Aceasta metoda moderna -chirurgie prin „gaura cheii" - este larg aplicata astazi. Este dependenta de fibrele optice „magice" si de miniaturizarea unor instrumente complexe, cum ar fi camera de televiziune si telescopul. Telescopul sau camera video se introduc in abdomen printr-o mica taietura la nivelul pielii de sub buric. In primul caz, chirurgul va opera uitandu-se direct prin telescop, in al doilea caz, imaginea va fi transmisa unui ecran de televizor de dimensiuni normale printr-o mica camera video. Instrumentele sunt mici si special adaptate si ajung la vezica biliara prin mici taieturi la nivelul pielii abdomenului. De regula, sunt necesare trei sau patru asemenea taieturi.
Avantajele tehnicii laparoscopice sunt reducerea durerii postoperatorii si recuperarea mai rapida in urma inciziilor minore, comparativ cu cele de zece centimetri sau si mai mult din procedeul clasic. Cicatricele din tehnica laparoscopica sunt comparabile cu cele din chirurgia estetica, dar, pentru a fi corecti, si inciziile din chirurgia clasica sunt astazi mai mici si mai estetice. Dupa o colecistectomie laparoscopica, pacientul va fi externat in trei zile si poate reveni la serviciu cand se simte pregatit, de obicei dupa o saptamana. Este linistitor sa aiba fire de nylon, care nu se pot rupe, iar singura restrictie sa fie aceea de a evita eforturile, indeosebi ridicarea unor greutati timp de trei saptamani.
Nu cu mult timp in urma se considera necesar un repaus la pat de trei saptamani, dar astazi pacientul poate parasi spitalul la 4-12 zile dupa o colecistectomie traditionala si dupa numai 2-3 zile in cazul colecistectomiei laparoscopice. Perioada necesara pentru reluarea activitatii arata diferentele dintre diferitele tipuri de interventie chirurgicala. Fata de o medie de 6,5 zile prin metoda laparoscopica, in cazul chirurgiei mini-incizionale sunt necesare aproximativ 34 zile, iar al colecistectomiei standard 5-12 saptamani . S-ar parea ca nu exista termen de comparatie si ca metoda laparoscopica este superioara pe toate planurile. Totusi, exista cateva inconveniente:
- dificultate tehnica crescuta cu putin spatiu de manevra daca apare ceva neasteptat;
- indemanare mai mare, antrenament si practica mai indelungate sunt conditiile ce trebuie indeplinite de chirurg si acest lucru poate nu este posibil in centrele mai mici;
- desi perioada de recuperare este rapida, operatia in sine dureaza mai mult pentru ca este mai dificil de realizat. Nu este o problema pentru chirurg de a converti operatia intr-una clasica, daca conditiile o impun.
- Pentru oricare din tipurile de operatii este necesara anestezie generala;
in vreme ce pacientii cu exces ponderal beneficiaza de cateva cicatrici mici abia observabile la nivelul unei expansiuni a peretelui, la o persoana slaba cicatricele au o alta proportie la nivelul pielii si sunt mai putin avantajoase fata de o singura incizie;
- este mai dificil a cauta calculii la nivelul ductului biliar comun.
Radiografia arata doar calculii radio-opaci si poate omite calculii frecventi de colesterol, in timp ce ecografia este mai putin eficienta in identificarea calculilor din afara vezicii biliare. Vizualizarea ductului biliar comun se face cu coledocoscopul ce poate fi introdus prin piele sau printr-un endoscop, un instrument flexibil cu fibre optice, care se introduce prin gura in jos pe tractul digestiv.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|