Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Nebilet, Comprimate, 5 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Nebilet, Comprimate, 5 mg

Prospect - Nebilet, Comprimate, 5 mg


NU comercializăm Nebilet, Comprimate, 5 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Nebilet, Comprimate, 5 mg    DCI:


  Produs complementar recomandat
Indicatii terapeutice ; Tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale;


Un comprimat conţine nebivolol 5 mg sub formă de clorhidrat de nebivolol 5,45 mg şi excipienţi: polisorbat 80, hipromeloză, lactoză monohidrat, amidon de porumb, croscarmeloză sodică, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutică: blocante beta-adrenergice selective

Indicaţii terapeutice

- tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale;

- tratamentul insuficienţei cardiace cronice stabile cu disfuncţie ventriculară stângă (fracţie de ejecţie ≤ 35%) ca tratament adjuvant tratamentului cu IEC, diuretice, antagonişti de angiotensină II şi/sau glicozizi digitalici.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la nebivolol sau la oricare dintre excipienţii produsului.

Insuficienţă hepatică sau disfuncţie hepatică.

Sarcină şi alăptare.

Blocantele beta-adrenergice sunt contraindicate în: şoc cardiogen, insuficienţă cardiacă necontrolată, boală de nod sinusal, inclusiv bloc sino-atrial, bloc cardiac de gradul II sau III, bronhospasm şi astm bronşic în antecedente, feocromocitom netratat, acidoză metabolică, bradicardie ( frecvenţa cardiacă < 50 bpm), hipotensiune arterială, tulburări circulatorii periferice severe.

Precauţii

Următoarele precauţii se referă la blocantele beta-adrenergice în general.

Anestezia

Continuarea activităţii de blocare a receptorilor beta adrenergici în timpul inducţiei anestezice scade riscul aritmiilor şi a intubaţiei. Dacă această acţiune este întreruptă preoperator, tratamentul cu blocantul beta-adrenergic trebuie întrerupt cu cel puţin 24 ore înainte.

In cazul administrării anumitor anestezice care determină depimare miocardică, cum sunt ciclopropan, eter sau tricloretilenă, este necesară prudenţă. Pacientul poate fi protejat împotriva reacţiilor vagale prin administrare intravenoasă de atropină.

Interacţiuni

Următoarele interacţiuni se referă la blocantele beta-adrenergice, în general:

Blocante ale canalelor de calciu

Este necesară prudenţă în cazul administrării concomitente a blocantelor beta-adrenergice cu blocantele canalelor de calciu, de tipul verapamilului sau diltiazemului, datorită efectului lor inotrop şi dromotrop negativ. La pacienţii la care se administrează Nebilet, administrarea intravenoasă a verapamilului este contraindicată.

Antiaritmice

Este necesară prudenţă în cazul administrării concomitente a blocantelor beta-adrenergice cu antiaritmice din clasa I şi amiodaronă, deoarece pot fi potenţate efectele inotrop şi dromotrop negative ale acestora.

Clonidina

Blocantele beta-adrenergice cresc riscul de rebound al hipertensiunii arteriale după întreruperea bruscă a tratamentul cronic cu clonidină.

Digitalice

Administrarea concomitentă a glicozidelor digitalice cu blocantele beta-adrenergice poate determina creşterea timpul de conducere atrio-ventriculară. Studiile clinice cu nebivolol nu au evidenţiat nici o interacţiune. Nebivololul nu influenţează farmacocinetica digoxinei.

Insulină şi antidiabetice orale

Deşi Nebilet nu influenţează valoarea glicemiei, poate masca anumite manifestări clinice ale hipoglicemiei (palpitaţii, tahicardie).

Anestezice

Utilizarea concomitentă a blocantelor beta-adrenergice şi anestezicelor poate atenua tahicardia reflexă şi poate creşte riscul de apariţie al hipotensiunii arteriale. Anestezistul trebuie informat dacă pacientul utilizează Nebilet.

Altele

Utilizarea concomitentă a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) nu a influenţat efectul de scadere a hipertensiunii arteriale al Nebilet.

Administrarea concomitentă de cimetidină creşte concentraţia plasmatică a nebivololului, fără a influenţa efectul clinic al acestuia. Administrarea concomitentă de ranitidină nu afectează farmacocinetica nebivololului. Dacă Nebilet se administrează concomitent cu ingestia de alimente şi dacă se administrează antiacide între mese, cele două medicamente pot fi administrate concomitent.

Administrarea nebivololului în asociere cu nicardipină creşte uşor concentraţiile plasmatice ale celor două substanţe, fără a le influenţa efectul clinic. Administrarea concomitentă de alcool etilic, furosemid sau hidroclorotiazidă nu a afectat farmacocinetica nebivololului. Nebivololul nu a afectat farmacocinetica şi famacodinamia warfarinei.

Simpatomimeticele pot contracara efectul blocantelor beta-adrenergice. Agenţii beta-adrenergici pot determina apariţia activităţii alfa-adrenergice neblocate a simpatomimeticelor, cu efecte atât alfa cât şi beta-adrenergice (risc de hipertensiune arterială, bradicardie severă şi bloc atrioventricular).

Administrarea concomitentă de antidepresive triciclice, barbiturice şi fenotiazine poate potenţa efectul hipotensiv.

Deoarece metabolizarea nebivololului implică izoenzima CYP2D6, administrarea concomitentă de inhibitori ai recaptării serotoninei, dextrometorfan sau alte substanţe care sunt metabolizate în principal pe această cale, poate determina un comportament similar al acetilatorilor rapizi cu cei lenţi.

Atenţionări speciale

Următoarele atenţionări se referă la blocantele beta-adrenergice în general.

Aparat cardiovascular

În general, blocantele beta-adrenergice nu trebuie utilizate la pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă netratată, cu excepţia cazului în care starea acestora a fost stabilizată.

La pacienţii cu boală cardiacă ischemică, tratamentul cu blocante beta-adrenergice trebuie întrerupt gradat, de exemplu într-un interval de 1-2 săptămâni. Dacă este necesar, trebuie început concomitent un tratament de înlocuire, pentru a preveni agravarea anginei pectorale.

Blocantele beta-adrenergice pot determina bradicardie: dacă alura ventriculară scade sub 50-55 bătăi/min în repaus şi/sau pacientul prezintă simptome sugestive de bradicardie, doza trebuie scăzută.

Blocantele beta-adrenergice trebuie administrate cu prudenţă:

- la pacienţii cu tulburări circulatorii periferice (boală sau sindrom Raynaud, claudicaţie intermitentă) deoarece poate determina agravarea acestor afecţiuni;

- la pacienţii cu bloc atrioventricular de gradul I, datorită efectului dromotrop negativ al beta-blocantelor;

- la pacienţii cu angină Prinzmetal datorită vasoconstricţiei coronariene mediată de receptorii alfa, neblocaţi: blocantele beta-adrenergice pot creşte frecvenţa şi durata crizelor anginoase.

Metabolism/Sistem endocrin

La pacienţii diabetici, Nebilet nu influenţează valoarea glicemiei. Cu toate acestea, este necesară prudenţă la aceşti pacienţi, deoarece nebivololul poate masca manifestările clinice ale hipoglicemiei (tahicardie, palpitaţii).

Blocantele beta-adrenergice pot masca tahicardia din hipertiroidism. Intreruperea bruscă a tratamentului poate agrava manifestările clinice.

Aparat respirator

La pacienţii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă, blocantele beta-adrenergice trebuie administrate cu prudenţă, deoarece pot agrava bronhospasmul.

Altele

La pacienţii cu psoriazis în antecedente, blocantele beta-adrenergice trebuie administrate numai după o evaluare atentă.

Blocantele beta-adrenergice pot creşte hipersensibilitatea la alergeni şi pot agrava reacţiile anafilactice.

Copii şi adolescenţi

La copii şi adolescenţi, nu s-au efectuat studii. De aceea, utilizarea la copii şi adolescenţi nu este recomandată.

Sarcina şi alăptarea

La om, nu există suficiente date cu privire la administrarea Nebilet în timpul sarcinii, pentru a putea determina efectele sale potenţial negative. Studiile efectuate la animale nu au pus în evidenţă posibile efecte negative, cu excepţia celor datorate proprietăţilor farmacologice. Blocantele beta-adrenergice scad circulaţia placentară, ceea ce poate determina moartea fetală intrauterină şi naşterea prematură. În plus, pot să apară reacţii adverse (hipoglicemie şi bradicardie) la făt şi nou-născut. La nou-născut, în perioada postnatală, există un risc crescut de complicaţii cardiace şi pulmonare. De aceea, administrarea Nebilet este contraindicată în timpul sarcinii.

Majoritatea blocantelor beta-adrenergice, în special cele lipofile, precum nebivololul şi metaboliţii săi activi, se excretă în laptele matern în cantităţi variabile. Deoarece nu se ştie dacă nebivololul se excretă în lapte la om, utilizarea Nebilet în timpul alăptării este contraindicată. Studiile efectuate la animale au arătat că nebivololul se excretă în laptele matern.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu există studii asupra influenţei Nebilet asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Studiile de farmacodinamie au arătat că Nebilet nu afectează funcţia psihomotorie. Pacienţii la care se administrează Nebilet trebuie atenţionaţi cu privire la posibilitatea apariţiei ocazionale de ameţeli sau fatigabilitate.

Doze şi mod de administrare

Hipertensiunea arterială esenţială

Doza recomandată este de 5 mg nebivolol (un comprimat Nebilet) pe zi, administrată de preferinţă, în acelaşi moment al zilei. Comprimatele pot fi administrate concomitent cu ingestia de alimente.

Efectul de scadere a tensiunii arteriale se instalează după 1-2 săptămâni de tratament. În unele cazuri, efectul optim se obţine numai după 4 săptămâni.

Tratamentul asociat cu alte antihipertensive

Beta-blocantele pot fi utilizate în monoterapie sau în asociere cu alte antihipertensive. Până în prezent, un efect antihipertensiv suplimentar s-a observat doar în cazurile în care Nebilet a fost utilizat concomitent cu hidroclorotiazida în doze de 12,5 - 25 mg.

Utilizarea la pacienţii cu insuficienţă renală

La pacienţii cu insuficienţă renală, doza iniţială recomandată este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Dacă este necesar, doza zilnică poate fi crescută la 5 mg nebivolol.

Utilizarea la pacienţii cu insuficienţă hepatică

Datele cu privire la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau cu disfuncţie hepatică sunt limitate. De aceea, utilizarea Nebilet la aceşti pacienţi este contraindicată.

Vârstnici

La pacienţii peste 65 ani, doza iniţială recomandată este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Dacă este necesar, doza zilnică poate fi crescută la 5 mg nebivolol. Cu toate acestea, având în vedere experienţa limitată la pacienţii peste 75 ani, este necesară prudenţă, iar aceşti pacienţi trebuie monitorizaţi cu atenţie.

Insuficienţă cardiacă cronică stabilă

Tratamentul cu Nebilet trebuie iniţiat gradat, cu doze crescând după următoarea schemă terapeutică:

Doză cea mai mică recomandată de 2,5 mg nebivolol o dată pe zi, poate fi crescută în funcţie de toleranţă, la intervale de 14 zile cu câte 2,5 mg nebivolol, până la o doză de 10 mg nebivolol, administrată o dată pe zi.

Doza maximă recomandată este de 10 mg nebivolol o dată pe zi.

În special la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă (NYHA ≥ III) şi/sau în cazul tratamentului cu doze mari de diuretice, scăderea tensiunii arteriale poate fi intensificată după administrarea primei doze de Nebilet, precum şi în cazul creşterii dozelor. Aceşti pacienţi trebuie supravegheaţi de un medic timp de aproximativ 2 ore după administrarea primei doze de Nebilet, precum şi după creşterea dozelor, pentru a evita apariţia unor reacţii hipotensive necontrolate.

Copii şi adolescenţi

La copii şi adolescenţi, nu s-au efectuat studii. De aceea, utilizarea la copii şi adolescenţi nu este recomandată.

Reacţii adverse

Cele mai multe reacţii adverse sunt medii spre moderate. Cele mai frecvente evenimente adverse ( incidenţa sub 1-10% ) sunt: dureri de cap, ameteală, oboseală şi parestezie. Alte evenimente adverse, raportate de ce cel puţin 1% dintre pacienţi, sunt: diaree, constipaţie, greaţă, dispnee şi edem.

Evenimente adverse tipice antagoniştilor beta-adrenergici, raportate de mai puţin de 1% dintre pacienţii trataţi cu Nebilet sunt: bradicardie, conductivitate atrio-ventriculara încetinită/bloc atrio-ventricular, hipotensiune, insuficienţă cardiacă, (creşterea ) claudicaţiei intermitente, vedere diminuată, impotenţă, depresie, coşmaruri, dispepsie, flatulenţă, vomă, bronhospasm, erupţii.

Au mai fost raportate următoarele evenimente adverse, datorate antagoniştilor beta-adrenergici: halucinaţii, psihoze, confuzii, extremităţi reci, cianotice, fenomen Raynaud, ochi uscaţi şi toxicitate oculo-mucocutanoasă de tip practolol.

Supradozaj

Nu există date disponibile cu privire la supradozajul Nebilet. În general, pentru beta blocante se cunosc următoarele date:

Simptome

Simptomele supradozajului blocantelor beta-adrenergice sunt: bradicardie, hipotensiune arterială, bronhospasm şi insuficienţă cardiacă acută.

Tratament

În caz de supradozaj sau de hipersensibilitate, pacientul trebuie monitorizat atent şi tratat într-o unitate de terapie intensivă. Trebuie măsurată glicemia. Absorbţia oricărui rest de medicament rămas în tractul gastro-intestinal poate fi prevenită prin lavaj gastric şi administrare de cărbune activat şi de laxative. Poate fi necesară ventilaţie mecanică. Bradicardia sau reacţiile vagale excesive trebuie tratate prin administrarea de atropină sau metilatropină. Hipotensiunea arterială şi şocul trebuie tratate prin administrarea de plasmă/substituienţi de plasmă iar dacă este necesar, catecolamine. Efectul beta-blocant poate fi contracarat prin administrarea intravenoasă lentă de clorhidrat de izoprenalină, începând cu o doză de aproximativ 5 μg/minut sau dobutamină, începând cu 2,5 μg/minut, până când se obţine efectul necesar. În cazurile care nu răspund la tratament, isoprenalina poate fi administrată în asociere cu dopamina. Dacă nici în acest fel nu se obţine un răspuns, trebuie luată în considerare administrarea intravenoasă de 50-100 μg glucagon/kg. Dacă este necesar, administrarea trebuie repetată în interval de o oră cu 70 μg glucagon/kg. În cazuri extreme de bradicardie rezistentă la tratament, se poate monta un pacemaker.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 1 blister PVC/Al a 7 comprimate. Cutie cu 2 blistere PVC/Al a câte 7 comprimate. Cutie cu 4 blistere PVC/Al a câte 7 comprimate. Cutie cu 1 blister PVC/Al a 14 comprimate. Cutie cu 2 blistere PVC/Al a câte 14 comprimate.

Producător

Berlin-Chemie AG (Menarini Group), Germania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Berlin-Chemie AG (Menarini Group), Glienicker Weg 125, 12489 Berlin, Germania

Data ultimei verificări a prospectului

Mai 2004


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Tensiune arterială
Bună dimineața.Există posibilitatea ca acest supliment alimentar care reduce inflama& ...
Distonoplant
Am o stare de anxietate combinata cu o creștere a tensiunii arteriale (nu știu care stare ...
Trifyla poate creste tensiunea?
De 2 zile iau Trifyla dat de dr gastroenterolog, 2 pe zi. Aseară și ďż˝n seara aceasta am ...
↳ Buna ziua! Nu se cunosc date privind aceasta reactie adversa, Tryfila contine 4 plante din medicina ayurvedica. Sistati administrarea, si daca tensiu ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Intrerupere medicamentatie pentru testul poligraf
se poate intrerupe medicamentatia cu noripel pentru a da testu poligraf ...
↳ Buna ziua! Daca afectiunea dumneavoastra cardiovasculara (hipertensiunea arteriala in speta) este considerata severa si aveti documente medicale care ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Afectează tensiunea arteriala
Afectează tensiunea arteriala ...
exforge 5-160
nu mai gasesc in farmacii exforge 5/160 sau alta concentratie exista inlocuitor? ...
↳ Buna ziua! Cautati medicamentele Copalia sau Dafiro, contin aceeasi combinatie de substante active (amldipina si valsartan). Trebuie sa luati aceeasi ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
hta
am luat valzartan de 80mg cu hidroclortiazida de 12mg care nu se mai gaseste momentan, ce inlocuitor ...
↳ Buna ziua! Iata cateva denumiri comerciale continand aceeasi combinatie (valsartans i hidroclorotiazida), pentru care exista varianta de 80 mg valsar ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...