Helicobacter pylori infecteaza cel putin jumatate din populatia globului. Pana de curand s-a crezut ca incidenta este aproximativ aceeasi la barbati si la femei. Dar, in urma unor studii efectuate in Irlanda de Nord si prezentate in cadrul unei adunari a Grupei Europene de Studiere a Helicobacter pylori, in 1995, a rezultat o usoara predominare a infectiei la barbati. In Irlanda de Nord aceasta a fost de 52 la suta fata de 48 la suta la femei.
Se crede ca infectia se transmite pe cale fecal-orala ca si in cazul altor microbi. Se mai poate transmite de la gura la gura, s-a gasit H. pylori in saliva si in placile dentare. Aceasta modalitate insa nu a fost dovedita, existenta ei fiind controversata.
Incidenta infectiei cu H. pylori este deosebit de mare in tarile subdezvoltate. Se banuieste ca aceasta s-ar datora unor deficiente de natura igienico-sanitara, care usureaza infectiile incrucisate. In tarile in curs de dezvoltare se pare ca infectia este dobandita in perioada timpurie a vietii. Copiii sunt infectati in proportie de aproximativ 75 la suta, infectia ramanand, probabil, activa toata viata, intrucat cifrele sunt aproape aceleasi la adultii din aceleasi tari.
In tarile dezvoltate tabloul este oarecum diferit. Aici incidenta infectiei creste cu varsta. Astfel, s-a stabilit ca copiii sub 10 ani sunt infectati in proportie mai mica de 5 la suta. Procentul creste o data cu inaintarea in varsta. Se estimeaza ca in Marea Britanie sunt infectati cel putin 50 la suta din cei de 50 de ani.
Aceasta sugereaza ca fiecare generatie subsecventa este mai putin predispusa la infectie, mai ales in copilarie. Poate ca unele ameliorari ale conditiilor sanitare, ca, de exemplu, sporirea puritatii apei de baut sau imbunatatirea conditiilor de viata, contribuie la descresterea lenta a incidentei infectiei.
Se mai inregistreaza diferente intre grupuri etnice si rase in aceeasi tara. In Statele Unite, la negri si hispanici frecventa cazurilor de infectie este mai mare decat la caucazieni sau la americanii descendenti ai europenilor. La Sydney, Australia, infectia este mai raspandita printre locuitorii proveniti din Europa de Sud, decat in randul celor de origine anglo-celtica.
Din studii facute in Regatul Unit reiese ca proportia celor infectati este mai mare la cei din clasele sociale inferioare, in timp ce in clasele superioare exista o predispozitie mai mica la infectia cu H. pylori in randul tineretului. Aceasta afirmatie a fost confirmata de studiul efectuat in Irlanda de Nord. Nu se stie de ce se intampla asa. Se banuieste ca situatia este in legatura cu nivelul de igiena publica.
O alta descoperire neobisnuita, consemnata in studiul nord-irlandez, este aceea ca femeile infectate aveau inaltimea cu 1 cm mai mica decat cele neinfectate!
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|