Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » NIZORAL comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - NIZORAL comprimate

Prospect - NIZORAL comprimate


NU comercializăm NIZORAL comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: NIZORAL comprimate    DCI:


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Infectii ale pielii, parului si unghiilor, induse de dermatofite si/sau levuri (dermatofitoze, onicomicoze, Candida perunghiale, pitiriazis verzicolor, pitiriazis capitis, foliculita cu Pityrosporum, candidoza mucocutanata cronica), daca aceste infectii nu pot fi tratate topic
(din cauza pozitiei sau extinderii leziunii, a afectarii profunde a pielii) sau cand aceste infectii nu raspund la tratament local; micoze ale tractului gastro intestinal; candidoza vaginala cronica recurenta, daca aceasta infectie nu poate fi inlaturata prin terapie locala; infectii fungice sistemice, candidoza sistemica, paracoccidioidomicoza, histoplasmoza, coccidioidomicoza, blastomicoza; tratament profilactic la pacienti cu mecanism imunitar deficitar (congenital sau cauzat de boli si/sau medicamente), cu risc crescut la infectii fungice. Ketoconazolul nu patrunde bine la nivelul sistemului nervos central si de aceea, meningitele fungice nu pot fi tratate oral cu ketoconazol.

Prezentare: Nizoralul este un agent antifungic sintetic cu spectru larg de actiune. Un comprimat contine: 200 mg ketoconazol, si ca excipienti: amidon de porumb, lactoza, polividona, celuloza microcristalina, silice coloidala anhidra si stearat de magneziu (formula F2).

Proprietati: Farmacodinamice: Ketoconazol este un derivat sintetic al dioxolan-imidazolului, cu o activitate fungicida sau fungistatica fata de dermatofite, levuri (Candida, Pityrosporum, Torulopsis, Criptococcus), fungi dimorfici si eumicete. Mai putin sensibili sunt: sporii de Aspergillus, Sporotrix schenkii, cateva dematicee, sporii de Mucor si alte ficomicete, cu exceptia endomoftoralelor. Ketoconazolul inhiba biosinteza ergosterolului in fungi si schimba compozitia altor componente lipidice din membrana. Farmacocinetice: O concentratie maxima plasmatica de 3,5 mg/ml se obtine dupa 1-2 ore dupa administrarea orala (in timpul mesei) a unei doze unice de 200 mg. Eliminarea sa este bifazica, cu un timp de injumatatire de 2 ore in timpul primelor 10 ore si de 8 ore dupa aceea. Dupa absorbtia sa din tractul gastrointestinal, ketoconazolul este convertit intr-o serie de metaboliti inactivi. Principala cale metabolica identificata este oxidarea si degradarea ciclului imidazolic si a celui piperidinic, 0-dezalchilarea si hidroxilarea aromatica. Aproximativ 13% din doza este excretata prin urina, din care 2-4% sub forma nemodificata. Calea pricipala de excretie este prin bila si de acolo in tractul intestinal. In vitro, legarea de proteinele plasmatice (in principal de albumine) este de aproximativ 99%. Doar o cantitate mica de ketoconazol se regaseste in lichidul cerebro-spinal. Ketoconazolul este un agent bi-bazic slab si de aceea reclama mediu acid pentru dizolvare si absorbtie.

Contraindicatii: Nizoralul nu trebuie administrat pacientilor cu hiper-sensibilitate la ketoconazol sau cu afectiuni hepatice acute sau cronice.

Atentionari si precautii: Pentru tratamente simultane cu alte medicamente, vezi "Interactiuni". Este important ca pacientul aflat sub tratament cronic cu Nizoral sa cunoasca simptomele unei afectari hepatice ca de exemplu: oboseala anormala cu febra, urina inchisa la culoare, scaune decolorate sau icter. Factorii care sporesc riscul pentru hepatita sunt: femei peste 50 de ani, antecedente hepatice, intoleranta cunoscuta la medicament, tratament de lunga durata si utilizarea concomitenta a altor medicamente hepato-toxice. Uneori apar cresteri tranzitorii, asimptomatice ale transaminazelor sau ale fosfatazei alcaline. Aceasta reactie asimptomatica este lipsita de risc si nu impune intreruperea tratamentului, insa pacientii respectivi trebuie monitorizati. Testele functionale hepatice trebuie sa insoteasca tratamentul cu Nizoral, (daca acestea dureaza mai mult de doua saptamani), astfel: inainte de tratament, dupa doua saptamani de tratament si apoi lunar. Cand testele confirma aparitia unei afectiuni hepatice, tratamentul se intrerupe. La voluntari cu doza zilnica de 400 mg, s-a demonstrat ca Nizoralul reduce raspunsul cortizonului la stimuli de ACTH. De aceea, functia suprarenala trebuie monitorizata la pacientii cu insuficienta suprarenala, cu functie suprarenala la limita sau la pacientii aflati sub stres timp indelungat (interventii chirurgicale majore, terapie intensiva, etc.).

Interactiuni: Nizoralul trebuie administrat in timpul meselor, pentru ca absorbtia sa fie maxima. Absorbtia acestuia este impiedicata atunci cand aciditatea gastrica este scazuta. La pacientii la care se administreaza simultan si medicamente neutralizante (ex. hidroxid de aluminiu), acestea trebuie luate la cel putin doua ore de la administrarea Nizoralului. La pacientii cu aclorhidrie, cum sunt de exemplu anumiti pacienti cu SIDA si pacientii aflati sub tratament cu supresoare ale secretiei acide (ex. antagonisti ai H2, inhibitori ai pompelor de protoni) este recomandata administrarea Nizoralului impreuna cu o bautura racoritoare acida (ex. "Cola"). Administrarea concomitenta de izoniazida sau inductori enzimatici (ex. rifampicin) si ketoconazol, reduce nivelul sanguin al celui din urma. Asemenea medicamente nu se administreaza simultan. Deoarece ketoconazolul inhiba anumite enzime hepatice P450,in special pe cele din clasa CYP3A, el poate reduce eliminarea medicamentelor co-administrate al caror metabolism depinde de astfel de enzime. Doze mari ale unor astfel de medicamente, administrate impreuna cu ketoconazol, au fost asociate cu o crestere/sau o prelungire a efectelor lor, inclusiv efectele secundare. Exemple cunoscute de interactiuni grave posibile, sunt cu: terfenadina, astemizol, cisaprin, midazolam si triazolam cu administrare orala. O astfel de interactiune poate de asemenea sa aiba loc cu inhibitorii reductazei HMG-CoA, de tipul lovastatinei. Acesti agenti nu se administreaza pacientilor aflati sub tratament cu Nizoral. Daca se administreaza midazolam i.v., se recomanda precautii deosebite din moment ce efectul sedativ poate fi prelungit. Ciclosporine, anticoagulante, metil-prednison, si probabil busulfan si tacrolimus. Daca este necesar, dozele busulfan si tacrolimus vor fi reduse. S-au inregistrat cazuri exceptionale de reactii la disulfiram ca si reactia la alcool, caracterizate prin congestia fetei, urticarie, edem periferic, greata si dureri de cap. Toate aceste simptome dispar complet in cateva ore.

Sarcina si alaptare: La sobolani, o doza de 80 mg/kg Nizoral, induce sindactilism. Nu exista studii referitoare la administrarea Nizoralului la femeile gravide. De aceea, Nizoralul nu se va administra in timpul sarcinii decat daca avantajele probabile ale tratamentului depasesc riscul posibil asupra fatului.
Efecte aspra capacitatii de a conduce automobilul sau alte masini: Nu au fost observate astfel de efecte.

Posologie si administrare: Tratament curativ. Adulti: Infectii ale pielii, gastrointestinale si sistemice: un comprimat (=200 mg), o data pe zi, in timpul mesei. Daca nu se obtine un rezultat adecvat cu aceasta doza, atunci aceasta trebuie marita la 2 comprimate (= 400 mg), o data pe zi. Candidoze vaginale: 2 comprimate (= 400 mg) o data pe zi, in timpul mesei. Copii: In greutate de peste 30 kg, aceeasi posologie ca si la adulti. In general, aceasta posologie trebuie urmata fara intrerupere cel putin o saptamana dupa ce toate simptomele au disparut si toate culturile au devenit negative. Tratamentul profilactic al pacientilor imunodeficitari. Adulti: 2 comprimate (= 400 mg) pe zi. Copii: 4-8 mg/kg corp. Durata normala a tratamentului: candidoze vaginale: 5 zile consecutiv; micoze ale pielii induse de dermatofite, aproximativ 4 saptamani; pitiriazis versicolor: 10 zile; micoze orale si ale pielii, induse de Candida: 2-3 saptamani; infectii ale parului: 1-2 luni; infectii ale unghiilor: 6-12 luni, in functie de viteza de crestere a unghiei (e necesara cresterea completa a unghiei afectate); candidoze sistemice: 1-2 luni; paracoccidiomicoza, histoplasmoza, coccidioidomicoza: durata optima a tratamentului este de 3-6 luni.

Reactii adverse: Cele mai frecvente reactii adverse care apar in tratamentul cu Nizoral sunt cele de origine gastro intestinala: dispepsie, greata, dureri abdominale si diaree. Efecte secundare mai putin frecvente sunt: dureri de cap, cresteri reversibile ale nivelului enzimelor hepatice, dereglari menstruale, ameteli, fotofobie, parestezie si reactii alergice. Reactii adverse sesizate cu o frecventa extrem de scazuta sunt: trombocitopenie, alopecie, impotenta si cresteri reversibile ale presiunii intracraniene (ex. edem papilar, proeminente ale fontanelei la copii). In cazuri rare, la doze mai mari decat cele recomandate de 200-400 mg pe zi, s-au observat ginecomastie si oligospermie reversibila. La doza terapeutica de 200 mg pe zi, se poate observa o diminuare trecatoare a nivelului plasmatic de testosteron, care se normalizeaza in decurs de 24 de ore de la intreruperea Nizoralului. In tratamentele de lunga durata, nivelul testosteronului nu difera in mod semnificativ de nivelul de control. In timpul tratamentului cu Nizoral, in cazuri rare poate sa apara o hepatita (probabil prin idiosincrazie), la 1/12.000 pacienti. Un astfel de efect secundar este reversibil daca tratamentul este sistat imediat.

Supradozare: In caz de supradozare accidentala, tratamentul consta in masuri suportive. In prima ora de la ingestie se efectueaza spalaturi gastrice. Daca se considera necesar, se administreaza carbune activ.

Forma de prezentare: Cutii continand 10 comprimate a cate 200 mg ketoconazol.

Conditii de pastrare: Comprimatele se pastreaza in locuri uscate, la o temperatura cuprinsa intre 15 si 30 grade Celsius.

Producator: Terapia S.A.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Flora vaginala anaeroba
Buna seara! De aproximativ 2 ani de zile ma confrunt cu o problema foare chinuitoare. Anul trecut am ...
eczema pe o spranceana
Am aceasta eczema de mai bine de 30 de ani.La inceput arata ca o pata usor maronie.De vreo cativa a ...
Care medicamente scad eficacitatea Belara?
Buna! In urma unei răceli am administrat Nurofen răceala și gripa, Trachisan,Propose ...
↳ Buna ziua! Este indicat sa consultati prospectul in cazul asocierii cu diverse medicamente. Interactiuni semnificative apar intre Belara si urmatoar ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Anticonceptionale si ovule
Buna ziua! Daca iau anticonceptionale si folosesc ovule in acelasi timp scade efectul anticonception ...
↳ Buna ziua! In principiu NU, intrucat ovulele au actiune locala si durata de utilizare limitata. Depinde si ce au in compozitie (anumite medicamente a ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Interactiunea colchicinei cu antibiotice sau antifungice
de 5 zile am initiat la recomandarea dr. cardiolog pentru lama fina lichid percard colchicina ...
↳ Buna ziua! Augmentinul nu face parte din clasa macrolidelor, deci nu interactioneaza cu colchicina. Este nevoie totusi ca tratamentul cu antibiotic s ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...