Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Ropinirol Terapia 5 mg, comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Ropinirol Terapia 5 mg, comprimate filmate

Prospect - Ropinirol Terapia 5 mg, comprimate filmate


NU comercializăm Ropinirol Terapia 5 mg, comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Ropinirol Terapia 5 mg, comprimate filmate    DCI: Ropinirolum


  Produs complementar recomandat


219.95lei
Vezi detalii

Indicatii: Ropinirol Terapia este indicat in Boala Parkinson

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Un comprimat filmat contine ropinirol 5 mg sub forma de clorhidrat de ropinirol. Excipienti:
Un comprimat filmat contine lactoza monohidrat 15 mg si lactoza anhidra 53,225 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat filmat
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albastra, inscriptionate cu «R» pe o fata si cu «10»» pe cealalta fata.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Ropinirol Terapia este indicat in
• Boala Parkinson in urmatoarele conditii:
- ca monoterapie pentru intarzierea necesitatii initierii terapiei cu levodopa
- ca tratament adjuvant la terapia cu levodopa pe parcursul bolii, atunci cand efectul levodopa dispare sau devine inconstant si atunci cand apar fluctuatii ale efectului terapeutic (fluctuatii de sfarsit de doza sau efecte de tip "on-off`).

4.2 Doze si mod de administrare

Administrare orala
Ropinirolul poate fi administrat cu alimente, pentru a imbunatati toleranta gastro-intestinala. Este recomandata ajustarea individuala a dozei, in functie de eficacitate si tolerabilitate. Boala Parkinson:
Ropinirolul trebuie administrat de trei ori pe zi. Initierea tratamentului (saptamanile 1-4):
Doza initiala recomandata este de 0,25 mg, de 3 ori pe zi, in prima saptamana. Ulterior, doza este marita cu 0,25 mg per priza, de 3 ori pe zi, conform schemei terapeutice urmatoare:
Sapt. 1 Sapt. 2 Sapt. 3 Sapt. 4
Doza de ropinirol per priza (mg) 0,25 0,5 0,75 1,0
Doza zilnica totala de ropinirol (mg) 0,75 1,5 2,25 3,0

Schema terapeutica (saptamana 5 si urmatoarele):
Dupa faza initiala, doza poate fi marita prin cresteri saptamanale de cate 0,5 pana la 1 mg per doza, de 3 ori pe zi (adica 1,5 pana la 3 mg pe zi).
Un raspuns terapeutic poate fi observat la doze cuprinse intre 3 si 9 mg pe zi.
Daca nu este obtinut sau nu este mentinut un control adecvat al simptomelor, poate fi continuata cresterea dozei de ropinirol, pana la 24 mg pe zi. Doze mai mari de 24 mg pe zi nu au fost testate in studiile clinice si, in consecinta, aceste doze nu trebuie depasite.
Atunci cand ropinirolul este utilizat ca adjuvant la tratamentul cu levodopa, doza concomitenta de levodopa poate fi redusa gradat, cu un total de aproximativ 20%.

La schimbarea tratamentului de la alt agonist dopaminergic la ropinirol, trebuie urmate indicatiile producatorului, privind intreruperea tratamentului, inainte de initierea tratamentului cu ropinirol.

Similar altor agonisti dopaminergici, tratamentul cu ropinirol trebuie intrerupt gradat, prin reducerea numarului de prize zilnice, pe o perioada de o saptamana.

Copii si adolescenti
Ropinirol Terapia nu este recomandat la copii cu varsta sub 18 ani, datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Varstnici
Clearance-ul ropinirolului este redus la pacientii cu varsta peste 65 de ani. Cresterea dozajului trebuie facuta gradat, ajustarea dozelor fiind corelata cu raspunsul simptomatic.

Insuficienta renala
Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata (clearance-ul creatininei intre 30 si 50 ml/min).

Pentru dozele care nu pot fi realizate practic cu aceasta concentrate, sunt disponibile alte concentratii ale acestui medicament.

4.3 Contraindicatii
- Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
- Insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 30 ml/min)
- Insuficienta hepatica severa

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Ropinirolul a fost asociat cu somnolenta si episoade de instalare brusca a somnului, in special la pacientii cu boala Parkinson (vezi pct. 4.8). Mai putin frecvent, au fost raportate cazuri de instalare brusca a somnului, in timpul activitatilor zilnice, in unele cazuri neasteptat, fara semne de avertizare. Pacientii trebuie informati despre aceasta posibilitate si sfatuiti sa fie atenti atunci cand conduc vehicule sau folosesc utilaje, pe durata tratamentului cu ropinirol. Pacientii care au prezentat somnolenta si/sau un episod de instalare brusca a somnului, trebuie sa evite conducerea vehiculelor sau a folosirea utilajelor. Mai mult decat atat, poate fi luata in considerare o reducere a dozei sau intreruperea tratamentului.
La pacientii tratati cu agonisti dopaminergici, incluzand ropinirolul, in special la pacientii tratati pentru boala Parkinson, au fost raportate tulburari ale controlului impulsurilor, incluzand dependenta patologica de jocurile de noroc, hipersexualitate si crestere a libidoului. Aceste tulburari au fost raportate in special la doze mari si, in general, au fost reversibile, dupa reducerea dozelor sau intreruperea tratamentului.

Pacientii cu tulburari psihice majore sau cu antecedente de tulburari psihice majore nu trebuie tratati cu agonisti dopaminergici, decat daca beneficiile potentiale depasesc riscurile.

Ropinirolul trebuie administrat cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica moderata. Reactiile adverse trebuie monitorizate strict.

Pacientii cu boli cardiovasculare severe (in special insuficienta coronariana) trebuie tratati cu atentie; se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale, in special la initierea tratamentului (datorita riscului de hipotensiune arteriala posturala).

Acest medicament contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Ropinirolul este metabolizat, in principal, prin intermediul izoenzimei CYP1A2 a citocromului P 450. Un studiu farmacocinetic (in cadrul caruia s-au administrat doze de 2 mg ropinirol, de trei ori pe zi) a aratat ca ciprofloxacina creste Cmax si ASC a ropinirolului cu 60%, respectiv 84%, cu risc potential de evenimente adverse. De aceea, la pacientii care sunt deja tratati cu ropinirol, poate fi necesara ajustarea dozei de ropinirol, atunci cand medicamentele cunoscute ca au efect inhibitor asupra izoenzimei CYP1A2, de exemplu ciprofloxacina, enoxacina, cimetidina sau fluvoxamina, sunt introduse in schema terapeutica sau tratamentul este intrerupt.

Un studiu asupra interactiunii farmacocinetice intre ropinirol (in cadrul caruia s-au administrat doze de 2 mg, de trei ori pe zi) si teofilina, un substrat CYP1A2, nu a demonstrat nicio modificare in farmacocinetica ropinirolului sau a teofilinei. In consecinta, nu este de asteptat ca ropinirolul sa influenteze metabolizarea altor medicamente prin intermediul CYP1A2.

Pe baza datelor in vitro, ropinirolul, la doze terapeutice, are un potential de inhibare redus asupra citocromului P450. De aceea, este putin probabil ca ropinirolul sa afecteze farmacocinetica altor medicamente, metabolizate prin intermediul sistemului enzimatic al citocromului P 450.

Este cunoscut faptul ca fumatul induce metabolismul CYP1A2 si, de aceea, poate fi necesara o ajustare a dozei de ropinirol, daca pacientii incep sau renunta la fumat in timpul tratamentului cu ropinirol.

La pacientii care urmeaza terapie de substitutie hormonala, a fost observata o crestere a concentratiei plasmatice de ropinirol. La pacientii care urmeaza deja terapia de substitutie hormonala, tratamentul cu ropinirol poate fi initiat in mod obisnuit. Cu toate acestea, poate fi necesara ajustarea dozei de ropinirol, conform raspunsului clinic, daca terapia de substitutie hormonala este intrerupta sau initiata in timpul tratamentului cu ropinirol.

Nu exista interactiuni farmacocinetice intre ropinirol si levodopa sau domperidona, care ar putea determina necesitatea ajustarii dozelor oricaruia dintre aceste medicamente.

Neurolepticele sau alti antagonisti dopaminergici cu actiune centrala, cum sunt sulpirida sau metoclopramida, pot diminua eficacitatea ropinirolului si, de aceea, trebuie evitata administrarea concomitenta a acestor medicamente cu ropinirol.
Nu sunt disponibile informatii privind potentiala interactiune dintre ropinirol si alcoolul etilic. Similar altor medicamente cu actiune centrala, pacientii trebuie atentionati sa nu utilizeze ropinirol concomitent cu alcool etilic.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea ropinirolului la gravide.
Studiile efectuate la animale au demonstrat toxicitate asupra functiei de reproducere (vezi pct.5.3). Deoarece riscul potential la om nu este cunoscut, se recomanda ca ropinirolul sa nu fie utilizat in timpul sarcinii. Daca sarcina este diagnosticata in timpul tratamentului cu ropinirol este necesar consult medical de specialitate.

Alaptarea
Ropinirolul nu trebuie utilizat de catre femeile care alapteaza, deoarece poate inhiba lactatia.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Ropinirol poate avea o influenta majora asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Pacientii tratati cu ropinirol si care prezinta ameteli (inclusiv vertij), somnolenta si/sau episoade de instalare brusca a somnului, trebuie informati sa evite conducerea vehiculelor sau activitatile in care afectarea vigilentei ii poate pune pe ei sau pe altii in pericol de ranire grava sau deces (de exemplu folosirea utilajelor), pana cand aceste efecte dispar (vezi pct. 4.4).

4.8 Reactii adverse

Reactiile adverse raportate sunt prezentate mai jos, in functie de frecventa si de clasificarea pe aparate, sisteme si organe.

Pentru clasificarea reactiilor adverse a fost utilizata urmatoarea conventie:
Foarte frecvente: >1/10
Frecvente: >1/100 si <1/10
Mai putin frecvente: >1/1000 si <1/100
Rare: >1/10000 si <1/1000
Foarte rare: <1/10000 sau cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata pe
baza datelor disponibile)

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tulburari psihice
Frecvente: halucinatii
Mai putin frecvente: reactii psihice (altele decat halucinatii) incluzand delir, iluzii, paranoia
Utilizare in studii privind terapia adjuvanta
Frecvente: confuzie

Tulburari ale sistemului nervos
Foarte frecvente: somnolenta
Frecvente: ameteli (incluzand vertij).
Mai putin frecvente: instalare brusca a somnului, somnolenta diurna excesiva.
Ropinirolul este asociat mai putin frecvent cu somnolenta diurna excesiva si cu episoade de instalare
brusca a somnului.
Utilizarea in studii privind monoterapia
Foarte frecvente: sincopa
Utilizare in studii privind terapia adjuvanta
Foarte frecvente: diskinezie

Tulburari vasculare
Mai putin frecvente: hipotensiune arteriala posturala, hipotensiune arteriala. Hipotensiunea arteriala posturala sau hipotensiunea arteriala sunt rareori severe.

Tulburari gastro-intestinale
Foarte frecvente: greata
Frecvente: pirozis
Utilizarea in studii privind monoterapia
Frecvente: varsaturi, dureri abdominale

Tulburari hepatobiliare
Frecventa necunoscuta: reactii hepatice, in special cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice Tulburari generale
Utilizarea in studii privind monoterapia
Frecvente: edem al membrelor inferioare

La pacientii tratati cu agonisti dopaminergici, incluzand ropinirol, pentru boala Parkinson, in special la doze mari, au fost raportate semne de dependenta patologica de jocurile de noroc, cresterea libidoului si hipersexualitate, acestea fiind, in general, reversibile dupa reducerea dozei sau intreruperea tratamentului.

4.9 Supradozaj

Este de asteptat ca simptomele supradozajului cu ropinirol sa fie legate de actiunea sa dopaminergica. Aceste simptome pot fi atenuate prin tratament corespunzator cu antagonisti dopaminergici cum sunt neurolepticele sau metoclopramida.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: agonisti ai dopaminei, codul ATC: N04BC04 Mecanism de actiune
Ropinirolul este un agonist D2/D3 non-ergolinic al dopaminei, care stimuleaza receptorii dopaminergici din sistemul nigrostriat.

Eficacitatea clinica in tratamentul bolii Parkinson
Boala Parkinson este caracterizata printr-un deficit marcat de dopamina la nivelul sistemului nigrostriat. Ropinirolul atenueaza acest deficit prin stimularea receptorilor dopaminergici.

Efecte clinice suplimentare
Ropinirolul actioneaza la nivelul hipotalamusului si hipofizei si inhiba secretia de prolactina.
5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtie
Biodisponibilitatea ropinirolului este de aproximativ 50% (intre 36% si 57%), Cmax fiind atinsa in medie la 1,5 ore dupa administrare. In prezenta alimentelor, Cmax este intarziata cu aproximativ 2,6 ore iar concentratia plasmatica maxima este redusa cu 25%, fara efect asupra biodisponibilitatii. Biodisponibilitatea ropinirolului variaza semnificativ interindividual.

Distributie
Legarea ropinirolului de proteinele plasmatice nu se face in proportie mare (<40%), fara a avea efect asupra distributiei care este foarte larga (volum de distributie de ordinul a 7 l/kg).

Metabolizare
Ropinirolul este metabolizat in principal prin intermediul izoenzimei CYP1A2 a citocromului P 450. Nici unul dintre multipli metaboliti formati nu este implicat in actiunea medicamentului, iar in modelele animale la care s-a studiat functia dopaminergica, metabolitul principal este de 100 de ori mai putin potent decat ropinirolul.

Eliminare
Ropinirolul nemodificat si metabolitii sai sunt excretati, in principal, pe cale renala. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al ropinirolului este, in medie, de 6 ore.

Liniaritate
Farmacocinetica ropinirolului este, per ansamblu, liniara in intervalul dozelor terapeutice (Cmax si ASC). Caracteristici legate de grupurile speciale de pacienti
La pacientii cu varsta peste 65 de ani, este posibila o reducere cu aproximativ 30% a clearance-ului sistemic al ropinirolului.
La pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata (clearance-ul creatininei intre 30 si 50 ml/min) nu au fost observate modificari in farmacocinetica ropinirolului. Nu sunt disponibile date privind pacientii cu insuficienta renala severa.
5.3 Date preclinice de siguranta
Toxicologie
Profilul toxicologic este determinat, in principal, de actiunea farmacologica a medicamentului: modificari ale comportamentului, hipoprolactinemie, scaderea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace, ptoza si salivare. Doar la sobolanii albinosi, intr-un studiu de lunga durata, in cadrul caruia s-au administrat doze mari (50 mg/kg), a fost observata degenerare a retinei, probabil asociata cu o expunere crescuta la lumina.

Genotoxicitate
In setul uzual de teste in vitro si in vivo nu a fost observata genotoxicitate.

Carcinogenitate
In studiile cu durata de doi ani, efectuate la soareci si sobolani, in cadrul carora s-au administrat doze de pana la 50 mg/kg, nu au fost evidentiate dovezi ale carcinogenitatii la soareci. La sobolani, singurele leziuni datorate medicamentului, au fost hiperplazie a celulelor Leydig si adenom testicular, determinate de efectul ropinirolului de scadere a prolactinei. Aceste leziuni sunt considerate a fi un fenomen specific speciei si nu constituie un pericol in cazul folosirii clinice a ropinirolului.
Toxicitate asupra functiei de reproducere
Administrarea de ropinirol la femelele de sobolan gestante, in doze toxice pentru mame, a avut ca rezultat scaderea greutatii fetusilor la doza de 60 mg/kg (de aproximativ 15 ori ASC la doza maxima la om), cresterea mortalitatii fetusilor la doza de 90 mg/kg (de aproximativ 25 ori ASC la doza maxima la om) si malformatii ale degetelor la doza de 150 mg/kg (de aproximativ 40 ori ASC la doza maxima la om). La sobolani, nu au existat efecte teratogene, la doze de 120 mg/kg (de aproximativ 30 ori ASC la doza maxima la om).
La iepuri, nu s-au evidentiat efecte asupra dezvoltarii.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Nucleu:
Lactoza monohidrat Lactoza anhidra Celuloza microcristalina Croscarmeloza sodica Stearat de magneziu Indigotina (E 132)

Film:
Hipromeloza Macrogol 400 Macrogol 4000 Dioxid de titan (E 171)
Talc
Indigotina (E 132)
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
18 luni
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu 3 blistere din OPA-Al-PVC/Al a cate 10 comprimate filmate Cutie cu 3 blistere din PVC-Aclar/Al a cate 10 comprimate filmate

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
S.C. Terapia S.A.,
Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, Romania


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Caut înlocuitor Extraveral și Distonocalm
Mamica mea are 77 ani și este pacient cu boala Parkinson. Va rog sa îmi comunicați cu ce ...
Parkinson
In tratamentul cu Isicom pentru parkinson pot ajuta cu tonotil? Exista specificatii in acest sens? A ...
Anticarcel in Parkinson
Se poate folosi medicam. Anticarcel in contractiile musculare provocate de B. Parkinson ? ...
↳ Buna ziua! Nu, mecanismul producerii acestor contractii nu poate fi blocat prin administrarea de minerale. Carceii pot sa apara din cauza unor carent ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Depresia de iarna
Am cateva intrebari legate de depresia de iarna. Este posibil sa se datoreze unui deficit de dopamin ...
↳ Buna ziua! Depresia prin deficit de dopamina apare rar, mai ales la pacientii suferind de boala Parkinson. In cazul depresiei de iarna se pare ca me ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Parkinson
Ce concentrație recomandați și care este forma(ulei sau tablete) pentru Parkinson sta ...

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...