Anemia este un rezultat al reducerii globulelor rosii din sange si, in consecinta, scaderea cantitatii de oxigen pe care acesta o transporta.
Primele simptome ale anemiei sunt pierderea apetitului, aparitia ametelilor si a sunetelor din urechi, instalarea constipatiei, a iritabilitatii si durerilor de cap.
Anemia poate fi datorata unei lipse de fier. Fierul ajuta la oxigenarea tesuturilor. Scaderea fierului din organism duce la o oboseala intelectuala si a tesuturilor musculare. Lipsa fierului din organism se datoreaza unor pierderi de sange sau printr-un aport insuficient alimentar. Anemia pernicioasa se datoreaza unei absente a vitaminei B12 care stimuleaza in mod normal hematopoeza din maduva osoasa. Anemia hemolitica se datoreaza actiunii anticorpilor asupra globulelor rosii.
In toate formele de anemie, tegumentele sunt palide, se instalcaza oboseala, se micsoreaza performanta.
Anemia este impartita in 4 categorii:
- anemia feripriva
- lipsa de fier din alimentatie;
- anemia rezultata prin pierderi masive de sange (rani, menstruatie abundenta, ulceratii, hemoroizi);
- anemia provocata de afectarea maduvei spinarii, a ficatului ori a tiroidei, sau de artrita reumatoida.
Din aceste motive este necesara stabilirea cu precizie a tipului de anemie de catre medici. O anemie care nu a capatat aspect patologic poate fi usor tratata prin adaosul de fier in alimentatie, crescand cantitatea de hemoglobina. In acest sens sunt recomandate urmatoarele alimente: caisele, sfecla rosie, strugurii, ciresele, curmalele, mazarea, salata verde, alunele cajou, mierea, ghimbirul, pastarnacul, hreanul, usturoiul, ceapa, nucsoara, dovleacul, morcovii, fasolea soia si - desigur! - spanacul. Ficatul sau extractul din ficat contin substantele necesare pentru refacerea hemoglobinei.
Se pot lua si tablete de Fier, dar acestea induc riscul de constipare. Acidul tanic, prezent in cafea si in ceaiul negru, ca si in produsele lactate inhiba absorbirea fierului, in vreme ce vitamina C favorizeaza acest proces. Iata si remediile cele mai simple: * luati 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare forma va place: in apa calduta, in cerealele de la micul dejun, pe paine prajita, sau, ca atare; * beti un ceai decoct dintr-o frunza mica de curmal, taiata in fasii; * pisati fin coji de arahide si luati zilnic cate o lingurita plina, impreuna cu 1/2 pahar cu apa calda; * salata din oua fierte si tomate, mancata de 3 ori pe zi, ca si salata facuta din: 1 mar, o tomata si 3 lingurite de seminte de susan - mancata de 2 ori pe zi - ambele pot fi, de asemenea, de mare folos.
Alimente nerecomandate: iaurt, citrice, lamaie, rosii, mei, bauturi alcoolice, soia, ulei de susan, otet, ceai negru, cafea, bauturi fierbinti, ardei iute in exces, fructe prea coapte, sare in exces, alimente fermentate, alimente fripte sau prajite. Este esential sa se ia masa la ore regulate.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|