Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » CILEST , tablete

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - CILEST , tablete

Prospect - CILEST , tablete


NU comercializăm CILEST , tablete!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: CILEST , tablete    DCI:


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Contraceptie.
Prezentare farmaceutica: Cutii de 21 de tablete sau 3 x 21 tablete. O tableta contine 0,250 mg norgestimate si 0,035 mg etinilestradiol.

Actiune terapeutica: Cilest este o combinatie contraceptiva orala care previne conceptia prin mecanisme centrale si periferice. Suprimarea secretiei de gonadotropina previne maturarea ovocitelor in ovare si suprimarea lor, inhiband astfel ovulatia. In plus, Cilest modifica mucusul cervical, ceea ce atenueaza penetrarea spermei, iar endometrul este modificat astfel incat este redusa posibilitatea implantarii.

Mod de administrare: Prima tableta de Cilest se ia in prima zi a sangerarii menstuale. Apoi se ia o tableta zilnic timp de 20 de zile consecutiv, dupa care urmeaza 7 zile pauza. Sangerarea similara ciclului menstrual apare de obicei la cateva zile dupa luarea ultimei tablete. Noul ciclu se incepe in a 8-a zi - dupa 7 zile fara tablete - cu o placheta noua de Cilest, indiferent daca sangerarea s-a oprit sau nu. Cele 7 zile ale saptamanii sunt tiparite pe placheta. Daca se incepe miercuri, trebuie luata tableta sub care este notat MIE (Miercuri). Faptul ca zilele saptamanii sunt tiparite pe fiecare zona usureaza controlul dozarii: cat timp indicatia corespunde zilei curente din saptamana tabletele sunt luate corect. Contraceptia orala este cea mai eficienta cand tabletele sunt luate la aceeasi ora in fiecare zi, de exemplu la aceeasi ora a diminetii. Daca o tableta nu este luata la ora obisnuita, trebuie luata imediat ce pacienta isi aduce aminte. Daca tableta este luata in mai putin 12 ore de la ora obisnuita, contraceptia orala este inca eficienta. Daca intervalul depaseste 12 ore, eficienta contraceptiva este redusa. Daca v-ati adus aminte dupa 12 ore sau mai tarziu ca ati uitat sa luati tableta, trebuie sa continuati administrarea cat mai curand posibil, lasand la o parte tableta omisa, pentru a evita sangerarea prematura. Pentru perioada ramasa pana la sfarsitul celor 21 de zile, trebuie folosita o metoda contraceptiva aditionala, cum ar fi spuma vaginala Delfen sau/si prezervative si creme. In aceasta situatie, nu trebuie folosite metoda calendarului sau cea a temperaturii bazale.

Indicatii speciale si dozaj: Dupa nastere sau avort Cilest trebuie inceput in prima zi a instalarii menstruatiei spontane. Daca este indicat, tabletele pot fi luate mai devreme (7 zile dupa nastere sau imediat dupa avort). In acest caz pacienta trebuie sa foloseasca o metoda contraceptiva locala aditionala in primele doua saptamani de tratament cu Cilest. Daca apar varsaturi sau diaree, tableta poate sa nu fie in totalitate eficienta, deoarece timpul de absorbtie de aproximativ 4 ore nu a fost asigurat. In acest caz, se recomanda continuarea tratamentului fara intrerupere si folosirea in plus a contraceptivelor locale, pana la aparitia menstrei. Contraceptivele orale pot influenta cantitatea si calitatea laptelui matern. O mica parte din hormoni poate aparea in lapte. Este putin probabil ca inhibitorii de ovulatie microdozati, cum este Cilest, sa aiba un efect asupra copilului alaptat. Totusi, mamele care alapteaza nu trebuie sa foloseasca contraceptivele orale pana la completa intarcare a copilului. Femeile care alapteaza nu sunt in totalitate protejate de conceptie, de aceea se recomanda folosirea contraceptivelor locale.

Contraindicatii: Tromboflebite si dereglari tromboembolice. Antecedente de tromboflebita profunda sau dereglari tromboembolice; antitrombina III deficitara. Boli cerebrovasculare sau scleroza coronara (infarct de miocard); siclemie falciforma. Carcinom cunoscut sau banuit al sanului sau endometrului si alte neoplazii estrogen-dependente. Sangerare genitala de origine necunoscuta. Sarcina confirmata sau banuita, alaptare. Tumori hepatice benigne sau maligne; functie hepatica semnificativ afectata; o istorie de icter sau prurit in timpul sarcinii. Antecedente de herpes gestational.

Precautii: Folosirea contraceptivelor orale presupune un risc sporit privind: tromboembolismul, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Acest risc relevant statistic este accentuat cu inaintarea in varsta, mai ales la fumatoare (mai mult de 15-20 de tigari pe zi). De aceea, femeile peste 30 de ani sunt sfatuite, ca masura preventiva, sa nu fumeze. In unele cazuri, acest risc sporit pare sa persiste cativa ani dupa incetarea tratamentului contraceptiv oral. Leziuni oculare, adenom hepatic, hipertensiune, patologie biliara. Folosirea contraceptivelor orale la inceputul sarcinii poate cauza defecte congenitale. Pacientele necesita monitorizare atenta in urmatoarele conditii: disfunctii hepatice si cardiace, hipertensiune, retentie de fluide, diabet zaharat, toleranta scazuta la glucoza, astm bronsic, boli biliare, varice superficiale, uter fibromatos, depresie, epilepsie. Urmatoarele conditii impun oprirea imediata a tratamentului cu Cilest: sarcina confirmata sau banuita; instalarea cefaleei, similara migrenei, sau recurenta si neobisnuit de severa; dereglari acute ale vederii sau defecte de auz; primele semne de tromboflebita, sau complicatii tromboembolice; crize epileptice si/sau cresterea frecventei convulsiilor; icter si/sau prurit persistent pe tot corpul; crestere accentuata a presiunii sanguine; crestere marcata a miomului; cresterea dimensiunii ficatului cu suspectarea dezvoltarii de tumori hepatice; imobilizare prelungita, de exemplu dupa un accident sau inainte de operatii chirurgicale (cu 6 saptamani inainte).

Reactii adverse: Ca toate contraceptivele orale, Cilest poate duce la urmatoarele reactii adverse: Tractul gastrointestinal: greata, voma. SNC: migrena, cefalee, depresie. Sani: senzatie de tensiune, tumefiere, secretie. Piele: cloasma, reactii alergice, pierderea parului. Ochi: disconfort la purtarea lentilelor de contact. Tract urogenital: sangerari intermenstruale, patarea lenjeriei, amenoee, candidoza vaginala, eroziune cervicala, secretie cervicala. In cazul sangerarii intermenstruale, tratamentul cu Cilest trebuie continuat. Daca sangerarea nu se opreste, trebuie facuta o evaluare diagostica pentru a determina cauzele organice. Acest lucru se aplica si in cazul patarii lenjeriei care apare la intervale neregulate timp de mai multe cicluri sau pentru prima oara dupa folosire indelungata. Daca sangerarea nu se opreste, trebuie exclusa posibilitatea sarcinii inainte de a incepe urmatoarea placheta de Cilest. Altele: modificari ale greutatii corporale (crestere sau scadere), modificari de libido. Sub tratament cu contraceptive orale au fost raportate cazuri rare de hipertensiune, colecistopatii, adenom hepatic, scaderea tolerantei la glucoza si cresterea leiomiom-ului uterin.

Interactiuni cu alte medicamente: Eficacitatea contraceptiva poate fi redusa la pacientii care folosesc concomitent rifampicina, barbiturice, antiepileptice (hidantoina, carbamazepine), amplicilina, tetraciclina, griseofulvin si fenilbutazona. Sangerarea intermenstruala poate fi primul semn al acestei interactiuni. De aceea, in asemenea cazuri trebuie luate alte masuri contraceptive.

Supradozare: Nu au fost raportate intoxicatii acute la folosirea de Cilest. Nu sunt de asteptat efecte secundare serioase dupa ingestia de doze mari (de exemplu ingerarea accidentala de catre copii).

Conditii de pastrare: Cilest are o stabilitate buna daca este pastrat la temperatura camerei. Poate fi folosit pana la data de expirare indicata pe fiecare cutie.

Producator: Cilag


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

De ce nu raman insarcinata?
Buna ziua.Am 35 de ani si de 6 ani incerc sa raman insarcinata.Mi s-a depistat un polip uterin funda ...
↳ Buna ziua! Atat polipul cat si infectiile genito-urinare cronice pot afecta fertilitatea: polipul poate impiedica implantarea unui ovul fecundat in p ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
ENDOMETRITA
As dori sa stiu cum se manifesta aceasta la barbat in prima faza,apoi dupa un timp indelungat.Se po ...
↳ Buna ziua! Endometrul este mucoasa uterina, iar endometrita reprezinta inflamatia acesteia. Asadar endometrita nu poate fi prezenta decat la femei. S ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce sa fac ca sa imi vina menstruatia?
Buna ziua! Nu imi vine menstruatia cu lunile, am aceasta problema de cand mi-a venit de prima data. ...
↳ Buna ziua! Continuati cu mladitele de zmeur inca 2 luni, si asociati Branca-ursului, cate 2 capsule de 3 ori pe zi. Pe termen lung, absenta menstruat ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
donavital?
iau donavital de vreo 10 zile,mi-a venit ciclul,dar e foarte abundent si nu se mai opreste.as vrea s ...
↳ Buna ziua! Daca singura cauza posibila este administrarea Donavital intrerupeti administrarea preparatului. Asemenea reactii nu sunt normale, este vo ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...