Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Flutasin 250 mg, comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Flutasin 250 mg, comprimate

Prospect - Flutasin 250 mg, comprimate


NU comercializăm Flutasin 250 mg, comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Flutasin 250 mg, comprimate    DCI: Flutamidum


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Tratamentul carcinomului de prostata in stadiu avansat, in care este indicata supresia efectelor testosteronului.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare comprimat contine flutamida 250 mg. Excipient: lactoza monohidrat 150 mg per comprimat. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat.
Comprimate biconvexe, rotunde, neacoperite, de culoare galben-pal

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Tratamentul carcinomului de prostata in stadiu avansat, in care este indicata supresia efectelor testosteronului.
Ca tratament initial, in asociere cu un agonist LHRH sau ca tratament adjuvant la pacientii carora li se administreaza deja tratament cu agonist LHRH. La pacientii castrati chirurgical.
Tratamentul pacientilor care nu au raspuns la alte forme de tratament hormonal sau la pacientii care nu pot tolera un astfel de tratament.
In asociere cu agonisti LHRH, ca terapie initiala in tratamentul carcinomului de prostata localizat in stadii B2-C2 (T2b-T4), in tratamentul tumorilor primare voluminoase de prostata (stadiul B2 sau T2b) sau extinse in afara capsulei (stadiul C sau T3-T4) cu sau fara adenopatii pelvine.

4.2 Doze si mod de administrare

Doza recomandata este un comprimat (250 mg) de 3 ori pe zi, administrat oral la intervale de 8 ore, in timpul meselor.

Atunci cand este utilizata in asociere cu agonisti LHRH se recomanda ca initierea tratamentului cu flutamida sa se faca cu cel putin trei zile inaintea terapiei cu agonisti.

In carcinomul de prostata localizat (stadiile T2b-T4), tratamentul cu flutamida in asociere cu agonisti LHRH trebuie initiat cu 8 saptamani inaintea radioterapiei si trebuie sa dureze pe tot parcursul desfasurarii curei de radioterapie (in mod obisnuit aproximativ 8 saptamani), adica in total aproximativ 16 saptamani.
Datorita potentialului hepatotoxic, administrarea pe termen lung a flutamidei la pacientii cu insuficienta hepatica, se va face numai dupa o evaluare atenta a raportului beneficiu/risc. Nu exista experienta privind utilizarea la copii.
4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la flutamida sau la oricare dintre excipienti.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Datorita potentialului hepatotoxic al flutamidei, inaintea imperii tratamentului si in timpul desfasurarii acestuia este necesara monitorizarea periodica a functiei hepatice.

Tratamentul cu flutamida nu este recomandat la pacientii cu valori serice al transaminazelor hepatice de 2-3 ori mai mari decat valoarea normala. Dozarea enzimelor hepatice trebuie facuta lunar, in primele 4 luni de tratament si periodic dupa aceea, precum si in cazul aparitiei simptomelor sau semnelor de disfunctie hepatica (icter, prurit, urina inchisa la culoare, durere la nivelul hipocondrului drept, astenie, anorexie, greata sau varsaturi repetate, simptome similare gripei). Daca testele de laborator evidentiaza cresterea valorilor serice al transaminazelor hepatice > 3 ori decat valoarea normala sau apare icterul, in absenta biopsiei care sa confirme prezenta metastazelor hepatice, se impune intreruperea tratamentului sau reducerea dozelor.

Pacientul trebuie sfatuit sa intrerupa imediat tratamentul cu flutamida si sa ceara sfatul medicului, in cazul in care apar orice semne sau simptome de hepatotoxicitate.
Administrarea flutamidei la pacientii care nu au beneficiat de castrare medicala sau chirurgicala poate determina cresterea valorilor plasmatice de testosteron si estradiol si, in consecinta, retentie hidrica. De aceea, flutamida trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu boli cardiace.

Flutasin 250 mg contine lactoza monohidrat. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Asocierea flutamidei cu warfarina si alte anticoagulante orale necesita prudenta, datorita cresterii efectului anticoagulantului, cu risc hemoragic. In timpul tratamentului pe termen lung este necesara monitorizarea regulata a timpului de protrombina si scaderea corespunzatoare a dozei de anticoagulant (in timpul tratamentului si 8 zile dupa tratamentul cu flutamida).

Administrarea concomitenta a flutamidei cu medicamente cu potential hepatotoxic, precum si consumul excesiv de alcool etilic trebuie evitate.

Deoarece la pacientii care au primit concomitent flutamida si teofilina au fost raportate cresteri ale concentratiilor plasmatice ale teofilinei, asocierea acestora impune prudenta. Teofilina este metabolizata mai ales de CYP 1A2, enzima principal responsabila de conversia flutamidei la metabolitul sau activ 2-hidroxiflutamida.

4.6 Sarcina si alaptarea

Tratamentul cu flutamida nu este recomandat la femei.

Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere legate de activitatea antiandrogenica a flutamidei. Aceste efecte nu au nicio relevanta in ceea ce priveste utilizarea clinica a flutamidei in cancerul de prostata.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii privind efectele flutamidei asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, pacientii trebuie avertizati asupra reactiilor adverse care pot sa apara (ameteli, tulburari de vedere, somnolenta, astenie, fatigabilitate).
4.8 Reactii adverse
Monoterapie:
In studiile clinice, cele mai frecvente reactii adverse raportate in timpul tratamentului cu flutamida au fost: ginecomastia si/sau sensibilitatea mamara insotite de galactoree. Aceste reactii dispar dupa intreruperea tratamentului sau reducerea dozelor.

Terapie asociata:
In studiile clinice, cele mai frecvente reactii adverse raportate in timpul tratamentului cu flutamida administrata in asociere cu agonisti LHRH au fost:
- tulburari ale aparatului genital si sanului (scaderea libidoului, impotenta, bufeuri);
- tulburari gastro-intestinale (diaree, greata, varsaturi). Cu exceptia diareei, aceste reactii adverse sunt cunoscute a aparea in timpul tratamentului cu agonisti LHRH.

Datele complete referitoare la siguranta flutamidei administrata in monoterapie, precum si in terapie asociata cu analogi LHRH sunt prezentate mai jos.

Reactiile adverse sunt prezentate, in functie de clasificarea pe aparate, sisteme si organe si frecventa absoluta (toate evenimentele raportate).

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si <1/10), mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100), rare (>1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Au fost raportate doua cazuri de neoplasm de san la barbati. Unul a reprezentat o agravarea a unui nodul preexistent, care a fost detectat la 3-4 luni inainte de initierea tratamentului in monoterapiei cu flutamida, la pacient cu hipertrofie benigna de prostata. Dupa extirpare, acesta a fost diagnosticat ca fiind un carcinom ductal slab diferentiat. Cealalta raportare cuprinde ginecomastia si un nodul observate la 2, respective 6 luni, dupa inceperea monoterapiei cu flutamida 250 mg pentru tratamentul unui carcinom de prostata avansat. La 9 luni dupa inceperea tratamentului, nodulul a fost extirpat si diagnosticat ca o tumora ductala invaziva, moderat diferentiata, aflata in stadiul T4N0M0, G3, fara metastaze.
4.8 Supradozaj

Nu s-a raportat niciun caz de supradozaj cu flutamida.
In studiile la animale cu flutamida in monoterapie, semnele de supradozaj au inclus: hipoactivitate, piloerectie, rarirea respiratiei, ataxie si/sau lacrimare, anorexie, sedare, varsaturi si methemoglobinemie.
Nu s-a stabilit care este doza de flutamida care administrata, in doza unica, poate duce la aparitia simptomelor de supradozaj sau poate pune viata in pericol.

Datorita proportiei mari de legare a flutamidei de proteinele plasmatice (aproximativ 94%), dializa nu este o metoda eficace de eliminare. Lavajul gastric poate fi luat in considerare. Un pacient a supravietuit dupa administrarea unei singure doze mai mari de 5 g - nefiind constatate reactii adverse.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE 5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antagonisti hormonali si substante inrudite, antiandrogeni, codul ATC:
L02BB01. `

In studii la animale, flutamida a demonstrat un puternic efect antiandrogenic. Isi exercita actiunea antiandrogenica prin inhibarea captarii de androgeni si/sau prin inhibarea legarii androgenilor la nivelul receptorilor nucleari in tesuturile tinta, fie prin ambele mecanisme.
Majoritatea cazurilor de carcinom prostatic avansat sunt cunoscute ca fiind sensibile la androgeni si raspund la tratamentul cu flutamida.
Cand flutamida este administrata in asociere cu castrarea chirurgicala sau medicala, este obtinuta supresia activitatii androgenice atat de la nivel testicular cat si la nivel suprarenal.
5.2 Proprietati farmacocinetice

Dupa administrare pe cale orala flutamida este rapid absorbita si extensiv metabolizata. Au fost identificati cel putin 6 metaboliti ai flutamidei, detectabili in plasma la aproximativ 8 ore dupa administrare.
Principalul metabolit activ biologic al flutamidei este alfa-hidroxi-flutamida, care atinge aproximativ 23% din titrul plasmatic in prima ora dupa administrare.
Flutamida si hidroxiflutamida se leaga in proportie mare (aproximativ 94% - 96%) de proteinele plasmatice.
Timpul de injumatatire plasmatica la varstnici este de aproximativ 8 ore.
Aproximativ 45% din doza administrata este excretata pe cale urinara si 2% in fecale, in timpul primelor doua zile de tratament. Principalul metabolit urinar este 2-amino-5-nitro-4 (trifluorometil) fenol.
5.3 Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere.

Reactiile adverse neobservate in studiile clinice, dar semnalate la animale la nivele de expunere similare cu cele clinice si cu posibila relevanta pentru utilizarea clinica, au fost reducerea marimii prostatei, testiculelor si veziculelor seminale cu supresia spermatogenezei care corespunde efectului antiandrogenic al flutamidei. In plus, s-a observat o crestere a greutatii ficatului fara modificari morfologice corespunzatoare, la sobolani si caini, precum si aparitia adenoamelor celulelor interstitiale testiculare, doar la sobolani. Acest efect este legat de mecanismul de actiune al flutamidei si este specific speciei.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor
Lactoza monohidrat (200 mesh) Amidon de porumb Laurilsulfat de sodiu Celuloza microcristalina Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearat de magneziu
6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
5 ani.
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 30 comprimate Cutie cu un flacon din sticla bruna a 90 comprimate
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Actavis S.R.L.
B-dul Ion Mihalache nr. 11, sector 1, cod 011171, Bucuresti, Romania


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Anemie prin lipsa de B12
In 1985 am fost diagnosticata cu cancer ovarian, operata, chimioterapie si cobaltoterapie. Nu au apa ...
↳ Buna ziua! Vitamina B12 este contraindicata in cancer pentru ca stimuleaza multiplicarea celulelor; avand un caz de cancer in antecedente este bine s ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
test papanicolau
Am o leziune pe col de câţiva ani buni. Nu am deloc simptome pe care să le numesc "ciudate ...
despre preparatul canticer
buna ziua eu am asa o intrebare mama mea a fost operata de cancer la sin si a trecut deja 8 ani si a ...
↳ Buna ziua! Din pacate Canticer nu mai este disponibil. Efectul suplimentelor indicate in cancer depinde de starea pacientului, de gradul de avansare ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
semn de mama cu crapaturi
Buna ziua,am avut un semn de mama si in urma cu aproximativ 2 ani si jumatate am observat unele fisu ...
↳ Buna ziua! Nu se poate afirma ca alunita respectiva era canceroasa, doar daca se facea o biopsie care sa confirme acest lucru. Dermatologul a luat d ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa Flutamidum?
Alte medicamnete care au Flutamidum:
- Flutan

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...