Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Anastrozol Jacobsen Pharma 1 mg, comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Anastrozol Jacobsen Pharma 1 mg, comprimate filmate

Prospect - Anastrozol Jacobsen Pharma 1 mg, comprimate filmate


NU comercializăm Anastrozol Jacobsen Pharma 1 mg, comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Anastrozol Jacobsen Pharma 1 mg, comprimate filmate    DCI: Anastrozolum


  Produs complementar recomandat


49.5lei
Vezi detalii

Indicatii: Tratamentul cancerului de san avansat la femei aflate in post-menopauza.

2. COMPOZITIE CALITATIVA SI CANTITATIVA
Un comprimat filmat contine anastrozol 1 mg.
Excipienti: 65,78 mg lactoza monohidrat per comprimat filmat
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat filmat.
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba, marcate pe o fata cu „A1".

4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Tratamentul cancerului de san avansat la femei aflate in post-menopauza. Eficacitatea nu a
fost demonstrata la pacientele cu tumori fara receptori pentru estrogen, exceptand cazurile cu raspuns
clinic pozitiv anterior la tamoxifen.

Tratamentul adjuvant al cancerului de san invaziv incipient cu receptori hormonali prezenti, la femei aflate in post-menopauza.

Tratamentul adjuvant al cancerului de san incipient cu recepori hormonali prezenti, la femei aflate in post-menopauza, carora li s-a administrat anterior tratament adjuvant cu tamoxifen, timp de 2 pana la 3 ani.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulte, inclusiv paciente vdrstnice
Un comprimat filmat Anastrozol Jacobsen Pharma o data pe zi.

Copii si adolescenti
Copiii nu trebuie tratati cu Anastrozol Jacobsen Pharma.

Insuficienta renala
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientele cu insuficienta renala usoara sau moderata.
Insuficienta hepatica
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientele cu insuficienta hepatica us.oara.
Pentru tratamentul adjuvant al cancerului de san incipient, durata recomandata a tratamentului este de 5 ani.

4.3 Contraindicatii

Anastrozol Jacobsen Pharma este contraindicat la:
- femeile aflate in pre-menopauza
- femeile gravide sau cele care alapteaza
- pacientele cu hipersensibilitate cunoscuta la anastrozol sau la oricare din excipientii enumerati la
pct. 6.1.
Medicamentele care contin estrogen nu trebuie administrate concomitent cu Anastrozol Jacobsen Pharma, deoarece acestea pot anula actiunea sa farmacologica. Terapie concomitenta cu tamoxifen (vezi pct. 4.5)

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utili/are

Anastrozol Jacobsen Pharma nu trebuie utilizat pentru tratament la copii, deoarece nu a fost stabilita siguranta si eficacitatea tratamentului la acest grup de pacienti.

La pacientele cu status hormonal incert, menopauza trebuie contirmata prin teste hormonale.

Nu exista date care sa sustina siguranta utilizarii Anastrozol Jacobsen Pharma la pacientii cu insuficienta hepatica moderata sau severa sau la pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei < 20 ml/min). Anastrozolul este eliminat in primul rand pe cale hepatica, in cazul femeilor aflate in post¬menopauza. Mai putin de 10% din doza este eliminata prin urina sub forma nemodificata (vezi pct. 5.2).

La femeile care sufera de osteoporoza sau prezinta risc de osteoporoza, sunt recomandate teste ale densitatii osoase utilizand metoda scanarii DEXA, la inceputul tratamentului si, ulterior, la intervale de timp regulate. Tratamentul sau profilaxia osteoporozei trebuie initiate in mod corespunzator si urmarite cu atentie.

Nu exista date disponibile in ceea ce priveste utilizarea concomitenta a anastrozolului si a analogilor LHRH. Nu este recomandata utilizarea acestei asocieri in afara studiilor clinice.

Deoarece Anastrozol Jacobsen Pharma determina scaderea valorilor endogene de estrogen, poate produce o reducere a densitatii osoase. In prezent, nu sunt disponibile date adecvate cu privire la efectul bifosfonatilor asupra reducerii densitatii osoase determinata de anastrozol sau referitor la un posibil efect benefic, in cazul utilizarii profilactice.

Pacientele cu intoleranta ereditara rara la galactoza, deficit de lactaza sau malabsorbtie de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze Anastrozol Jacobsen Pharma.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

In vitro anastrozolul inhiba izoenzimele 1A2, 2C8/9 si 3A4 ale citocromului P 450. Relevanta clinica a acestui fapt nu este cunoscuta. Pana la obtinerea de date suplimentare este necesara precautie la asocierea cu medicamente metabolizate de aceste enzime. Aceasta este valabil in special in cazul medicamentelor cu indice terapeutic ingust.

Nu au fost identificate interactiuni relevante clinic cu bifosfonatii.
Medicamentele care contin estrogen nu trebuie administrate concomitent cu Anastrozol Jacobsen Pharma, deoarece ii anuleaza actiunea farmacologica. Tamoxifenul nu trebuie administrat concomitent cu Anastrozol Jacobsen Pharma, deoarece acesta ii reduce actiunea farmacologica (vezi pct. 4.3).
4.6 Sarcina si alaptarea
Utilizarea de anastrozol este contraindicata la femeile gravide sau cele care alapteaza (vezi pct. 4.3). Sarcina
Nu exista date referitor la utilizarea anastrozolului la pacientele gravide. Studiile la animale au aratat toxicitate asupra reproducerii (vezi pct. 5.3). Riscul potential la om este necunoscut. Anastrozolul este contraindicat la femeile gravide.

Alaptarea
Nu se stie daca anastrozolul este excretat in laptele matern la om. Anastrozolul este contraindicat la femeile care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Este putin probabil ca Anastrozol Jacobsen Pharma sa influenteze capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, pe parcursul tratamentului cu Anastrozol Jacobsen Pharma au fost observate astenie si somnolenta si de aceea, este necesara prudenta la conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor, atat timp cat aceste simptome persista.

4.8 Reactii adverse

Mai putin frecvent au fost raportate sangerari vaginale, in special la pacientele cu cancer mamar avansat, pe parcursul primelor saptamani dupa trecerea de la terapia hormonala existenta la tratamentul cu anastrozol. Daca aceste sangerari persista, se impun evaluari suplimentare.

Deoarece anastrozolul scade concentratiile de estrogen endogen, poate determina reducerea densitatii osoase, crescand astfel la unii pacienti, riscul aparitiei fracturilor osoase (vezi pct. 4.4).

Tabelul de mai sus arata frecventa evenimentelor adverse pre-specificate, care au aparut in studiul ATAC, indiferent de o relatie cauzala potentiala. Aceste evenimente adverse au fost raportate pentru pacientii din cadrul studiului si pana la 14 zile dupa terminarea acestuia.

Au fost observate frecvente ale fracturilor de 22 din 1000 de paciente pe an si de 15 din 1000 de paciente pe an, pentru grupurile cu anastrozol, respectiv tamoxifen, dupa o urmarire mediana de 68 de luni. Frecventa observata a fracturilor sub tratament cu anastrozol este similara cu valorile raportate pentru grupul martor de femei de aceeasi varsta aflate in post-menopauza. Nu este stabilit daca frecventa cu care apareau fracturile si osteoporoza la pacientele tratate cu anastrozol, in cadrul studiului ATAC, reflecta un efect protector al tamoxifenului, un efect specific al anastrozolului sau ambele.

Incidenta osteoporozei a fost de 10,5% la pacientele tratate cu anastrozol si de 7,3% la pacientele tratate cu tamoxifen.

4.9 Supradozaj

Exista experienta clinica limitata referitor la supradozajul accidental. Studiile la animale au demonstrat o toxicitate acuta mica a anastrozolului.

In cadrul unor studii clinice cu diferite doze de anastrozol, voluntarilor sanatosi de sex masculin li s-au administrat doze unice de pana la 60 mg si femeilor aflate in post-menopauza cu cancer mamar avansat li s-au administrat doze de pana la 10 mg zilnic; aceste doze au fost bine tolerate. Nu a fost stabilita doza unica de anastrozol care sa puna in pericol viata pacientului. Nu exista un antidot specific si, de aceea, tratamentul este simptomatic.

In abordarea terapeutica a supradozajului, trebuie luata in considerare posibilitatea sa
fi fost administrate mai multe medicamente. Daca pacientul este constient, se recomanda administrarea
de carbune activat.
Dializa este utila, de asemenea, deoarece anastrozolul nu este legat in proportie mare de proteinele plasmatice. In plus, sunt recomandate masuri generale de sustinere, incluzand monitorizarea frecventa a functiilor vitale si observarea atenta a pacientului.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: inhibitori enzimatici, codul ATC: L02BG03
Anastrozolul este un inhibitor puternic si inalt selectiv, nesteroidian, de aromataza. La femeile aflate in post-menopauza, estrogenii sunt produsi in principal prin transformarea androstendionei in estrona, prin actiunea complexului enzimatic al aromatazei, in tesuturile periferice. Ulterior, estrona este transformata in estradiol. S-a demonstrat ca reducerea valorilor circulante ale estradiolului are efect benefic asupra femeilor cu cancer de san. La femeile aflate in post-menopauza, doza zilnica de 1 mg anastrozol determina inhibarea sintezei estradiolului peste 80% demonstrata prin utilizarea unui test de inalta sensibilitate.

Anastrozolul este lipsit de orice activitate progestogenica, androgenica sau estrogenica.

Dozele zilnice de anastrozol de pana la 10 mg nu au nici un efect asupra secretiei de cortizol sau aldosteron, determinata inainte de si dupa testul standard de stimulare cu ACTH. De aceea nu este necesara suplimentarea de corticoizi.

Tratamentul adjuvant primar al cancerului de san incipient

Intr-un studiu extins de faza III, efectuat la 9366 de femei aflate in post-menopauza, si diagnosticate cu cancer de san operabil, tratate timp de 5 ani, s-a demonstrat ca anastrozolul
este statistic superior terapiei cu tamoxifen, in ceea ce priveste perioada de supravietuire fara manifestari de boala. S-a observat o amplitudine mai mare a beneficiului referitor supravietuirea fara manifestari de boala in favoarea anastrozolului fata de tamoxifen, pentru populatia definita prospectiv ca avand receptori hormonali prezenti. Anastrozolul a fost statistic superior terapiei cu tamoxifen, in ceea ce priveste perioada pana la aparitia recurentei. Diferenta a fost mai mare decat in cazul supravietuirii fara manifestari de boala atat pentru populatia in intentie de tratament (ITT) cat si pentru populatia cu receptori hormonali prezenti. Anastrozolul a fost statistic superior terapiei cu tamoxifen, in ceea ce priveste perioada de timp pana la recurenta la distanta. Incidenta cancerului de san contralateral a fost scazuta semnificativ statistic, la pacientele tratate cu anastrozol, comparativ cu tamoxifen.

Dupa 5 ani de tratament, anastrozolul este cel putin la fel de eficace ca si tamoxifenul, din punct de vedere al supravietuirii generale. Totusi, datorita mortalitatii mici, este necesara o urmarire suplimentara pentru determinarea mai precisa a supravietuirii pe termen lung, sub tratament cu anastrozol, comparativ cu tamoxifen. Prin supravegherea mediana de 68 de luni, pacientele din cadrul studiului ATAC nu au fost urmarite suficient dupa cei 5 ani de tratament pentru a se putea realiza o comparatie a efectelor terapeutice pe termen lung intre anastrozol si tamoxifen .
a. Supravietuirea fara manifestari de boala include toate recaderile si se defineste ca prima aparitie a
recurentei loco-regionale, un cancer nou la sanul contralateral, recurenta la distanta sau decesul (din orice
cauza).
b. Supravietuirea fara manifestari de boala la distanta se defineste ca prima aparitie a recaderii la distanta
sau decesul (din orice cauza).
c. Perioada de timp pana la recurenta se defineste ca prima aparitie a recurentei loco-regionale, a unui
cancer nou la sanul contralateral, a unei recurente la distanta sau a decesului datorat carcinomului
mamar.
d. Perioada de timp pana la recurenta la distanta se defineste ca prima aparitie a recurentei la distanta sau
deces determinat de carcinomul mamar.
e. Numarul (%) pacientelor care au decedat.

Ca pentru orice decizie terapeutica, pacientele cu cancer de san si medicii care le trateaza trebuie sa evalueze raportul dintre beneficiile si riscurile implicate de tratament.

In cazul administrarii concomitente de anastrozol si tamoxifen eficacitatea si profilul de siguranta sunt similare celor obtinute la administrarea tamoxifenului in monoterapie, indiferent de starea receptorilor hormonali. Mecanismul exact al acestui fenomen nu este inca elucidat. Se crede ca nu se datoreaza unei scaderi a gradului de inhibare a sintezei estradiolului determinata de catre anastrozol.

Tratamentul adjuvant al carcinomului mamar incipient la pacientele tratate cu tamoxifen ca adjuvant
Intr-un studiu clinic de faza III (ABCSG 8), care a inclus 2579 de femei aflate in post-menopauza, cu cancer de san incipient cu receptori hormonali, care au beneficiat de tratament chirurgical, cu sau fara radioterapie si fara chimioterapie, trecerea la anastrozol dupa 2 ani de tratament adjuvant cu tamoxifen a prezentat o supravietuire fara manifestari de boala superioara statistic fata de mentinerea tratamentului cu tamoxifen, dupa o urmarire mediana de 24 de luni

Perioada de timp pana la orice recurenta, perioada de timp pana la recurenta locala sau la distanta si perioada de timp pana la recurenta la distanta, au contirmat superioritatea statistica a anastrozolului, ]n conformitate cu rezultatele supravietuirii fara manifestari de boala.

Incidenta carcinomului mamar contralateral a fost foarte mica in cele doua grupuri de tratament, cu un avantaj numeric pentru anastrozol. Supravietuirea generala a fost similara pentru cele doua grupuri de tratament.

Alte doua studii similare (GABG/ARNO 95 si ITA), unul dintre ele cuprinzand paciente care au beneficiat de tratament chirurgical si chimioterapie, precum si o analiza combinata a studiilor ABCSG 8 si GABG/ARNO 95 au sustinut aceste rezultate.

Profilul de siguranta al anastrozolului in aceste trei studii a fost in concordanta cu profilul de siguranta cunoscut stabilit pentru femeile aflate in post-menopauza, cu cancer de san incipient cu receptori hormonali.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Dupa administrarea orala, absorbtia anastrozolului este rapida si concentratiile plasmatice maxime sunt atinse, de regula, in primele doua ore dupa administrare (in conditii de repaus alimentar). Anastrozolul este eliminat lent, cu un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare de 40 pana la 50 ore. Ingestia de alimente duce la o usoara scadere a vitezei absorbtiei, dar nu are nici un efect asupra marimii absorbtiei. Nu se asteapta pe parcursul tratamentului cu anastrozol cu o singura doza zilnica, ca mica intarziere a absorbtiei sa determine un efect clinic semnificativ la concentratii plasmatice stabile. Aproximativ 90-95% din concentratiile plasmatice la starea de echilibru ale anastrozolului sunt atinse dupa 7 zile de administrare zilnica. Nu exista dovezi cu privire la dependenta in functie de timp sau de doza a parametrilor farmacocinetici ai anastrozolului.
Farmacocinetica anastrozolului este independenta de varsta pacientelor aflate in post-menopauza.

Farmacocinetica nu a fost studiata la copii si adolescenti. Anastrozolul se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 40%.
La femeile aflate in post-menopauza, anastrozolul este metabolizat in proportie mare, mai putin de 10% din doza fiind excretata nemodificata prin urina in decurs de 72 de ore de la administrare Metabolizarea anastrozolului se face prin N-dezalchilare, hidroxilare si glucuronoconjugare. Metabolitii sunt excretati, in principal, prin urina. Triazolul, principalul metabolit din plasma al anastrozolului, nu inhiba aromataza.

Clearance-ul oral aparent al anastrozolului determinat la voluntarii cu ciroza hepatica compensata sau insuficenta renala s-a incadrat in intervalul observat la voluntarii sanatosi.

5.3 Date preclinice de siguranta
In studiile efectuate la animale, s-a observat toxicitate legata de actiunea farmacodinamica numai la doze mari.

Administrarea orala de anastrozol la femelele de sobolan a determinat o incidenta mare a infertilitatii la o doza de 1 mg/kg si zi si o crestere a pierderilor de sarcina pre-implantare la 0,02 mg/kg si zi. Aceste efecte au aparut la doze relevante clinic. Nu poate fi exclus un efect la om. Aceste efecte sunt legate de proprietatile farmacologice ale medicamentului si au fost complet reversibile dupa o perioada de 5 saptamani de intrerupere a administrarii. .

Administrarea orala de anastrozol la femelele gestante de sobolan si iepure in doze de pana la 1,0, respectiv, 0,2 mg/kg si zi, nu a avut efect teratogen. Acele efecte care au fost observate (cresterea in dimensiuni a placentei la sobolan si pierderea sarcinii la iepuri) au fost legate de proprietatile farmacologice ale medicamentului.

Supravietuirea puilor nou-nascuti din femele de sobolan carora
le-a fost administrat anastrozol in doza de 0,02 mg/kg si zi sau mai mare a fost compromisa. Aceste efecte sunt legate de proprietatilefarmacologice ale medicamentului asupra parturitiei.

Studiile de toxicologie genetica a anastrozolului au demonstrat ca acesta nu este nici mutagen nici clastogen.

Au fost efectuate studii de carcinogenitate la sobolani si soareci.
La sobolani, s-a observat cresterea incidentei cancerului hepatic, a polipilor stromali uterini la femele si a adenoamelor tiroidiene la masculi, numai la doze care realizeaza o expunere de 100 de ori mai mare decat expunerea obtinuta la om prin administrarea dozelor terapeutice. Se considera ca aceste modificari nu sunt relevante clinic.

La soarece, au fost observate inducerea tumorilor ovariene benigne si modificarea incidentei neoplasmelor limforeticulare (mai putine sarcoame
histiocitare la femele si mai multe decese datoratelimfoamelor). Se considera ca aceste modificari sunt efecte specifice ale inhibarii aromatazei la soarece si nu sunt relevante clinic la om.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Nucleul comprimatului:
Lactoza monohidrat
Celuloza microcristalina
Amidonglicolat de sodiu tip A
Stearat de magneziu
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Hidroxipropilceluloza

Filmul comprimatului: Opadry II white: Lactoza monohidrat Hipromeloza Macrogol 400 Dioxid de titan (E 171)

6.2 Incompatibilitati

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate
3 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Blistere din PVC/Al
Marimi de ambalaj: 10, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 98, 100 de comprimate filmate Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comecializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Jacobsen Pharma A/S
Norre Havnegade 108, 6400 Sonderborg,
Danemarca


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Cura cu Barley Grass !
Am fost operat de cancer gastric , stomacul mi-a fost îndepărtat. De doua luni urmez cu Barley ...
Adenoma de prostata
Am 67 ani, cholesterol marit, IAU o capsula pe Zi seara de Arterin cholesterol. Vreau sa stiu daca p ...
Pot lua Indole -3 dupa o operație de carcinom mamar?
Am dublă mastectomie , carcinom mamar, recomandat tratament cu Tamoxifen pe care l am refuzat. ďż˝nt ...
↳ Buna ziua! Da, puteti face o cura de 3 luni cu Indole-3-Carbinol, intrucat acesta va preveni si alte tipuri de cancer generate de excesul de hormoni ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Poate lua zeolit?
Mama mea are cancer mamar triplu negativ ,a făcut 8 ședințe de chimioterapie iar acum ...
↳ Buna ziua! In cazul mamaei dumneavoastra se poate administra atat Zeolit-ul, cat si Indole-3-Supreme, acesta din urma este special recomandat in canc ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Cancer plamani
Buna ziua! Unchiu meu are cancer la plamani pot sa administreaz Timalin injectabil? Multumesc! ...
Cancerul de vezica
Produsul Mumie poate fi utilizat in cancerul de vezica? ...
Carcinom ductal invaziv - rog tratament
Sufar de carcinom ductal invaziv- cancer mamar- pozitiv pentru receptori estrogenici si c-erbB2. N ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa luati cate o capsula de Indole - 3 - Supreme, un produs special formulat pentru afectiunile dependente de estrogeni. Puteti ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Zeolit si letrozol
Buna ziua, Mama mea 56 ani cu metastaza osoasa de scalp dupa 7 ani, ia letrozol acum. Poate adminis ...
↳ Buna ziua! Daca mentineti un interval de minim 4 ore intre administrari, se poate face asocierea. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...