Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Cauzele obezitatii si factorii care o favorizeaza
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Boli Metabolice si de Nutritie » Cauzele obezitatii si factorii care o favorizeaza

Cauzele obezitatii si factorii care o favorizeaza


  Secţiunea: Boli Metabolice si de Nutritie


1. ABUZUL ALIMENTAR
2. PREDISPOZITIA EREDITARA
3. FACTORII CONGENITALI
4. ANCHETA ABUZULUI ALIMENTAR
5. SEDENTARISMUL
6. ALCOOLISMUL
7. TRAUMELE PSIHICE SI NERVOASE
8. CAUZE ENDOCRINE

1. ABUZUL ALIMENTAR
In mod evident, acesta este principalul factor extern, de cel mai multe ori greu de stabili cu precizie in antecedentele unor obezi. Acestia fie ca isi subestimeaza cu buna stiinta consumul alimentar, fie ca fac abstractie in mod intentionat de acest parametru al alimentatiei, considerand ca "fiecare mananca dupa cat ii este de foame".Pe de alta parte, tendinta spre supraalimentare poate lipsi in momentul declansarii procesului de ingrasare si a obezitatii in cele din urma, de unde se desprind argumentele in favoarea predominentei factorilor constitutionali interni in geneza obezitatii. Obezitatea are o prima faza, numita "dinamica", in cursul carei subiectul isi mareste considerabil ingestia calorica si se ingrasa, urmata de o a doua, denumita "statica", in cursul careia obezitatea nu mai progreseaza, fiind mentinuta cu o ratie calorica relativ moderata.
La 84% dintre femei si la 86% dintre barbati se poate depista o perioada de supraalimentatie concomitenta cu perioada cresterii ponderale. La aceste procente se poate adauga frecventa de 7,40% pentru femei si respectiv 10% pentru barbati a obezitatii aparute in convalescenta unor boli infectioase , in cursul tratamentului tuberculozei, sau dupa interventii chirurgicale, cand supraalimentatia este foarte frecventa.
Prin aceasta, supraalimentatia, ca factor extern , deci perfect la indemana noastra pentru control si supraveghere prin masuri de prevenire care tin de dieta si de conditiile generale de viata, se situeaza pe primul plan in aparitia a peste 90% din cazurile de obezitate, proportie care concorda cu observatiile majoritatii cercetatorilor.Totusi, principalii factori externi, abuzul alimentar si sedentarismul, nu reprezinta in marea majoritate a cazurilor decat fenomene colaterale, care se asociaza unei dereglrari corticale si diencefalice, constituid, prin aceasta, un punct de plecare intern. Pe de alta parte, factorii externi, la randul lor, induc de regula tulburari endocrine si metabolice cu rol cert in evolutia ulterioara a obezitatii. In felul acesta, factorii cauzatori externi, dominati de abuzul alimentar, se intrepatrund cu cei interni, constituind un mozaic de factori cauzatori greu de separat.

2. PREDISPOZITIA EREDITARA

Rolul elementului de mostenire genetica in geneza obezitatii este adesea controversat sau chiar contestat. Astfel, s-a spus ca ar fi vorba nu despre o ereditate care sa implice terneul constitutional, material, fiziologic, ci despre o asa-zisa ereditate tinand de obiceiul persoanelor respective de a nu-si putea stabili un program de viata ordonat, si chiar de incapacitatea acestora de a rezista in fata tentatiilor culinare, ambele fenomene fiind proprii familiilor de obezi.
Numerosi arbori genealogici demonstreaza prezenta de indivizi obezi in aceeasi familie, alaturi de indivizi cu greutate corporala normala, chiar in cadrul aceleliasi generatii si in primul grad de rudenie, in ciuda identitatii conditiilor de mediu in care persoanele respective s-au nascut, crescut si format. Cazul a doi adolescenti nascuti de o femei obeza casatorita cu un barbat cu greutate corporala normala, crescuti in acelasi mediu si avand o alimentatie identica,unul dintre ei devenind obez, sugereaza existenta unei ereditati veritabile in cazul obezitatii.

3. FACTORII CONGENITALI

Factorii congenitali favorizanti actioneaza asupra fatului in cursul vietii intrauterine, depinzand de alterarile neuroendocrine induse secundar de abuzul alimentar in organismul matern.
Peste 40% dintr-un lot de 753 de persoane obeze au descendenti directi suferind de obezitate, iar in alt studiu realizat pe 1000 de obezi s-a aratat ca obezitatea aparea la colaterali sau ascendenti directiin circa 70% din cazuri.
Frecventa mare a accidentelor obstreticale la femeile obeze, precum si aparitia la descendenti, in urma unei nasteri grele, a obezitatii asociate cu malformatii congenitale, au dus la emiterea ipotezei ca obezitatea poate fi consecinta unor traumatisme prenatale sau asociate exclusiv actului propriu-zis al nasterii si/sau evenimentelor din preajma acestui moment, fara a se exclude in aceste cazuri un cumul al factorilor ereditari.S-au semnalat astfel, in cazul femeilor obeze, mame ale unor copii obezi, disfunctii de angajare a fatului in momentul nasterii, care era grea si intarziata, din cauza hipotoniei muschiului uterin infiltrat cu grasime, si, de asemenea, disfunctii de degajare a fatului din cauza calitatii inferioare a tesuturilor perineale. Ambele disfunctii se datoreaza si volumului fetal excesiv, numarul copiilor cu greutate mare la nastere fiind foarte mare in cazul mamelor obeze, ceea ce favorizeaza anumite manifestari anormale si anoxia fetala datorata travaliului prelungit. In mod evident, in aceste cazuri exista conditiile favorabile pentru producerea unor traumatisme obstreticale. Traumatizarea fatului in timpul nasterii are loc mai ales in regiunile mai voluminoase, adica in primul rand la nivelul craniului si la baza craniului, regiune care are corespondenta cu sediul centrilor nervosi care regleaza apetitul, si, in oarecare masura, motilitatea spontana a individului.
Greutatea la nastere a descendentilor femeilor obeze este legata de posibilitatea determinismului congenital al obezitatii. Se stie ca, spre deosebire de insulina, glucozele trec cu usurinta prin bariera placentara si aceasta hiperglicemie intrauterina contiunua nu poate sa nu aiba consecinte asupra pancreasului endocrin fetal. Spre deosebire de celulele alfa pancreatice, care nu se diferenriaza decat dupa nastere, celulel beta-insulare si productia de insulina apar precoce in cursul dezvoltarii fetale. Faptul ca hiperglicemia materna reprezinta un stimul puternic pentru pancreasul beta-insular fetal este dovedit de hiperinsulinismul neonatal al copiilor nascuti din mame diabetice, manifestat uneori prin grave accidene hipoglicemice dupa nastere. Acesti copii incep sa depuna grasime in cursul vietii intrauterine cu circa 4 saptamani mai devreme decat normal.
In concluzie, se poate spune ca predispozitia ereditara la obezitate pare sa fie agravata de unii factori care actioneaza asupra fatului in cursul vietii uterine sau la nastere.Hiperinsulinismul fetal, pe de o parte si traumatismul obstretical pe de alta, pot actiona cafactori revelatori ai predispozitiei ereditare, fapt sugerat de debutul in prima copilarie a obezitatii in aceste cazuri.

4. ANCHETA ABUZULUI ALIMENTAR

Conform statisticilor, supraalimentatia apare cel mai adesea la femei in foarte stransa legatura cu perioada ultimelor luni de sarcina sau cu lactatia sau mai tarziu, odata cu perioada premergatoare menopauzei ori in cursul acesteia.
Dintr-un numar de363 de femei care au acuzat coincidenta aparitiei obezitatii cu sarcina, lactatia sau perioada imediat urmatoare, 112, respectiv 30%, recunosteau cresterea apetitului si supraalimentatia in aceste perioade. Pe de alta parte, supraalimentatia ca atare este recunoscuta cu dificultatede catre majoritatea obezilor, acestia admitand cel mult ca ea a aparut episodic intr-un trecut mai indepartat sau mai apropiat, cauza psihologica a acestui comportament specific obezului fiind aceea ca el priveste abuzul alimentar ca un fel de culpa si de aceea prefera sa-l treaca sub tacere.
In 33% din cazurile de obezitate feminina din cadrul aceluias studiu, ingrasarea s-a produs sau s-a accentuat sensibil in perioada premergatorare instalarii menopauzei sau imediat dupa incetarea menstruatiei.Creserea apetitului apare in aceste cazuri ca simptom asociat celorlalte tulburari neurovegetative generate de menopauza. Uneori chiar pacientele afirma ca nervozitatea, ametelile, cefaleea, specifice menopauzei , se calmau prin ingestia de alimente.
In privinta barbatilor, circumstantele in care se instaleaza obezitatea prin hiperfagie sunt legate de casatorie, cu modificarea implicita a obiceiurilor lor alimentare, in proportie de 27,58% din cazuri, fata de numai 14,30% din cazurile de obezitate feminina, care recunosc acelasi moment favorizant.

5. SEDENTARISMUL

Cu o frecventa semnificativa, obezitatea se instaleaza la barbati dupa abandonarea practicarii vreunui sport. Aceasta are loc mai frecvent intre 25 si 30 de ani, varsta care, corespunde, in general, casatoriei si instalarii unui oarecare sedentarism.Efortul fizic sistematic duce la o crestere a apetitului si deci a ingestiei de alimente, din cauza unei nevoi crescute de energie, dar, odata cu incetarea necesitatii energetice crescute, apetitul ramane reglat spre aportul nutritiv.
Rolul sedentarismului apare mai pregnant din analiza pe profesiuni a cazurilor de obezitate: astfel 80,9% din obezi aveau profesiuni sedentare, dintre care:casnice:39,90%, muncitori sedentar:16,22%, functionari: 14,30%, pensionari:10,48%.In schimb, muncitorii nesedentari furnizau numai 10,8% dintre obezii avuti in vedere. Aceasta subliniaza efectul factorului de mediu in geneza obezitatii.

6. ALCOOLISMUL

Alcoolul poate constitui o sursa suplimentara de calorii si atata timp cat nu este consumat in cantitati prea mari, susceptibile sa sa compromita integritatea functionala a tubului digestiv si a ficatului, el poate favoriza aparitia obezitatii.Rolul etilismului moderat apare neglijabil la femeile anchetate(7%din cazuri), dar semnificativ la barbatii obezi (29,88%).

7. TRAUMELE PSIHICE SI NERVOASE

Traumele psihice au fost invocate ca moment declansant in proportie de 5,4% la femei si de 3,4% la barbatii obezi. In unele dintre aceste cazuri, s-a putut cu o probabilitate destul de mare, o legatura directa intre trauma psihica si hiperfagie.

8. CAUZE ENDOCRINE

Rolul primar si direct al glandelor endocrine in instalarea obezitatii este din ce in ce mai mult contestat. Obezitatea apare astfel ca o falsa boala glandulara, deoarece tulburarile endocrine constatate uneori reprezinta efectul si nu cauza obezitatii.Argumente in sprijinul acestei idei sunt faptul ca mijloacele de investigatie clinica sunt incapabile sa evidentieze in obezitate o tulburare endocrina suficient de constanta pentru a se putea sa I se atribuie o reala importanta in declansarea obezitatii, si pe de alta parte, ineficienta terapiei hormonale in obezitate (extractul tiroidian se foloseste pentru calitatile lui farmacodinamice, si nuca substitiuent al unei insufuciente glandulare).

In privinta instalarii obezitatii trebuie spus ca exista doi factori esentiali: unul mai bine cunoscut la originea caruia se constata cel mai adesea obiceiul castigat, si, uneori o tulburare hipotalamica primara, factor care combina abuzul alimentar cu sedentarismul. Un al doilea factor mai putin cunoscut , determinat constitutional, si probabil ereditar, care se manifesta in special in unele imprejurari de maxima solicitare a complexului hipotalamo-hipofizar (sarcina, lactatie, menopauza) sau in convalescenta prelungita dupa anumite imbolnaviri (boli febrile sau interventii chirurgicale). In aceste imprejurari, obezitatea se instaleaza tot prin hiperfagie si/sau sedentarism, in cadrul unui echilibru endocrino-metabolic probabil modificat in favoarea acumularii de grasime.

Obezitatea poate fi definita ca un surplus ponderal de 20% peste greutatea teoretica, cu specificarea ca surplusul ponderal consta in acumularea de tesut adipos. Teoretic exista riscul confuziei obezitatii cu hipertrofia tesutului muscular sau cu retentia de apa. In practica insa o asemenea confuzie este greu de facut deoarece aspectul clinic nu poate insela. Greutatea normala poate varia intre anumite limite. De aceea s-au propus diverse formule si grafice in scopul definirii greutatii ideale si, in functie de aceasta, a excesului ponderal, tinand cont de tipul morfologic al individului, de varsta, sex, etc.

La o crestere de 20% a greutatii peste aceste valori ideale, diagnosticul de obezitate poate fi luat in considerare.
S-au propus numeroase clasificari ale obezitatii, dupa criterii morfologice, evolutive, sau tinand cont de contextul si de mecanismele instalarii ei. Clasificarile morfologice se bazeaza pe identificarea unor anumite tipuri de distributie a tesutului adipos care se dezvolta cu preferinta in anumite regiuni.Putem cita: tipul cushingoid, care se distinge printr-o predominanat a tesutului adipos la fata si trunchi, obezitatea androida sau ginoida, dupa cumgrasimea se acumuleaza mai mult in jumatatea superioara sau cea inferioara a corpului,etc


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Boli Metabolice si de Nutritie
Stevia in sarcina
Sunt siguri indulcitorii pe baza de stevie in sarcina? Zaharul in timpul sarcinii este un subiect delicat! Este import
Aminoacizii - o baza solida pentru o viata sanatoasa
Aminoacizii fac parte din viata noastra zilnica - ne ajuta sa diminuam nivelul de stres, sa dormim mai bine, sa ne simtim energici si de asemenea sa c
Semnificatia procesului de detoxifiere
Detoxifierea este procesul de neutralizare, transformare si eliminare a toxinelor din organism.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, substanta responsabila in formarea membranei celulelor si anumitor hormoni.
Obezitatea
Se intelege prin obezitate depasirea greutatii ideale cu 15 - 20%. Aprecierea obezitatii se poate face dupa raportul dintre greutate si inaltime, sau
Hipocalcemia
Hipocalcemia si hipomagneziemia constituie cauze frecvente de prezentare la medic. Calciul, magneziul si fosforul sunt minerale ce intra in componenta
Guta
Guta este o boala metabolica in care se produce in exces acid uric. Acesta nu se elimina prin urina, asa cum este normal, ci se depune, sub forma de u
Epuizarea
, este o marturisire des auzita in cabinetul medicului.
Educatia alimentara
Spre deosebire de animalele de experienta la care obezitatea se instaleaza inevitabil in anumite conditii neuroendocrine, la om, ca rezultat al dezvol
Diabetul zaharat
Diabetul zaharat este o boala de metabolism cu evolutie cronica, determinata genetic sau castigata, caracterizata prin perturbarea metabolismului gluc
Cruditatile si imunitatea
Cruditatile constituie cel mai bun tratament pentru intinerire si infrumusetare. Se accelereaza innoirea celulelor, pielea redevine elastica, formarea
Bulimia
Simptomele bulimiei sunt intelese gresit si exista persoane care cred ca au aceasta afectiune, pe care de fapt nu o au. Bulimia se intalneste predomin
Astenia
Astenia este o slabire generala a organismului, aceasta traducandu-se printr-o stare de oboseala, care poate antrena insuficiente functionale multiple
Anorexia
Anorexia este o perturbare a comportamentului alimentar care se manifesta prin refuzul de a manca, scaderea excesiva in greutate si controlul foarte m
Anemia
Anemia este un rezultat al reducerii globulelor rosii din sange si, in consecinta, scaderea cantitatii de oxigen pe care acesta o transporta.

Toate articolele din secţiunea Boli Metabolice si de Nutritie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...