Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Eloza 1 mg, comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Eloza 1 mg, comprimate filmate

Prospect - Eloza 1 mg, comprimate filmate


NU comercializăm Eloza 1 mg, comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Eloza 1 mg, comprimate filmate    DCI: Anastrozolum


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Tratamentul cancerului mamar, in stadiu avansat, la femeile aflate in postmenopauza.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat contine anastrozol 1 mg.
Excipient: fiecare comprimat filmat contine lactoza monohidrat 65 mg.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat filmat.
Comprimate filmate rotunde, de culoare alba, cu un diametru de aproximativ 6,6 mm.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Tratamentul cancerului mamar, in stadiu avansat, la femeile aflate in postmenopauza. Eficacitatea Eloza nu a fost demonstrata la pacientele la care receptorii de estrogen sunt absenti, cu exceptia cazului in care acestea au avut anterior un raspuns clinic pozitiv la administrarea de tamoxifen.

4.2 Doze si mod de administrare

La pacientele adulte si varstnice se administreaza oral 1 comprimat filmat, o data pe zi. Nu exista indicatii relevante referitoare la utilizarea Eloza la copii. In caz de insuficienta renala usoara pana la moderata nu este necesara ajustarea dozei. In caz de insuficienta hepatica moderata nu este necesara ajustarea dozei. Durata recomandata de tratament al cancerului mamar in stadiu incipient este de 5 ani.

4.3 Contraindicatii

Administrarea Eloza este contraindicata:
- in caz de hipersensibilitate la anastrozol sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
- in timpul perioadei de pre-menopauza;
- in timpul sarcinii si alaptarii;
- in insuficienta renala severa (daca clearance-ul creatininei este mai mic de 20 ml/min);
- in boala hepatica moderata sau severa;
- la pacientele tratate concomitent cu medicamente care contin estrogen (vezi pct. 4.5);
- la pacientele tratate concomitent cu tamoxifen (vezi pct. 4.5).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

In cazul in care statusul hormonal al pacientei nu poate fi determinat prin metode clinice, debutul menopauzei trebuie confirmat prin investigatii biochimice.

Nu exista informatii care sa sustina siguranta administrarii Eloza la pacientele cu insuficienta hepatica moderata sau severa sau la pacientele cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei mai mic de 20 ml/min).

Utilizarea medicamentelor care determina scaderea concentratiilor plasmatice de estrogen, incluzand Eloza, poate reduce densitatea osoasa si, ca o consecinta posibila, se poate asocia cu un risc crescut de fracturi.

La pacientele cu osteoporoza sau cu risc pentru aceasta boala este necesara verificarea densitatii osoase, la initierea tratamentului si ulterior, la intervale regulate. Daca este considerat necesar, este recomandat tratament preventiv si adjuvant, cu monitorizare atenta .

Nu exista informatii disponibile referitoare la administrarea anastrozolului concomitent cu analogii LHRH; in consecinta, administrarea acestei asocieri este restrictionata doar in cadrul studiilor clinice.

Acest medicament contine lactoza. Pacientele cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Nu au fost observate interactiuni clinice semnificative intre anastrozol si alte medicamente.

Tamoxifenul si/sau alte medicamente care contin estrogen nu trebuie administrate concomitent cu Eloza, deoarece pot reduce efectul terapeutic si farmacologic al anastrozolului.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu exista date referitoare la utilizarea anastrozolului la gravide.
Studiile efectuate la animale au demonstrat toxicitate asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). La om, riscul potential nu este cunoscut. Eloza este contraindicat in timpul sarcinii.

Alaptare
La om, nu se cunoaste daca anastrozolul se excreta in laptele matern. Eloza este contraindicat in timpul alaptarii.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Este putin probabil ca Eloza sa influenteze capacitatea de reactie imediata a pacientei. Cu toate acestea, daca in timpul utilizarii apar astenie sau somnolenta, pacientele nu trebuie sa conduca vehicule sau sa efectueze activitati periculoase, in cazul in care aceste simptome persista.

4.8 Reactii adverse

Datorita actiunilor farmacologice ale anastrozolului, pot sa apara bufeuri, uscaciune vaginala si subtierea parului. In timpul utilizarii Eloza pot sa apara tulburari gastro-intestinale (anorexie, greata, varsaturi si diaree), astenie, dureri articulare/redoare, somnolenta, cefalee si eruptie cutanata tranzitorie de intensitate moderata, incluzand forme rare de tulburari cutaneo-mucoase, cum sunt eritemul polimorf si sindromul Stevens-Johnson.
Sangerarea vaginala a fost raportata mai putin frecvent, in special la pacientele cu cancer mamar in stadiu avansat, in timpul primelor saptamani de tratament, dupa trecerea de la alte forme de tratament hormonal la tratamentul cu anastrozol. Daca sangerarea persista, este necesara evaluarea ulterioara a pacientei.
4.9 Supradozaj
Experienta clinica in cazul supradozajului cu anastrozol este limitata. In studiile la animale anastrozolul a demonstrat o toxicitate acuta scazuta.
Studiile clinice s-au desfasurat cu doze diferite de anastrozol, de pana la 60 mg, administrate in doza unica unui voluntar sanatos de sex masculin, si de pana la 10 mg administrate zilnic unei femei cu cancer mamar avansat, aflata in postmenopauza; aceste doze au fost bine tolerate. Nu a fost stabilita doza unica de anastrozol care determina aparitia simptomelor care pot pune viata in pericol.

Nu exista un antidot specific in caz de supradozaj, iar tratamentul trebuie sa fie simptomatic.

In tratamentul unui caz de supradozaj, trebuie luata in considerare posibilitatea ca mai multe medicamente sa fi fost administrate simultan. Daca pacientul este constient, se recomanda inducere varsaturii.

Dializa poate fi utila in eliminarea medicamentului care a fost deja absorbit, deoarece anastrozolul nu se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice. Se recomanda masurile generale de sustinere a functiilor vitale, care includ monitorizarea frecventa a semnelor vitale si supravegherea stricta a pacientului.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE 5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: inhibitori enzimatici, codul ATC : L02BG03 Anastrozolul este un inhibitor de aromataza, non-steroidian, potent si inalt selectiv. La femeile aflate la postmenopauza, estradiolul este produs in principal prin conversia androstendionei la estrona, prin intermediul complexului enzimatic al aromatazei, prezent in tesuturile periferice. Ulterior, estrona este transformata in estradiol.
S-a demonstrat ca reducerea concentratiilor circulante de estradiol are efect benefic la femeile cu cancer mamar. La femeile aflate la postmenopauza, anastrozolul administrat in doza zilnica de 1 mg, reduce concentratiile plasmatice de estradiol cu mai mult de 80%.

Anastrozolul nu are nicio actiune progestogena, androgena sau estrogena.

Administrarea zilnica, regulata, de pana la 10 mg anastrozol nu are niciun efect asupra secretiei de cortizol sau aldosteron, determinata inainte sau dupa testul standard de provocare cu ACTH. Suplimentele de corticoizi nu sunt, prin urmare, necesare in timpul administrarii.

Beneficiul de supravietuire generala al tamoxifenului a fost mentinut prin tratamentul cu anastrozol. Analizele suplimentare ale intervalelor de timp pana la aparitia deceselor, dupa instalarea recurentelor, au aratat ca exista mai multe cazuri care sustin beneficiile tratamentului cu anastrozol comparativ cu tratamentul cu tamoxifen.

In general, anastrozolul este bine tolerat. Au fost raportate urmatoarele evenimente adverse, indiferent de cauzalitate: pacientele tratate cu anastrozol au mai putine episoade de bufeuri, sangerari vaginale, scurgeri vaginale, cancer de endometru, evenimente tromboembolice venoase si cerebrovasculare, comparativ cu pacientele din bratul de studiu cu tamoxifen. Cu toate acestea, pacientele tratate cu anastrozol au avut o incidenta mai mare de tulburari articulare (incluzand artrite, artroze si artralgii) si de fracturi. In timpul unui interval de supraveghere cu durata de 68 de luni, a fost observata o rata anuala a fracturilor de 22/1000 paciente in bratul de studiu cu anastrozol si o rata anuala de 15/1000 paciente in grupul cu tamoxifen. In cadrul grupului de tratament cu anastrozol, rata fracturilor s-a mentinut intre limitele largi ale ratelor de fracturi, raportate pentru populatia aflata la varsta postmenopauzei.

Asocierea dintre anastrozol si tamoxifen nu a demonstrat niciun beneficiu terapeutic comparativ cu tamoxifenul administrat in monoterapie, atat in cazul populatiei generale, cat si in cazul pacientelor cu receptori hormonali pozitivi. Studiul pe bratul de tratament asociat a fost intrerupt.

5.2 Proprietati farmacocinetice
Farmacocinetica anastrozolului este independenta de varsta femeilor aflate la postmenopauza. Farmacocinetica nu a fost studiata la copii.

Absorbtie
Absorbtia anastrozolului, substanta activa din Eloza, este rapida. Concentratiile plasmatice maximale sunt atinse, de obicei, la doua ore dupa administrarea medicamentului in conditii accelerate. Alimentele determina o reducere usoara a gradului de absorbtie, dar nu a absorbtiei, in totalitate. In cazul administrarii zilnice unice a comprimatelor de Eloza, nu este de asteptat ca modificarile mici ale gradului de absorbtie sa determine efecte clinice semnificative, consecutiv modificarii concentratiilor plasmatice la starea de echilibru. Dupa administrarea zilnica, timp de 7 zile consecutiv, concentratiile plasmatice de anastrozol au atins 90-95%, la starea de echilibru. Nu exista dovezi cu privire la parametrii farmacocinetici ai anastrozolului, dependenti de timp sau de doza.

Distributie
Anastrozolul se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 40%.
Metabolizare
La femeile aflate la postmenopauza anastrozolul este metabolizat in proportie mare si mai putin de 10% din doza se excreta nemodificat in urina, intr-un interval de 72 de ore de la administrare. Metabolizarea anastrozolului se face prin
N-dealchilare, hidroxilare si glucuronoconjugare. Metabolitii sunt excretati, in principal, prin urina. Triazolul, metabolitul principal al anastrozolului in plasma, nu inhiba aromataza.

Excretie
Anastrozolul este eliminat lent, avand un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare de 40-50 de ore.
La voluntarii cu ciroza hepatica stabila sau cu insuficienta renala, clearance-ul anastrozolului, dupa administrare orala, s-a mentinut in intervalul observat la voluntarii sanatosi.

5.3 Date preclinice de siguranta

In studiile desfasurate la animale, toxicitate legata de activitatea farmacodinamica a fost observata numai la doze mari.
Reactii adverse au fost observate in studiile privind functia de reproducere (numar scazut de sarcini viabile si infertilitate reversibila). Aceste reactii sunt legate de efectul farmacologic al substantei. Limita de siguranta este suficienta, in comparatie cu doza terapeutica administrata la om.
La sobolani si iepuri, nu au fost observate efecte teratogene.
Studiile de toxicologie genetica cu anastrozol au aratat ca acesta nu este nici mutagen, nici clastogen.
La sobolani, intr-un studiu de carcinogenitate, cu durata de doi ani, s-a observat cresterea incidentei neoplasmelor hepatice, a polipilor stromali uterini la femele si a adenoamelor tiroidiene la masculi, numai la doze care reprezinta o expunere de 100 mai mare decat cea obtinuta prin administrarea dozele terapeutice la om. Se considera ca aceste modificari nu au semnificatie clinica relevanta.
Un studiu de carcinogenitate, cu durata de doi ani, desfasurat la soarece, a determinat inducerea tumorilor ovariene benigne si modificarea incidentei neoplasmelor limforeticulare (mai putine sarcoame histiocitare la femele si mai multe decese datorate limfoamelor). Se considera ca aceste modificari sunt rezultatul inhibarii specifice a aromatazei la soarece si nu au semnificatie clinica relevanta la om.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Nucleu:
Lactoza monohidrat Amidon de porumb Povidona K-30
Celuloza microcristalina pH 102 Amidonglicolat de sodiu tip A Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearat de magneziu (E 572)
Talc

Film:
Hipromeloza 5cP (E 464) Macrogol 400 Dioxid de titan (E 171)
Talc
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani.
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Blistere din PVC/Aluminiu.
Marimea ambalajului: cutii cu 20, 28, 30, 50, 84, 98, 100 si 300 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea re/iduurilor

Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

PharOS Ltd,
87 Marathonos Ave & Salaminas Str., GR 15351, Pallini Attikis, Grecia


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Administrare Debridat
Cat timp se administreaza debridat pt diaree in tratamentele oncologice permanente(tratament cu ...
reactii adverse ulei de krill?
sunt o pacienta cu probleme oncologice si cu un colesterol total de 332 este indicat sa iau ulei de ...
↳ Buna ziua! Da, puteti lua ulei de krill avand o afectiune oncologica. Singura problema o Va recomand sa asociati si Vitamina C naturala (Zenyth), p ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Utilitate Globy Forte
Cat de utila este administrarea Globy Forte pentru o pacienta cu cancer pancreas care acuza stari de ...
↳ Buna ziua! Globy Forte contine Vitamina C, care asigura o mai buna absorbtie a fierului si este benefica in afectiunile oncologice. Daca aceasta slab ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Se poate combina anticarcel cu spirulina cu catina
Efort fizic si intelectual si bolnava de cancer uterin operat si radiat se poate combina spirulina c ...
↳ Buna ziua! Da, aceasta combinatie se poate face,dar pentru perioade scurte (maxim o luna). Respectati modul de adminsitrare (1 tableta Anticarcel pe ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...