Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Curosurf 120 mg si 240 mg, suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Curosurf 120 mg si 240 mg, suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara

Prospect - Curosurf 120 mg si 240 mg, suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara


NU comercializăm Curosurf 120 mg si 240 mg, suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara !
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Curosurf 120 mg si 240 mg, suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara    DCI:


  Produs complementar recomandat
Indicatii: tratamentul sindromului de detresa respiratorie (SDR) la prematuri

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare mililitru suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara contine surfactant din plaman de porc 80 mg, din care fosfolipide totale aproximativ 74 mg.
Curosurf este un surfactant natural, obtinut din plaman de porc, continand aproape numai fosfolipide, in special fosfatidilcolina (aproximativ 70% din continutul total de fosfolipide) si aproximativ 1% proteine hidrofobe cu greutate moleculara mica SP-B (surfactant proteina B) si SP-C (surfactant proteina C).

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA
Suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara
Suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara de culoare alba pana la alb crem.

4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Curosurf este indicat in:
- tratamentul sindromului de detresa respiratorie (SDR) la prematuri;
- tratamentul profilactic la prematuri cu risc de sindrom de detresa respiratorie.

4.2 Doze si mod de administrare

Tratament
Doza recomandata este de 100-200 mg/kg (1,25-2,5 ml suspensie/kg), in priza unica. La sugarii care necesita inca ventilatie asistata si administrare suplimentara de oxigen, este posibila administrarea unor doze suplimentare de 100 mg/kg, la intervale de aproximativ 12 ore, pana la doza totala maxima recomandata de 300-400 mg/kg.
Se recomanda inceperea tratamentului cat mai repede posibil dupa ce a fost stabilit diagnosticul de sindrom de detresa respiratorie.

Profilaxie
Doza recomandata este de 100-200 mg/kg, administrata cat mai repede posibil (in primele 15 minute) dupa nastere. Se pot administra doze suplimentare de 100 mg/kg la intervale de 6-12 ore de la prima doza si apoi la intervale de 12 ore, in cazul in care se instaleaza sindromul de detresa respiratorie, care necesita ventilatie asistata (doza totala maxima recomandata: 300-400 mg/kg).

Mod de administrare: Vezi pct. 6.6.
4.3 Contraindicatii
Nu se cunosc.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Curosurf se administreaza numai de catre personalul medical cu experienta in ingrijirea si resuscitarea prematurilor si numai in spitale utilate cu echipamente de ventilatie si de monitorizare a copiilor cu SDR.
Precautii speciale necesita copiii nascuti dupa o perioada foarte lunga, mai mare de 3 saptamani, de la ruperea membranelor, cu posibila hipoplazie pulmonara si fara un raspuns optim la administrarea de surfactant exogen.
Starea generala a copilului trebuie stabilizata. Se recomanda corectarea acidozei, hipotensiunii arteriale, anemiei, hipoglicemiei si hipotermiei.
Administrarea de surfactant poate fi insotita, ocazional, de obstructia cu mucus a sondei endotraheale; s-au raportat rar bradicardie, hipotensiune arteriala, scaderea saturatiei de oxigen. Aceste evenimente necesita intreruperea tratamentului si aplicarea unor masuri terapeutice adecvate. Dupa stabilizare, pacientul poate fi tratat sub monitorizare corespunzatoare.
Dupa administrare, expansiunea pieptului se poate imbunatati rapid, facand necesara reducerea prompta a presiunii de inspiratie, fara a astepta confirmarea analizei dozarii gazelor sanguine. Profilaxia cu surfactant trebuie facuta numai in spitale bine utilate, unde exista sectii de terapie intensiva neonatologica si conform urmatoarelor recomandari:
- nou-nascuti la varsta gestationala mai mica de 26 saptamani: se recomanda profilaxia imediata.
- nou-nascuti la varsta gestationala intre 26 si 28 saptamani:

1. fara administrare prenatala de corticoizi: se recomanda profilaxie imediata.
2. cu administrare prenatala de corticoizi: surfactantul trebuie administrat numai daca dezvolta SDR.
Se recomanda profilaxia in cazul in care factorii de risc corespunzatori varstei gestationale mai mici de 28 saptamani sunt asociati cu doi sau mai multi factori de risc de SDR:
- asfixie perinatala;
- necesitatea intubarii la nastere;
- diabet matern;
- sarcini multiple;
- sex masculin;
- predispozitie familiala pentru SDR;
- operatie cezariana.
- nou-nascuti la varsta gestationala de 29 saptamani sau mai mare: surfactantul trebuie administrat numai daca se dezvolta SDR.
La sugarii tratati cu surfactant exogen, datorita imbunatatirii functiei pulmonare,se poate administra terapie cu presiune pozitiva continua in caile aeriene superioare, cu echipamente speciale. Administrarea de surfactant poate sa produca o scadere a severitatii SDR sau a riscului aparitiei acestuia, dar nu se poate astepta o eliminare completa a mortalitatii si a morbiditatii asociate nasterilor unor copii prematuri, atat timp cat copiii prematuri sunt expusi altor complicatii, datorate imaturitatii.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Nu se cunosc.
4.6 Sarcina si alaptarea
Nu este cazul, datorita faptului ca medicamentul este indicat doar pentru nou-nascuti prematuri.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Nu este cazul, datorita faptului ca medicamentul este indicat doar pentru nou-nascuti prematuri.
4.8 Reactii adverse
5
O complicate rara si uneori letala la prematuri este hemoragia pulmonara. Incidenta ei este cu atat mai mare cu cat imaturitatea copilului este mai mare.
Nu exista nicio dovada a cresterii riscului de aparitie a acestui eveniment, dupa administrarea Curosurf.
S-au raportat cazuri rare de bradicardie, hipotensiune arteriala, scaderea saturatiei in oxigen (vezi pct. 4.4), scaderea trecatoare a activitatii cerebrale electrice.

4.9 Supradozaj

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj dupa administrarea Curosurf. Totusi, in cazul foarte putin probabil al supradozajului accidental, si numai daca se constata semne clinice clare de afectare a respiratiei, ventilatiei sau oxigenarii, se va incerca pe cat posibil aspirarea unei cantitati cat mai mari de suspensie, in asociere cu tratament de sustinere, cu o atentie particulara asupra echilibrului hidroelectrolitic.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte preparate pentru tratamentul aparatului respirator, surfactanti, codul ATC: R07AA02
Surfactantul pulmonar este un amestec de substante, in special fosfolipide si proteine specifice, care acopera suprafata interna a alveolelor pulmonare. Principalul rol este de scadere a tensiunii superficiale pulmonare.
Aceasta actiune de scadere a tensiunii superficiale este esentiala in stabilizarea alveolelor si in evitarea colabarii lor la sfarsitul expiratiei, astfel incat pe intreaga durata a ciclului ventilator se mentin schimburile gazoase in limite normale.
Deficitul de surfactant pulmonar, indiferent de cauza, duce la insuficienta respiratorie severa care, in cazul prematurilor, este cunoscuta sub numele de sindrom de detresa respiratorie (SDR) sau boala membranelor hialine (BMH). SDR este o cauza majora de mortalitate si morbiditate la prematuri, putand sa fie, de asemnea, responsabil de sechele pulmonare si neurologice pe termen lung. Curosurf este folosit pentru a combate deficitul surfactantului pulmonar endogen prin administrarea endotraheala de surfactant exogen.
Proprietatile surfactantului din compozitia Curosurf favorizeaza distribute uniforma in plaman si distribute in alveole, la nivelul interfetei aer-lichid. Efectul fiziologic si terapeutic al Curosurf in cazul deficitului de surfactant a fost foarte larg documentat in numeroase modele animale. Administrarea Curosurf la fetusi imaturi de iepure, obtinuti prin histerectomie si sacrificare imediata, a determinat o importanta ameliorare a expansiunii pulmonare.
Dupa administrarea Curosurf pe o canula traheala, la iepuri nou-nascuti prematuri, ventilati cu oxigen 100%, s-a constatat o ameliorare importanta a fluxului respirator si a compliantei toraco-pulmonare, in comparatie cu animalele de control.
De asemenea, la iepurii nou-nascuti prematuri, tratamentul cu Curosurf (mentinand un volum standard de aproximativ 10 ml/kg) creste complianta sistemului toraco-pulmonar pana la o valoare similara celei de la iepuri nou-nascuti la termen.
Studii clinice multinationale pe un mare numar de cazuri, atat deschise cat si controlate, au demonstrat efectul terapeutic al Curosurf la copii cu SDR si la prematura cu risc de SDR.
Copiii nou-nascuti prematuri, tratati cu o singura doza de Curosurf (1,25-2,5 ml/kg, echivalent la 100¬200 mg fractiune fosfolipidica/kg) au prezentat o ameliorare rapida a oxigenarii, cu reducerea concentratiei oxigenului inhalat (FiO2) si o crestere a PaO2, a raportului PaO2/FiO2 si a/APO2; s-au redus rata mortalitatii si incidenta complicatiilor pulmonare majore.
Administrarea suplimentara a una sau doua doze de 100 mg/kg, se pare ca reduce si mai mult incidenta pneumotoraxului si a mortalitatii.
5.1 Proprietati farmacocinetice

Dupa instilatia endotraheala, Curosurf ramane in principal in plaman, avand un timp de injumatatire de 67 ore pentru dipalmitoil-fosfatidilcolina marcata cu C14, in cazul puilor nou-nascuti de iepure. La 48 ore de la administrare se pot gasi in plasma si in alte organe decat in plaman, numai urme ale lipidelor din surfactant.
5.3 Date preclinice de siguranta
La diferite specii de animale, studiile de toxicitate dupa o singura doza, dupa administrarea intraperitoneala si endotraheala, nu au evidentiat semne de toxicitate la nivel pulmonar sau sistemic si nici mortalitate.
Studiile de toxicitate subacuta (14 zile), efectuate la caine, iepure si sobolan nu au aratat niciun efect clinic, nicio modificare la nivel hematologic si nici variatii macroscopice legate de tratament. Mai mult decat atat, Curosurf nu a prezentat nici un semn de toxicitate la sobolanii la care s-a administrat pe cale intraperitoneala (4 saptamani).
Curosurf administrat parenteral la cobai, nu a determinat reactii anafilactice manifeste si nici nu a stimulat productia de anticorpi detectabili prin reactii anafilactice cutanate pasive. Nu s-a observat nicio reactie anafilactica dupa administrarea endotraheala. Mai mult, nu s-a evidentiat nici un potential de sensibilizare dermica (testul Magnusson si Kligman). Curosurf nu s-a dovedit mutagen sau clastogen.
Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind genotoxicitatea sau clastogenitatea.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Clorura de sodiu
Apa pentru preparate injectabile
6.2 Incompatibilitati
Nu se cunosc.
6.3 Perioada de valabilitate
18 luni
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la frigider (2°C - 8°C), in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina, pana la momentul administrarii.
A nu se utiliza cantitatea ramasa in flacon dupa prima extragere. Flacoanele incalzite nu vor mai fi pastrate la frigider.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Curosurf 120 mg, suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara
Cutie cu 2 flacoane din sticla incolora, cu capac din plastic/aluminiu si dop din cauciuc clorobutilic, a 1,5 ml suspensie.

Curosurf240 mg, suspensie pentru instilatie endotraheo-pulmonara
Cutie cu un flacon din sticla incolora, cu capac din plastic/aluminiu si dop din cauciuc clorobutilic, a 3 ml suspensie.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
Curosurf este disponibil in flacoane, gata pregatite pentru utilizare, care trebuie pastrate in frigider, la temperaturi de 2°-8°C.
Inainte de administrare, flaconul trebuie incalzit la o temperatura de 37°C, rasturnat usor de cateva ori, in sus si in jos, fara a fi agitat, pentru obtinerea unei suspensii omogene.
Suspensia trebuie extrasa din flacon cu un ac steril, atasat la o seringa, si administrata direct pe sonda endotraheala, fie intr-o singura priza, direct in partea inferioara a traheei, fie divizata in doua prize in cele doua bronhii (stanga si dreapta).
Pacientul trebuie ventilat manual cu balonul timp de aproximativ 1 minut, cu aceeasi concentratie de oxigen ca si inainte de administrare, cu scopul de a favoriza o distributie uniforma a suspensiei. Ulterior, se reconecteaza copilul la ventilator, ai carui parametri vor fi ajustati in functie de raspunsul clinic si de modificarile concentratiilor gazelor sanguine. Eventualele doze suplimentare se administreaza in acelasi mod.
Copiii care nu necesita ventilatie asistata pot fi deconectati de la ventilator imediat dupa administrarea Curosurf.
Se recomanda monitorizarea frecventa a gazelor sanguine deoarece, dupa administrare, se observa o crestere imediata a PaO2 sau a saturatiei in oxigen.
Oricum, pentru a evita hiperoxia, este recomandata monitorizarea transcutanata continua a PO2 sau a saturatiei in oxigen.
Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
CHIESI FARMACEUTICI SpA, Via Palermo 26/A, 43100 Parma, Italia


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Pentru colici
Buna ziua ceaiul de la îngerașul pentru burtica pentru copii și sugari se poate administr ...
E bun ceaiu pt sugari pt colici
Ceaiu de anason e bun pt sugari nou nascut pt 1 o luna are colici ...
↳ Buna ziua! Da, ceaiul de anason poate fi adminisrat impotriva colicilor la sugari. Daca este alaptat, beti si dumneavoastra, il va ajuta pe micut, da ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Capsule colagen si acid hialuronic
Bună seara am un băiețel de 3 luni și vroiam sa stiu dacă capsulele de colagen si acid hia ...
↳ Buna ziua! In principiu alaptarea ar fi posibila, depinde si de sursa materiilor prime. Cred ca este mai bine sa mai asteptati pana implineste 6 luni ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Stresclin in alaptare
Pot sa iau stresclin în timpul alăptatului? ...
↳ Buna ziua! Nu este indicat sa faceti acest lucru deoarece nu sunt suficiente dovezi privind actiunea plantelor din Stresclin asupra sugarilor alaptat ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Constipatie la sugari
Buna ziua! Am un bebe de 2 luni si il alaptez doar la san, problema este ca are si colicei si doamna ...
Nervi la copii
Ce ar trebui sa ii dau baiatului meu de 7 ani este f nervos de ceva timp imi raspunde nu prea ne ma ...
↳ Buna ziua! Daca la scoala comportamentul este normal, incercati sa descoperiti cauza acestor probleme. Ceea ce il deranjeaza si il face iritabil treb ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
somnul copilului
Buna ziua , am un.băiețel de aproape 3 ani care nu are un somn linistit , se agita si noaptea s ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa investigati cauzele, incepand cu o vizita la medicul de familie, apoi, la analize si diversi specialisti. Poate sa aiba nis ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...