Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » GRAZAX, 75000 SQ-T, liofilizat oral

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - GRAZAX, 75000 SQ-T, liofilizat oral

Prospect - GRAZAX, 75000 SQ-T, liofilizat oral


NU comercializăm GRAZAX, 75000 SQ-T, liofilizat oral!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: GRAZAX, 75000 SQ-T, liofilizat oral    DCI:


  Produs complementar recomandat


14.95lei
Vezi detalii

Indicatii: Tratamentul rinitei si conjunctivitei induse de polenul de graminee, la adulfi si copii (cu varsta de 5 ani sau peste) cu simptome semnificative clinic

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare liofilizat oral contine extract alergenic standardizat din polen de graminee (Phleum pratense)
75000 SQ-T*.
* [Comprimat cu unitati de calitate standardizata (Standardised Quality units Tablet - SQ-T)] Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA
Liofilizat oral
Liofilizat oral de forma circulara, de culoare alba pana la aproape alba, cu o imagine stantata pe una dintre fete.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Tratamentul rinitei si conjunctivitei induse de polenul de graminee, la adulfi si copii (cu varsta de 5 ani sau peste) cu simptome semnificative clinic si diagnosticati cu un test cutanat prin scarificare pozitiv si/sau test IgE specific la polenul de graminee.

Copiii carora li se va administra acest tratament trebuie selectati cu mare atentie (vezi pct. 4.2).

4.2 Doze si mod de administrare

Doza recomandata la adulti si copii (cu varsta de 5 ani sau peste) este un liofilizat oral (75000 SQ-T) pe zi. Nu exista experienta clinica cu privire la imunoterapia cu Grazax la copii (cu varsta sub 5 ani) si varstnici (>65 ani sau peste).

Tratamentul cu Grazax trebuie initiat doar de catre medici cu experienta in tratamentul bolilor alergice si care au posibilitatea de a trata reactiile alergice.

Tratamentul la copii trebuie efectuat de catre medici cu experienta in tratarea bolilor alergice la copii si pacientii trebuie selectati cu mare atentie, in functie de nivelul eficacitatii tratamentului la aceasta grupa de varsta (vezi pct. 5.1).
Pentru a permite pacientului si medicului sa discute despre orice reactie adversa si despre orice actiune posibila se recomanda ca prima doza de liofilizat oral sa fie administrata sub supraveghere medicala (20¬30 minute).
Sunt disponibile date de eficacitate, la pacientii adulti, privind tratamentul cu Grazax, timp de doi ani de terapie continua. Daca nu se observa o ameliorare importanta a simptomelor in timpul primului sezon cu polen, nu se recomanda continuarea tratamentului.

Nu sunt disponibile date privind tratamentul cu Grazax la copii, dupa primul sezon cu polen.

Este de asteptat aparitia efectului clinic in timpul primului sezon cu polen de graminee, atunci cand tratamentul este initiat cu cel putin 4 luni inainte de debutul estimat al sezonului cu polen de graminee. De asemenea, daca tratamentul este initiat cu 2-3 luni inainte de sezon, se poate obtine un oarecare efect.

Tratamentul continuu cu Grazax, la pacientii adulti, zilnic, timp de cel putin 2 ani, produce un efect imunomodulator progresiv. Se recomanda continuarea tratamentului pentru o perioada de 3 ani.

Grazax este un liofilizat oral. Liofilizatul oral trebuie luat din blister cu degetele uscate si plasat sub limba, unde se va dispersa.

Trebuie evitata inghitirea, timp de aproximativ 1 minut. Nu trebuie consumate alimente si bauturi in urma¬toarele 5 minute.

Liofilizatul oral trebuie administrat imediat dupa deschiderea blisterului.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre excipienti (pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1). Bolile maligne sau sistemice care afecteaza sistemul imunitar, de exemplu bolile autoimune, boli cu complexe imune sau bolile cu deficit imunitar.

Afectiuni inflamatorii la nivelul cavitatii bucale, cu simptome severe, cum sunt lichenul plan cu ulceratii sau micoza orala severa.

Pacientii cu astm bronsic necontrolat sau sever (la adulti: VEMS1<70% din valoarea predictiva dupa un tratament farmacologic adecvat, copii: VEMS1<80% din valoarea predictiva dupa un tratament farmacologic adecvat) nu trebuie sa urmeze imunoterapia cu Grazax.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

In caz de interventii chirurgicale la nivelul cavitatii bucale, incluzand extractiile dentare si schimbarea dentitiei la copii, tratamentul cu Grazax trebuie oprit timp de 7 zile, pentru a permite vindecarea cavitatii bucale.

La copii cu astm bronsic care au concomitent o infectie acuta a tractului respirator superior, tratamentul cu Grazax trebuie intrerupt temporar pana la vindecarea infectiei.

In timpul tratamentului cu Grazax, pacientul este expus la alergenul care provoaca simptomele alergice. In consecinta, in cursul tratamentului, sunt de asteptat reactii alergice locale, majoritatea usoare sau moder¬ate. Daca in urma tratamentului, pacientul prezinta reactii adverse locale semnificative, trebuie luata in considerare administrarea de medicamente antialergice (de exemplu, antihistaminice).
In experienta de dupa punerea pe piata a medicamentului, au fost raportate cazuri rare de reactii alergice sistemice severe si, prin urmare, supravegherea medicala de la inceputul tratamentului este o precautie importanta.

Debutul simptomelor sistemice poate include eritem facial, prurit intens la nivel palmar si plantar si la nivelul altor zone de pe corp (asemanatoare urticariei). Pot sa apara, de asemenea, senzatie de caldura, stare de disconfort general si agitatie/anxietate. In caz de reactii sistemice severe, edem angioneurotic, dificultati la inghitire, dificultati respiratorii, modificari ale vocii, hipotensiune arteriala sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului, trebuie contactat imediat medicul. In astfel de cazuri, tratamentul trebuie intrerupt definitiv sau atat timp cat recomanda medicul. Daca pacientii cu astm bronsic concomitent prezinta semne si simptome care indica agravarea astmului bronsic, tratamentul trebuie intrerupt si este nece-sar consult medical imediat, pentru a evalua oportunitatea continuarii tratamentului.

La pacientii care au prezentat in antecedente, o reactie sistemica la imunoterapia subcutanata cu polen de graminee, riscul unei reactii severe la Grazax poate fi crescut. Initierea tratamentului cu Grazax trebuie atent evaluata si trebuie sa existe disponibile masuri de tratament a reactiilor adverse.

Reactiile alergice severe pot fi tratate cu adrenalina. Efectele adrenalinei pot fi potentate la pacientii tratati cu antidepresive triciclice si inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO), cu posibile consecinte letale; acest lucru trebuie luat in considerare inainte de initierea imunoterapiei specifice.
Nu exista experienta clinica cu privire la efectuarea concomitenta a vaccinarii si tratamentul cu Grazax. Vaccinarea poate fi efectuata fara intreruperea tratamentului cu Grazax, dupa evaluarea medicala a starii generale a pacientului.

Grazax contine gelatina derivata din peste. Datele disponibile nu indica un risc crescut de reactii alergice la pacientii cu alergie severa la peste. Cu toate acestea, se recomanda precautie in cazul initierii tratamen-tului cu Grazax la acesti pacienti.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Administrarea concomitenta de medicamente antialergice simptomatice (de exemplu antihistaminice, glucocorticoizi si stabilizatori ai membranelor mastocitelor) poate creste nivelul de tolerabilitate al pacientului la imunoterapie.
Nu exista date disponibile referitoare la riscurile posibile ale imunoterapiei simultane cu alti alergeni, in timpul tratamentului cu Grazax.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu sunt disponibile date clinice privind utilizarea Grazax la gravide. Studiile la animale nu au evidentiat risc crescut la fetus. Tratamentul cu Grazax nu trebuie initiat in timpul sarcinii. In cazul aparitiei unei sarcini in timpul tratamentului cu Grazax, acesta poate fi continuat dupa evaluarea starii generale (incluzand functia pulmonara) a pacientei si evaluarea reactiilor la o administrare anterioara de Grazax. La pacientele cu astm bronsic preexistent se recomanda monitorizarea stricta in timpul sarcinii.
Alaptare
Nu sunt disponibile date clinice privind utilizarea Grazax in timpul alaptarii. Nu sunt de asteptat efecte asupra sugarilor.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Tratamentul cu Grazax nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
In studiile clinice, care au investigat tratamentul zilnic cu Grazax 75000 SQ-T la adulti, 70% dintre pacientii tratati cu Grazax au raportat reactii adverse, in timpul primului an de tratament. Acest numar a scazut semnificativ in cel de-al doilea an de tratament neintrerupt.

Reactiile adverse raportate foarte frecvent de catre pacientii adulti cu rinoconjunctivita alergica sezoniera indusa de polenul de graminee, tratati cu Grazax, au fost reactii alergice locale la nivelul cavitatii bucale, majoritatea usoare pana la moderate. La majoritatea pacientilor, aceste reactii au debutat precoce in cursul tratamentului, durand de la minute la ore, dupa fiecare administrare de Grazax si au prezentat tendinta de a disparea spontan in 1 pana la 7 zile.

Urmatorul tabel cu reactii adverse se bazeaza pe datele din studii clinice controlate care au investigat ad-ministrarea Grazax la pacientii adulti cu rinoconjunctivita sezoniera indusa de polenul de graminee, in-cluzand pacientii cu astm bronsic usor pana la moderat concomitent, indus de polenul de graminee, in timpul primului an de tratament.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de categoriile de frecventa, conform conventiei MedDRA: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si <1/10), mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100) si rare (>1/10000 si <1/1000).

Daca pacientul prezinta evenimente adverse semnificative in urma tratamentului, trebuie luata in considerare administrarea de medicamente antialergice.

In experienta de dupa punerea pe piata a medicamentului, au fost raportate cazuri rare de reactii alergice sistemice severe si, prin urmare, supravegherea medicala de la inceputul tratamentului este o precautie importanta, vezi pct. 4.2 si 4.4.

In caz de reactii sistemice severe, edem angioneurotic, dificultati la inghitire, dificultati la respiratie, modificari ale vocii, hipotensiune arteriala sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului, trebuie contactat imediat un medic. In astfel de cazuri, tratamentul trebuie intrerupt definitiv sau atat timp cat recomanda medicul.

Experienta la copii
In general, profilul evenimentelor adverse, la copiii si adolescentii tratati cu Grazax, a fost similar cu cel observat la adulti. Infectii la nivelul tractului respirator superior, durere abdominala, varsaturi si umflarea buzelor au fost raportate mai frecvent la copii decat la adulti (toate aparand frecvent).

4.9 Supradozaj

In studiile de faza I, pacientii adulti cu alergie la polenul de graminee au fost expusi la doze de pana la 1000000 SQ-T. La copii, nu exista date disponibile cu privire la administrarea de doze mai mari decat doza zilnica recomandata de 75000 SQ-T.

Daca se administreaza doze mai mari decat doza zilnica recomandata, riscul de reactii adverse poate creste, incluzand riscul de reactii sistemice sau de reactii locale severe. In caz de reactii severe cum sunt edem angioneurotic, dificultati la inghitire, dificultati la respiratie, modificari ale vocii sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului, este necesara evaluare medicala imediata. Aceste reactii trebuie tratate cu medicatia simptomatica adecvata.

In astfel de cazuri, tratamentul trebuie intrerupt definitiv sau atat timp cat recomanda medicul.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: extract alergenic, polen de graminee, codul ATC: V01AA02. Mecanism de actiune
Grazax este utilizat pentru tratamentul pacientilor cu alergie mediata prin IgE specific, cu simptome cum sunt rinita si rinoconjunctivita provocate de polenul de graminee.

Sistemul imunitar este tinta efectului farmacodinamic. Scopul este de a induce un raspuns imun impotriva alergenului cu care este tratat pacientul. Mecanismul de actiune complet si exact, in ceea ce priveste efec-tul clinic al imunoterapiei specifice, nu este inca pe deplin elucidat si documentat. S-a demonstrat ca tratamentul cu Grazax induce un raspuns imun sistemic competitiv, cu producere de anticorpi impotriva polenului de graminee si induce o crestere continua a IgG specific, pe parcursul a cel putin 2 ani de tratament. Semnificatia clinica a acestor rezultate nu fost inca stabilita.

Eficacitate clinica la adulti
Intr-un studiu multinational randomizat, dublu orb, placebo controlat, a fost evaluata eficacitatea Grazax, administrat o data pe zi, la 634 pacienti adulti cu rinoconjunctivita indusa de polenul de graminee. 72% dintre pacienti au avut teste cutanate prin scarificare pozitive la unul sau mai multi alergeni, in afara polenului de graminee. Eficacitatea s-a bazat pe media simptomelor zilnice de rinoconjunctivita si scorul medicatiei in timpul unui sezon cu polen de graminee. Tratamentul a fost initiat cu cel putin 16 saptamani inainte de debutul anticipat al primului sezon cu polen de graminee si a fost continuat tot anul.

Eficacitatea si siguranta Grazax nu au fost stabilite la pacientii cu simptome alergice semnificative in timpul sezonului de polen de graminee, dar provocate de alti alergeni in afara polenului de graminee.

A fost demonstrat un efect semnificativ statistic pentru fiecare dintre simptomele de rinoconjunctivita evaluate (rinoree, blocarea cailor aeriene de la nivelul nasului, stranut, prurit nazal, inrosirea ochilor/cu senzatie de nisip/cu prurit ocular si hipersecretie lacrimala).

Intr-un studiu cu pre-tratament, cu durata mai scurta, s-au evidentiat mai putine reduceri in ceea ce priveste scorurile simptomelor si medicatiei; tratamentul cu Grazax cu aproximativ 2 luni inainte de si in timpul sezonului de polen de graminee a determinat reducerea scorului simptomelor cu 16% (p=0,071) si reducerea scorului medicatiei cu 28% (p=0,047) (setul complet de analiza).

Eficacitate clinica la copii
Eficacitatea Grazax a fost investigata la copii (cu varsta intre 5 si 16 ani) cu rinoconjunctivita indusa de polenul de graminee cu sau fara astm bronsic, intr-un studiu randomizat, dublu orb, placebo controlat. Pacientilor li s-a administrat tratamentul inainte inceperii sezonului de alergii la polenul de graminee si a continuat tot sezonul.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Componenta principala a alergenilor din Grazax este reprezentata de polipeptide si proteine, care este de asteptat sa fie metabolizate in aminoacizi si polipeptide mici la nivelul lumenului tractului gastro-intestinal si in tesuturi. Este de asteptat ca alergenii din Grazax sa nu fie absorbiti in mod
semnificativ la nivel vascular. Din acest motiv, la animale nu au fost efectuate studii de farmacocinetica, iar in studiile clinice nu au fost investigate profilul farmacocinetic si metabolizarea Grazax.

5.3 Date preclinice de siguranta

Studiile conventionale cu privire la toxicitatea generala si toxicitatea asupra functiei de
reproducere efectuate la soareci nu au evidentiat riscuri speciale la om. In studiile toxicologice efectuate la caini, administrarea zilnica, timp de 52 saptamani, s-a asociat cu vasculita/perivasculita la masculi, dar nu si la femele. La om, nu este de asteptat sa existe vreun risc in ceea ce priveste aparitia vasculitei/perivasculitei.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Gelatina (din peste) Manitol
Hidroxid de sodiu
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
4 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu blistere din aluminiu, cu folie din aluminiu detasabila.
Marimea ambalajului: cutii cu 30 liofilizate orale, 90 liofilizate orale si 100 liofilizate orale. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

ALK-Abello A/S
Boge Alle 6-8, DK- 2970 Horsholm, Danemarca


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Dependență TONIMER PANTHEXYL HIPERTONIC
Hristos s-a înălțat! Spuneți-mi, vă rog, dacă TONIMER PANTHEXYL poate fi fo ...
↳ Buna ziua! Acest spray contine apa de mare si nu da dependenta, se poate utiliza timp indelungat! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
durată utilizare Marimer Spray nazal
Cît timp poate fi utlizat Marimer Spray nazal contra unei rinite cronice și pe fond de regim hi ...
Rinita cronica
Buna ziua. Fata mea de 16 ani avea nasul înfundat și respira cu gura deschisă si mai greoi. Alt ...
↳ Buna ziua! Recomand administrarea Concentratului de coacaz-negru, indicat in rinite cronice, cate 6 picaturi de doua ori pe zi (inainte de micul-deju ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Capsio Alergie & Sinuzita
Doctorul de familie mi-a recomandat pentru sinuzita mea Capsio Alergie si Sinuzita, un produs natura ...
↳ Buna ziua! Ardeiul iute contine o sbstanta numita capsaicina, care are efecte benefice in cazul rinitei alergice si poate fi folosita pe teermen lung ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
– Marimer Sinuzite și Rinite,
Domnule farmacist, Referitor la – Marimer Sinuzite și Rinite, Pe ce perioada se poate utiliz ...

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...