste cazuri nepotrivit. Colonul relaxat poate ocupa un spatiu dublu decat cel uzual, facand abdomenul sa se dilate. Aceasta poate constitui o reactie reflex la o iritatie undeva in sistemul digestiv — chiar si calculii biliari pot fi implicati. Persoanele ce simt un disconfort exagerat, desi pot avea o dilatatie abdominala mica, au intestinele foarte sensibile chiar la distensii minore.
Testele de excludere a unor afectiuni serioase sunt cele care se efectueaza si pentru eructatii, plus o colecistograma. In general, este recomandata o dieta cu un continut scazut in fibre, cu evitarea acelor alimente care s-a descoperit ca produc disconfort. Daca nu sunt absolut necesare, antibioticele trebuie de asemenea evitate.
Medicamentele standard sunt nesatisfacatoare. Carbunele activat poate fi folositor pentru cainii cu flatulenta, dar nu si pentru oameni, iar dimeticonul si caoli-nul nu sunt cu nimic mai bune. Principala speranta este de a mesteca totul de 32 ori, precum Gladstone si de a experimenta cu dieta. Ar mai merita incercat remediul de plante asafoetida, din vechea cultura indiana Ayurveda. Miroase ca usturoiul, astfel incat capsulele sunt mai placut de inghitit decat lichidul. Tratamentul chinezesc traditional pentru balonare este scoarta de magnolie - houpo - si coji de portocale. Ele se prezinta sub forma de tablete.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre LITIAZA BILIARA
Fitoterapia si homeopatia in afectiunile biliare
Fitoterapia Ayurveda, „stiinta vietii", este o forma a medicinii folosita in India in ultimii 4500 ani.
„Spalarea ficatului"
Aceasta o puteti incerca cand sunteti obosit de o durere sacaitoare datorata vezicii biliare.
Stresul si durerea in litiaza biliara
Lasand la o parte dezastrele medicale, durerea este simptomul care le domina pe celelalte ca importanta si necesita toata atentia.
Terapii alternative prin auto-ajutorare in litiaza biliara
Daca este stabilit un diagnostic clar, cum ar fi un calcul blocat in ductul biliar comun, ce produce dureri si icter,
Cancerul vezicii biliare
Conditii precanceroase - Acestea avertizeaza asupra pericolului dezvoltarii cancerului de vezica biliara si se are in vedere realizarea unui act chir
Coledocolitotomia
Calculii din ductul biliar comun sunt de obicei extrasi endoscopic sau prin metoda percutanata, printr-un dispozitiv introdus prin piele.
Fistula colecistoduodenala
Fistulele sunt false pasaje de la un organ la altul. Calculii biliari sunt responsabili de 90 la suta din fistulele din sistemul biliar,
Decompresia percutanata a vezicii biliare
Aceasta presupune reducerea presiunii din vezica biliara inflamata prin perforarea cu un ac introdus prin piele, sub anestezie locala.
Colecistostomia
In unele cazuri de colecistita acuta, pacientul poate fi in varsta si nu suficient de puternic pentru a trece prin anestezia generala
Litiaza biliara si diabetul
Diabetul, excesul ponderal si avansarea in varsta au, toate, un efect advers asupra functionalitatii vezicii biliare.
Necesitatea colecistectomiei
Riscul prezentei calculilor in ductul biliar comun este mai mare in urmatoarele circumstante:
Colecistectomia laparoscopica
Aceasta metoda moderna -chirurgie prin „gaura cheii" - este larg aplicata astazi.
Tratamentul chirurgical in litiaza biliara
Numerosi oameni, mai multi ca oricand, sufera astazi de litiaza biliara,
Terapia antibiotica in litiaza biliara
In tractul digestiv se afla, in mod firesc, numeroase bacterii, dar nu si in vezica biliara.
Tratamentul calculilor din ductele biliare
Litotriptia extracorporala cu unde de soc poate fi aplicata cand pacientul este intins cu fata in sus.

Toate articolele din secţiunea Totul despre LITIAZA BILIARA


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...