Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » MONOPRIL

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - MONOPRIL

Prospect - MONOPRIL


NU comercializăm MONOPRIL!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: MONOPRIL    DCI: FOSINOPRILUM


  Produs complementar recomandat


16.45lei
Vezi detalii

Indicatii terapeutice: Monopril-ul este indicat pentru tratamentul hipertensiunii. Monopril-ul poate fi utilizat singur sau in combinatie cu alti agenti antihipertensivi; este benefica asocierea Monopril-ului cu un diuretic.
Descriere: Monopril-ul este sarea de sodiu a fosinoprilului, esterul precursor al fosinoprilatului (fosinopril diacid), un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) cu actiune de lunga durata. Dupa administrarea orala, fosinoprilul este biotransformat rapid si complet prin hidroliza, rezultand compusi activi. Sarea de Na a fosinoprilului este primul inhibitor dintr-o clasa noua de inhibitori ai ACE, fiind un derivat fosfinic.

Aceste medicamente se pot distinge de alti inhibitori ACE prin modul de excretie dual si echilibrat (hepatic si renal).

Mecanism de actiune/efecte clinice: Efectele antihipertensive ale Monopril-ului rezulta, in principal, din inhibarea specifica, competitiva a ACE. Aceasta duce la concentratii circulante scazute de angiotensina II, rezultand diminuarea vasoconstrictiei si secretiei de aldosteron, precum si o retentie redusa de apa si sodiu. La pacientii cu hipertensiune usoara sau severa, Monopril-ul determina o reducere a presiunii sanguine. Efectul antihipertensiv este observat la o ora dupa administrarea orala si presiunea sanguina cea mai redusa apare in 3-6 ore. La doza zilnica obisnuita, efectul antihipertensiv al Monopril-ului se mentine timp de 24 de ore. Medicamentul are efect la toate grupele de varsta. Eficacitatea antihipertensiva a Monopril-ului este mentinuta in timp si nu se dezvolta tolerenta. Ca in cazul altor inhibitori ACE, sunt necesare 2-4 saptamani de tratament pentru a se atinge efectele antihipertensive maxime. Nu se observa o noua crestere a presiunii sanguine dupa un sevraj brusc a Monopril-ului. Raspunsurile hemodinamice la stimuli variati (exercitiu isometric) sunt neafectate de Monopril sugerand ca acest medicament nu altereaza activitatea sistemului nervos simpatic. La pacientii hipertensivi si la pacientii cu hipertrofie a ventriculului stang, tratamentul cu Monopril duce la reducerea semnificativa a masei ventriculare si subtierea peretelui septului, in timp ce se mentine functionarea ventriculara. Monopril-ul nu modifica fluxul sanguin cerebral. Terapia pe termen lung cu Monopril nu conduce la schimbari metabolice ale pacientilor hipertensivi.

Farmacocinetica: Aproximativ 36% din doza orala de Monopril este absorbita; gradul de absorbtie este independent de prezenta alimentelor. Concentratia plasmatica maxima se atinge in 3 ore, indiferent de doza. Timpul de injumatatire prin eliminare al fosinoprilatului este de aproximativ 11,5 ore. Fosinoprilatul circulant este in proportie de peste 95% legat de proteine. Spre deosebire de alti inhibitori ACE, care sunt eliminati in principal prin rinichi, Monopril-ul are doua cai de excretie: hepatica si renala. Aceasta permite o excretie compensatorie printr-o cale alternativa in cazul pacientilor cu insuficienta renala sau hepatica. In insuficienta renala sunt observate numai alterari modeste ale clearance-ului total si AUC atat dupa o singura doza cat si dupa doze repetate. De aceea, nu exista o acumulare a medicamentului la acesti pacienti. Functia renala deficitara: Nici absorbtia, biodisponibilitatea, legarea de proteine, biotransformarea si nici metabolismul Monopril-ului nu sunt alterate in mod apreciabil prin reducerea functiei renale. In insuficienta renala, eliminarea hepatobiliara compenseaza eliminarea renala diminuata, astfel incat clearance-ul total corporal al fosinoprilatului nu este foarte diferit de domeniul larg caracteristic functiei renale (clearance-ul creatininei este cuprins in domeniul 10-80 ml/min), incluzand stadiul final al insuficientei renale. Insuficienta hepatica (ciroza biliara si alcoolica): Desi rata hidrolizei poate fi mica la acesti pacienti, gradul de hidroliza nu este redus in mod apreciabil. La acest grup de pacienti exista dovada unui clearance hepatic redus al fosinoprilatului cu o crestere compensatorie a excretiei renale. Se pare ca nu exista diferente semnificative intre parametrii farmacocinetici de la pacientii varstnici (65-74 de ani) si cei tineri (20-35 de ani).

Dozare si administrare: Domeniul de doze zilnice necesar mentinerii presiunii sanguine la nivelul dorit este de 10-40 mg. Doza initiala de Monopril recomandata este de 10 mg. Dozajul trebuie ajustat in functie de presiunea sanguina a pacientilor (ca raspuns), si poate fi crescut la 20 mg, o data pe zi, daca este necesar. Daca presiunea sanguina normala nu este restabilita doar cu Monopril, poate fi adaugat un diuretic. Terapia concomitenta cu diuretice: Administrarea diureticului trebuie intrerupta timp de cateva zile inaintea inceperii administrarii de Monopril, in vederea reducerii riscului aparitiei unei hipotensiuni excesive. Daca presiunea sanguina este inadecvata in urma perioadei de observatie de aproximativ 4 saptamani, terapia cu diuretic poate fi redusa. In mod alternativ, daca terapia cu diuretic nu poate fi intrerupta, trebuie administrata o doza initiala de 10 mg Monopril sub supraveghere medicala timp de cateva ore, pana cand presiunea sanguina se restabileste. Pacientii in varsta: Nu este necesara o ajustare a dozei la pacientii in varsta. Nu exista diferente din punct de vedere al parametrilor farmacocinetici si al raspunsului antihipertensiv intre pacientii in varsta si cei tineri. Pacientii cu deficiente renale sau hepatice: Datorita celor doua cai de excretie si a caracterului echilibrat al acestora, Monopril-ul nu necesita ajustarea dozei la acest tip de pacienti.

Contraindicatii: Monoprilul este contraindicat la pacientii care prezinta hipersensibilitate la acest produs si la pacientii care au prezentat anterior angioedem fata de orice alt inhibitor ACE. Monopril-ul este contraindicat in timpul sarcinii. Au fost raportate oligohidramnioza, hipotensiune fetala si neonatala, oligurie si chiar deces in urma utilizarii inhibitorilor ACE in trimestrul doi si trei al sarcinii. Mamele care alapteaza: Din momentul in care Monopril-ul poate fi detectat in laptele matern, acesta nu se mai administreaza mamelor care alapteaza. Utilizarea la copii: Nu a fost stabilita utilizarea pediatrica a Monopril-ului.

Precautii: Angioedem: Angioedemul a fost raportat in cazul administrarii de inhibitori ACE. Daca acesta apare la administrarea Monopril-ului, terapia trebuie intrerupta imediat si pacientul trebuie sa semnaleze imediat medicului orice simptom de umflare a fetei, ochilor, buzelor, limbii sau laringian, dificultate in respiratie. Hipotensiune: Monopril-ul a fost asociat rar cu hipotensiunea (pacientii care risca sa prezinte hipotensiune sufera si afectiuni congestive ale inimii, hipertensiune renovasculara, dializa renala, depletie marcata a volemiei sau a electrolitilor, de diferite etiologii). La pacientii cu unul din acesti factori de risc, este prudent sa se intrerupa sau sa se reduca doza de diuretic sau sa se ia masuri care sa asigure o hidratare adecvata inainte de inceperea tratamentului cu Monopril. Tratamentul acestor pacienti trebuie initiat sub supraveghere medicala atenta. Un episod trecator hipotensiv nu constituie o contraindicatie a continuarii terapiei cu Monopril, odata ce presiunea sanguina este stabilizata. Deficienta a functiei renale: Cand sunt tratati cu inhibitori ACE, pacientii cu afectiuni cardiace congestive, hipertensiune renovasculara sau depletia de volum sau de electroliti prezinta un risc ridicat de disfunctionalitate renala (crestere in BUN si creatinina serica si potasiu; proteinuria; modificari ale diurezei). Reducerea dozei si/sau intreruperea tratamentului (a diureticului si/sau Monopril-ului) poate fi necesara. Hiperpotasemie: La pacientii cu insuficienta renala sau cu functie renala normala care iau diuretice ce economisesc potasiu, suplimente de potasiu si/sau substituenti de sare de potasiu, inhibitorii ACE cresc riscul aparitiei unor concentratii serice ridicate de potasiu. Interventie chirurgicala/ Anestezie: Inhibitorii ACE pot determina potentarea efectelor hipotensive ale anestezicelor/ analgezicelor. Daca apare hipotensiunea la pacientii supusi interventiei chirurgicale sau anesteziei, aceasta poate fi corectata prin cresterea volemiei.

Interactiuni cu alte medicamente: Diuretice: Ca si in cazul altor inhibitori ACE, poate sa apara un raspuns hipotensiv cand Monopril-ul este administrat concomitent cu diuretice. Efectul de pierdere a potasiului a celor mai multe diuretice poate fi micsorat prin terapia concomitenta cu Monopril. Antiacide: Administrarea concomitenta a antacidelor poate reduce absorbtia intestinala a Monopril-ului, conducand la concentratii serice scazute ale medicamentului. Alte efecte adverse: Nu s-au observat interactiuni intre Monopril si alimente. Biodisponibilitatea fosinoprilatului nu este alterata de administrarea concomitenta a clorthalidonei, nifedipinului, propranololului, hidroclorotiazidei, cimetidinei, metoclopramidei, propanthelinei, digoxinei, aspirinei sau warfarinului. Atat parametrii de biodisponibilitate, gradul de legare de proteine, cat si efectul anticoagulant al warfarinului nu sunt alterate in mod semnificativ in timpul administrarii concomitente a Monopril.

Efecte secundare: In general, efectele adverse cauzate de Monopril sunt usoare si trecatoare, atat la pacientii tineri cat si la cei in varsta. Reactiile adverse cele mai uzuale sunt ametelile, tulburari respiratorii, tuse, tulburari gastrointestinale, palpitatii/dureri ale pieptului, rash/prurit, dureri/parestezie a muschilor scheletici, oboseala si perturbari ale simtului gustativ.

Forma de prezentare: Monopril 10 mg-28 de tablete. Monopril 20 mg-28 de tablete.

Producator: Bristol-Myers Squibb


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Limfon cu celule T
Buna ziua ,am citit despre canticer forte,si as dori sa va intreb ,deoarece tata a fost diagnosticst ...
↳ Buna ziua! In situatia descrisa administrarea Canticer Forte poate fi utila, insa nu ca inlocuitor alchimioterapiei, ci ca o completare a acesteia. I ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
pot sa iau gavriola dou daca iau tratament pentru cardiopate ischemica,anghina pectorala,fibrilatie,tensine arteriala oscilanta ?
Pot sa iau gavriola duo daca am tratament pentru cardiopatie ischemica,anghina pectorala,fibrilatie ...
sedativ pc
daca iau calmocard cite 1 tb de 3 ori pe zi alaturi de trat pt hipertensiune (tertensif, bisogamma , ...
↳ Buna ziua! Da, puteti asocia Sedatif PC, cu conditia sa il administrati la 2-3 ore fata de Calmocard si apoi sa nu consumati nimic timp de minim 30 d ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
antibiotice
pt 2 orjelete recidivante la ochiul stang, oftalmologul m-a trimis la infectioase pi trat antistafil ...
administrare madicamente
la prinz am de luat: calmocard, redigest, detralex, aspenter, la 2 ore dupa masa iau carbune iar sea ...
↳ Buna ziua! Medicamentele administrate dimineata pot fi luate deodata, indiferent de masa, important este sa fie luate intregi. La pranz trebuie sa l ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
intrebare,
Am hipertensiune arteriala , printre altele iau medicamente adalat 30 si zoomen 30, medicul mi-a rec ...
↳ Buna ziua! Da, Adalatul produce edeme (umflaturi) la nivelul picioarelor intrucat dilata vasele de sange. Atat Zomenul cat si Monoprilul pot produce ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Erectie slaba si de scurta durata
Buna ziua Datorita sfaturilor primite de la dumneavoastra am reusit diminuarea libidoului care er ...
↳ Buna ziua! Prima masura ar fi sa incetati adminsitrarea preparatului pe baza conurilor de hamei. Puteti lua ocazional cate o capsula de Erecta, daca ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Probleme cu erectia sotului
Soțului meu nu i se mai scoala penisul ce pastile trebuie sa ia? ...
↳ Buna ziua! Daca este sanatos, fara afectiuni cardiovasculare (hipertensiune, cardiopatie ischemica) sau alte boli cronice (renale, hepatice, samd), p ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Cardiopatie ischemica cronica nespecificata
Pe baza unui EKG si fara alte investigatii mi s-a stabilit CIC si preventiv si pt totdeauna sa iau ...
Ce alte medicamente mai au substanta activa FOSINOPRILUM?
Alte medicamnete care au FOSINOPRILUM:
- Fosinopril Aurobindo 10 mg
- Fenosimed, comprimate

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...