Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » OSMOFUNDIN 10%, Solutie perfuzabila

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - OSMOFUNDIN 10%, Solutie perfuzabila

Prospect - OSMOFUNDIN 10%, Solutie perfuzabila


NU comercializăm OSMOFUNDIN 10%, Solutie perfuzabila!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: OSMOFUNDIN 10%, Solutie perfuzabila    DCI:


  Produs complementar recomandat


76.95lei
Vezi detalii

Indicatii terapeutice: profilaxia insuficientei renale acute (dupa un raspuns pozitiv la testarea solutiei);
– scaderea presiunii intracraniene;
– fortarea diurezei;
– tratament sistemic in glaucomul acut.

Compozitie
1000 ml de solutie perfuzabila contin manitol 100 g, clorura de sodiu 2,63 g, acetat de sodiu trihidrat 3,4 g si excipienti: apa distilata pentru preparate injectabile.
Concentratia electrolitica:
Sodiu 70 mmol/l
Cloruri 45 mmol/l
Acetat 25 mmol/l
Proprietati fizico-chimice:
Osmolaritate teoretica, 689 mOsm/l.
Aciditate titrabila la pH 7,4 <0,5 mmol/l, pH 6-8.
Grupa farmacoterapeutica: solutii pentru diureza osmotica.

Contraindicatii
Osmofundin 10% nu va fi administrat in caz de:
– hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului;
– oligurie sau anurie persistente dupa testarea solutiei de Osmofundin 10%;
– insuficienta cardiaca decompensata;
– edem pulmonar;
– deshidratare;
– hiperosmolaritate plasmatica, de ex.>320 mOsm/l;
– hemoragie intracraniana;
– obstructii ale tractului urinar.

Precautii
Monitorizarea clinica va trebui sa includa controlul balantei hidrice, electrolitice si acido-bazice, controlul osmolaritatii plasmatice si al functiei renale.
In caz de oligo– sau anurie, osmoterapia cu Osmofundin 10% va fi aplicata, numai in cazul in care solutia test a fost eficace.
Pentru monitorizarea eliminarilor urinare, este recomandata utilizarea unui sistem inchis de colectare.
Inainte de initierea diurezei osmotice, trebuie asigurata o hidratare adecvata a pacientului.
De aceea, este necesara corectarea deshidratarii inainte de inceperea tratamentului. Aportul lichidian va fi asigurat prin administrarea de solutii electrolitice adecvate. Deficitele specifice ale unor electroliti vor fi corectate prin administrarea de concentrate de electroliti, care pot fi adaugate in solutiile electrolitice perfuzabile, in functie de necesitati. Solutiile de electroliti vor fi administrate separat de Osmofundin 10%, de ex. printr-un cateter cu mai multe cai.
Eficacitatea tuturor agentilor osmotici scade odata cu repetarea tratamentului, deoarece se reduce gradientul osmotic dintre sange si ochi, respectiv creier.
Manitolul influenteaza dozarea fosfatului anorganic din sange, rezultand valori mai mari sau mai mici decat cele reale.

Interactiuni
Manitolul creste eliminarea renala a litiului. De aceea, se va monitoriza litemia la pacientii care primesc medicamente continand litiu.
In principiu, solutiile pentru osmoterapie nu trebuie amestecate cu alte medicamente, datorita concentratiei lor si particularitatilor utilizarii clinice.
Datorita pericolului aparitiei pseudo-aglutinarii, transfuzia cu sange nu se va realiza inainte, simultan sau dupa perfuzia cu Osmofundin 10% prin aceeasi linie de abord venos.

Atentionari speciale
Aceasta solutie este indicata numai pentru osmoterapie.
Continuarea osmoterapiei si dupa ce au fost eliminate cantitatile prevazute de lichide, poate determina pierderi importante de lichide si electroliti, determinand reactii consecutive ale sistemului cardiovascular.
Osmofundin 10% trebuie administrat cu atentie in caz de hipervolemie.
Osmofundin 10% trebuie administrat cu mare atentie la pacientii cu insuficienta cardiaca compensata, deoarece expansiunea brusca a volumului extracelular poate determina decompensare acuta.

Sarcina si alaptarea
Manitolul traverseaza bariera fetoplacentara. Pana in prezent nu exista date clinice privind efectele adverse ale Osmofundin 10% asupra fatului. De aceea, in timpul sarcinii Osmofundin 10% se va administra numai daca este absolut necesar, folosindu-se cele mai mici doze eficace.
Nu se stie daca manitolul trece in laptele matern. De aceea, Osmofundin 10% va fi administrat cu prudenta femeilor care alateaza.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Osmofundin 10% nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare
Schema de dozaj recomandata
Dozajul si frecventa perfuziilor cu Osmofundin 10% se stabilesc in functie de indicatie si de eficacitatea tratamentului.
Se va folosi cea mai mica doza care produce efectul dorit.
Doza recomandata este de 25-100 g manitol pe zi, echivalentul a 250-1000 ml Osmofundin 10%. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 200 g manitol, echivalentul a 2000 ml Osmofundin 10%.
Profilaxia insuficientei renale acute (dupa un raspuns pozitiv la testarea solutiei)
Doza recomandata este de 1-1,5 g manitol/kg (aproximativ 70-100 g pentru un pacient cantarind 70 kg) echivalentul a 10-15 ml Osmofundin 10%/kg (aproximativ 700-1500 ml pentru un pacient cantarind 70 kg), in timp de 1,5-4 ore. De obicei, doza este ajustata astfel incat diureza sa nu fie mai mica de 30-50 ml/ora.
Testarea solutiei
La pacientii cu oligurie marcata sau la cei suspecti de insuficienta a functiei renale, perfuzarea intravenoasa a unei doze test, de aproximativ 0,2 g manitol/kg, echivalentul a 2 ml Osmofundin 10%/kg, timp de 3-5 minute, va trebui sa produca o diureza mai mare de 30-50 ml/ora timp de 2-3 ore.
Daca nu se obtine diureza adecvata, poate fi administrata o a doua doza test. daca nu se obtin rezultate nici cu a doua doza test, administrarea in continuare de Osmofundin 10% este contraindicata.
Fortarea diurezei
Doza initiala recomandata este de 25 g manitol, echivalentul a 250 ml Osmofundin 10%, urmata de o doza care sa produca o diureza mai mare de 100-150 ml/ora, preferabil de aproximativ 500 ml/ora, mentinand o balanta hidrica pozitiva de 1-2 l.
Scaderea presiunii intracraniene
Doza recomandata este de 1,5-2 g manitol/kg (aproximativ 100-140 g pentru un pacient cantarind 70 kg), echivalentul a 15-20 ml Osmofundin 10%/kg (aproximativ 1000-1400 ml pentru un pacient cantarind 70 kg), administrata in timp de 30-60 minute.
Daca este necesara o scadere rapida a presiunii intracraniene, se administreaza 1-1,5 g manitol/kg (aproximativ 70-100 g pentru un pacient cantarind 70 kg), echivalentul a 10-15 ml Osmofundin 10%/kg (aproximativ 700-1000 ml pentru un pacient cantarind 70 kg), in timp de 10 minute.
In mod obisnuit, intervalul dintre doua perfuzii este de 4-6 ore. Numai in cazuri exceptionale, intervalul se poate reduce la 2 ore. Trebuie urmarita cu atentie osmolaritatea plasmatica, care nu trebuie sa depaseasca 320 mOsm/l. Valori mai mari ale osmolaritatii plasmatice nu determina o scadere suplimentara a presiunii intracraniene, dar riscul reactiilor adverse creste.
Tratament sistemic in glaucomul acut
Doza recomandata este de 1,5 g manitol/kg (aproximativ 100 g pentru un pacient de 70 kg), echivalentul a 15 ml Osmofundin 10%/kg (aproximativ 1000 ml pentru un pacient de 70 kg), in timp de 30-60 minute.

Mod de administrare
Osmofundin 10% se administreaza in perfuzie intravenoasa.
De regula, Osmofundin 10% este administrat in perfuzie de scurta durata, doza si frecventa administrarii depinzand de indicatie si de eficacitatea tratamentului.
Osmofundin 10% va fi perfuzat strict intravenos, deoarece in caz de administrare paravenoasa solutia poate determina necroza tisulara, datorita osmolaritatii sale mari.

Reactii adverse
Perfuzia cu un ritm prea rapid sau administrarea unei doze prea mari poate provoca o supraIncarcare de volum a sistemului cardiovascular, in special in cazul unei productii insuficiente de urina.
In cazuri rare, pacientii pot prezenta semne si simptome: greata, varsaturi, dureri in etajul abdominal superior sau cefalee. In astfel de cazuri se va reduce debitul perfuziei.
Pot aparea dezechilibre hidrice sau electrolitice: hiper– sau hiponatremie, hiper– sau hipopotasemie si hiperhidratare sau deshidratare. La inceputul osmoterapiei cu manitol administrat in perfuzie, in special in caz de supradozare, aportul excesiv de lichide si diluarea electrolitilor plasmatici pot determina hiponatremie cu hiperpotasemie consecutiva.
Poliuria, aparuta dupa administrare indelungata, poate determina deshidratare hipertona si hipokalemie consecutiva.
Perfuzarea in venele mici poate provoca iritatii ale acestora si flebita.
Foarte rar perfuzarea solutiilor de manitol poate provoca reactii anafilactice: rinita, urticarie, edeme, detresa respiratorie, hipotensiune arteriala sau soc anafilactic.

Supradozaj
La pacientii cu functie renala normala, intoxicatiile cu manitol au fost observate dupa doze de 400–1200 g administrate pe o perioada de 2 zile. Intoxicatii grave au fost observate la pacientii cu insuficienta renala, dupa doze de 100– 400 g, administrate pe o perioada de 1–3 zile.

Simptome
Ca rezultat al efectului osmotic al solutiilor de manitol, supradozajul poate determina o supraIncarcare acuta lichidiana, cu risc de aparitie a edemului periferic sau pulmonar.
Administrarea indelungata poate determina dezechilibre electrolitice – initial hiponatremie de dilutie urmata de hipernatremie (deshidratare hipertona).
Manifestarile clinice ale supradozajului cu manitol includ tulburari nervos centrale, gastro-intestinale, cardiovasculare si renale: confuzie, letargie, greata, varsaturi, convulsii, scaderea tensiunii arteriale, tahicardie, edeme periferice, edem pulmonar si poliurie, urmata eventual de oligurie sau anurie.
De asemenea, supradozajul poate produce insuficienta renala acuta, in special in cazul administrarii concomitente de diuretice sau intr-o afectare renala preexistenta.

Tratament
Tratamentul consta in oprirea imediata a perfuziei, corectarea dezechilibrelor electrolitice si hidrice, hemodializa pentru tratamentul insuficientei renale si pentru eliminarea manitolului in scopul reducerii osmolaritatii plasmatice, in special in caz de oligurie sau anurie.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 10 flacoane monobloc a 500 ml solutie perfuzabila.

Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa
Flaconul este de unica folosinta.
A se utiliza doar solutiile limpezi in containere intacte.
Solutia neutilizata ramasa in flacon se arunca.
Produsul se utilizeaza imediat dupa deschiderea ambalajului.

Producator
Helvetica Profarm S.A., Timisoara.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Medicamente
Unde pot gasi permsnent solutie oftalmica Ganfort penru glaucom. Cand se aduce hydrocortizon russei ...
Pot lua lipantil ?
Buna ziua; soțul meu are trigluceridele 801 si LDL111.51 Medicul i-a prescris lipantil si omer ...
Uractiv Litho in sarcina
Buna ziua, Se poate lua Uractiv Litho daca esti insarcinata? Va multumesc. ...
↳ Buna ziua! Raspunsul este categoric NU!! Planta Phylantus niruri poate bloca evolutia sarcinii, poate duce la greutate mica la nastere sau chiar la ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Brain support pentru copii
Buna ziua! Brain support se poate administra si copiilor de 14 ani? Daca da, in ce doza si pentru ce ...
↳ Buna ziua! Incepand de la 14 ani suplimentele alimentare destinate adultilor sunt permise, cu conditia ca adolescentul sa nu fi subponderal si sa nu ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Renalex
Bună ziua soluția Renalex se poate da și la un copil de 11 Ani? ...
Argila algo trateaza problemele renale?
Am creatinina un picmarita si clearenceul scazut.as dorii sa stiu daca argila algo regleaza function ...

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...