Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » BEZAFIBRAT ARENA 200 mg comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - BEZAFIBRAT ARENA 200 mg comprimate

Prospect - BEZAFIBRAT ARENA 200 mg comprimate


NU comercializăm BEZAFIBRAT ARENA 200 mg comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: BEZAFIBRAT ARENA 200 mg comprimate    DCI: bezafibrat


  Produs complementar recomandat
Bezafibrat Arena este utilizat pentru a scadea valorile grasimilor in sange.
Compozitia
Un comprimat contine bezafibrat 200 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona K 30, talc, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutica: hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante, fibrati.

Indicatii terapeutice
Bezafibrat Arena apartine unui grup de medicamente cunoscute in mod obisnuit sub numele de fibrati. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a scadea valorile grasimilor (lipidelor) in sange, de exemplu, grasimile cunoscute sub numele de trigliceride.
Bezafibrat Arena este utilizat pentru a scadea valorile grasimilor in sange, in asociere cu o dieta alimentara cu continut scazut de grasimi si cu alte tratamente nemedicamentoase, cum sunt activitatea fizica si scaderea in greutate

Contraindicatii
- Hipersensibilitate la bezafibrat sau la oricare dintre excipienti;
- Insuficienta hepatica, afectiuni ale veziculei biliare, insotite sau nu de colelitiaza;
- Insuficienta renala severa cu valori ale creatininemiei >6 mg/dl sau clearance-ul creatininei < 15 ml/min;
- Antecedente de reactii de fotosensibilizare in cazul tratamentelor cu fibrati;
- In asociere cu alti fibrati (vezi pct. 4.5).

Precautii
Hiperlipidemia este unul dintre factorii principali de risc pentru dezvoltarea si progresia aterosclerozei si a afectiunilor consecutive (boala coronariana, afectiuni circulatorii cerebrale si periferice).

Tratamentul hiperlipidemiei trebuie sa inceapa intotdeauna cu masuri dietetice si identificarea si corectarea factorilor de risc.
In multe cazuri, tulburarile metabolismului lipidic pot fi influentate in mod favorabil de masuri dietetice, scaderea in greutate, cresterea activitatii fizice si tratamentul adecvat al altor dereglari ale metabolismului lipidic care pot coexista. Aceste masuri trebuie continuate in timpul tratamentului cu bezafibrat.

Trebuie luat in considerare faptul ca lipidemia depinde de mai multi factori, cum sunt momentul din zi al determinarii, timpul de la ultima masa, compozitia ultimei mese, consumul de alcool etilic, situatiile stresante. La pacientii hiperlipidemici tratati cu estrogeni sau contraceptive orale continand estrogeni, trebuie stabilit daca este vorba despre o hiperlipidemie primara sau secundara (posibila crestere a lipidemiei datorita administrarii de estrogeni).
Bezafibratul, asemanator altor fibrati poate determina miopatie si exceptional rabdomioliza. De aceea, este necesara atentie la aparitia oricarei manifestari sugestive de suferinta musculara (slabiciune musculara sau durere, uneori insotite de cresterea creatinkinazei. Riscul rabdomiolizei este crescut la administrarea de doze mari de bezafibrat, in cazul insuficientei renale sau la pacienti cu factori predispozanti, precum si la asocierea cu inhibitori de HMG CoA reductaza.
Bezafibratul modifica compozitia bilei. Au existat raportari de aparitie a litiazei biliare.
Bezafibrat Arena 200 mg contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Fibrati
Este contraindicata utilizarea concomitenta cu alti fibrati, datorita riscului crescut de rabdomioliza si antagonismului farmacodinamic.

Imunosupresoare
In cazuri izolate, la pacienti sub terapie imunosupresoare dupa transplant de organ (in special ciclosporina), tratati concomitent cu fibrati, s-a raportat insuficienta renala marcata, dar reversibila (cu o crestere corespunzatoare a creatininemiei). De aceea, functia renala trebuie monitorizata cu atentie la acesti pacienti, iar daca apar modificari semnificative ale parametrilor functiei renale, tratamentul cu Bezafibrat 200 mg trebuie intrerupt.

Anticoagulante
Bezafibratul poate creste actiunea anticoagulantelor de tip cumarinic. La initierea tratamentului cu bezafibrat, doza de anticoagulant oral trebuie scazuta cu 30% si reajustata sub controlul coagulogramei sanguine. De asemenea, ajustarea dozelor este necesara dupa intreruperea tratamentului cu bezafibrat.

Antidiabetice
Actiunea antidiabeticelor orale si a insulinei poate fi crescuta de bezafibrat.

Colestiramina
In cazul utilizarii in asociere a colestiraminei si bezafibratului, trebuie pastrat un interval de cel putin 2 ore intre administrarea celor doua medicamente, deoarece absorbtia bezafibratului este scazuta de catre colestiramina.

Inhibitori de HMG-CoA reductaza
Bezafibratul, ca si alti fibrati, nu trebuie utilizat in asociere cu inhibitori de HMG-CoA reductaza, datorita riscului de rabdomioliza.

Perhexilina hidrogen maleat si inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO)
Bezafibratul nu trebuie utilizat in asociere cu perhexilina hidrogen maleat si IMAO.

Fenitoina
Bezafibratul influenteaza actiunea fenitoinei.

Contraceptive orale
Contraceptivele orale afecteaza metabolismul lipidic.

Atentionari speciale
Bezafibrat 200 mg trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu drepanocitoza, deoarece bezafibratul reduce afinitatea hemoglobinei pentru oxigen, putand creste polimerizarea hemoglobinei S.

Sarcina si alaptarea
Bezafibratul nu trebuie administrat in timpul sarcinii si alaptarii, intrucat nu exista experienta privind administrarea medicamentului in aceste perioade.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Deoarece in timpul tratamentului cu bezafibrat poate sa apara vertij, se recomanda prudenta pacientilor care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Doze si mod de administrare
Bezafibrat Arena 200 mg se administreaza pe cale orala. Medicamentul este destinat utilizarii la adulti.
Doza recomandata este de 200 mg bezafibrat de 3 ori pe zi - cate un comprimat dimineata, la pranz si seara.
Dozele pot fi crescute gradat la pacientii cu sensibilitate gastrica: se va incepe cu 200 mg bezafibrat pe zi, dupa 3 - 4 zile se creste la 400 mg bezafibrat pe zi, ajungand la 600 mg bezafibrat pe zi dupa inca 3-4 zile.
Daca tratamentul este eficace, indeosebi la pacientii cu hipertrigliceridemie, se poate incerca scaderea dozelor la 200 mg bezafibrat de 2 ori pe zi (cate un comprimat dimineata si seara).
Bezafibratul poate fi utilizat in caz de insuficienta renala, cu conditia evaluarii foarte atente a indicatiilor. In acest caz, doza trebuie redusa si ajustata in functie de creatininemie (vezi tabelul cu doze). Functia renala trebuie controlata regulat; trebuie asigurat un aport lichidian obisnuit si suficient.

Creatininemie mg/dl
Pana la 1,5

Doza
600 mg pe zi

Creatininemie mg/dl
1,5-2,5

Doza
400 mg pe zi

Creatininemie mg/dl
2,6-6

Doza
200 mg pe zi la interval de 1-2 zile

Creatininemie mg/dl
Peste 6

Doza
contraindicat

La pacientii dializati si in caz de hipoalbuminemie pronuntata (de exemplu in sindromul nefrotic) dozele trebuie scazute mai mult. Ca regula generala, se recomanda un comprimat la intervale de 3 zile; pentru a evita supradozajul si rabdomioliza consecutiva, se recomanda determinarea concentratiilor plasmatice de bezafibrat pentru stabilirea corecta a dozei.

Copii si adolescenti
Medicamentul nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.
Comprimatele trebuie inghitite intregi cu putina apa dupa masa.

Reactii adverse
In timpul tratamentului cu bezafibrat pot sa apara urmatoarele reactii adverse:

Reactii adverse gastro-intestinale:
- tulburari gastro-intestinale (senzatie de plenitudine, greata);
- anorexie.

Reactii adverse la nivel nervos central:
- cefalee;
- vertij.
De regula, reactiile adverse mentionate mai sus sunt tranzitorii si nu necesita intreruperea tratamentului.

Reactii adverse hepatice:
- izolat, disfunctie hepatica (de exemplu cresterea transaminazelor, colestaza).

Reactii adverse hematologice:
Izolat, in timpul tratamentului cu bezafibrat s-a observat scaderea hemoglobinei si a numarului de leucocite. De asemenea, in cazuri izolate s-a inregistrat scaderea numarului de trombocite, cu sangerare (de exemplu purpura) in anumite cazuri. S-au raportat cazuri izolate de reducere simultana a numarului celor trei tipuri de celule sanguine (pancitopenie).

Reactii adverse renale:
In timpul tratamentului de lunga durata se poate produce cresterea usoara a creatininemiei.

Reactii adverse musculare:
O reactie adversa importanta, dar rara este miopatia manifestata prin mialgii, slabiciune si crampe musculare; in aceste cazuri, trebuie determinata creatinfosfokinaza (CPK). Rareori, poate sa apara cresterea semnificativa a CPK cu tablou clinic de rabdomioliza indusa farmacologic. Aceasta este adesea indusa de supradozaj, de exemplu prin acumulare in caz de insuficienta renala.

Reactii adverse biliare:
Datorita cresterii excretiei de colesterol in timpul tratamentului cu bezafibrat, indicele litogen (care este o masura a saturatiei bilei in colesterol) creste, impreuna cu riscul formarii de calculi. Nu se cunoaste cu certitudine daca litiaza este mai frecventa sau calculii preexistenti cresc ca marime in timpul tratamentului de durata. In cazuri izolate, s-a raportat formare de calculi.

Reactii de hipersensibilizare:
Izolat, pot sa apara, chiar dupa luni de utilizare fara nici un fel de complicatii, reactii fotoalergice sau fototoxice, de obicei reversibile, cum sunt eritem, prurit, pustule sau modificari de tip lichenoid. In aceste cazuri, administrarea de bezafibrat trebuie intrerupta imediat.
In cazuri izolate s-au observat reactii generalizate de hipersensibilitate insotite de constrictie toracica, dispnee, tahicardie, simptome cutanate, hipotonie, edeme, colaps circulator, tremor sau sincopa. Aparitia acestor reactii alergice necesita masuri de urgenta, precum si intreruperea imediata a administrarii medicamentului.

Alte reactii adverse:
S-au raportat impotenta si caderea parului.
Majoritatea reactiilor adverse mentionate mai sus se remit de obicei rapid dupa intreruperea administrarii de bezafibrat.

Supradozaj
Daca se suspecteaza supradozajul sau rabdomioliza, medicatia trebuie intrerupta imediat. La pacientii cu functie renala normala, se va incerca accelerarea eliminarii prin diureza fortata. In caz de rabdomioliza, producerea sindromului de strivire va fi prevenita prin administrarea de lichide in cantitate mare.
Bezafibratul nu este dializabil.
Nu exista un antidot specific pentru bezafibrat.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Producator
S.C. Arena Group S.A.
B-dul Dunarii nr. 54
Comuna Voluntari, jud. Ilfov
Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
S.C. Arena Group S.A.
Str. Stefan Mihaileanu Nr.31, Sector 2
Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului
Octombrie 2011


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Care sunt valorile nutritionale ale mentat?
Cate calorii are o pastila, cate protein, carbohidrati și grasimi? Alte minerale din pastila? ...
Ce recomandati pentru slabire?
Buna ziua! Ce se poate recomanda pentru a slabi am 1.60 înaltime și 85kg.( arderea grasimi ab ...
Acnee la fetita de 12 ani
Se poate da luminita noptii la fetite de 12 ani? ...
↳ Buna ziua! Nu, din cauza efectelor hormonale pe care le poate avea aceasta planta! Folositi preparate de ingrijire a tenului adecvate (Gama Antiac d ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
saruri biliare
Buna ziua Sunt operata de colecist. Ce saruri biliare trebuie sa iau SI in ce mod? Multumesc. ...
↳ Buna ziua! Daca v-ati operat recent teebuie in primul rand sa tineti regim (timp de o luna fara grasimi animale si vegetale), apoi puteti reincepe sa ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Arderea grasimii
Buna ziua ,cîte ședințe trebuie sa fac pt arderea grasimiI de pe burtă și șoldur ...
↳ Buna ziua! Din apcate acest gel nu se mai produce (acum, in februarie 2020). Folosirea acestui tip de cosmetice se face maxim 3 luni consecutiv. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Arderea grasimilor
Buna ziua, As dori sa stiu ce sa folosesc pt arderea grădinii de pe burta,am 160cm si 53 de ...
Ce alte medicamente mai au substanta activa bezafibrat?
Alte medicamnete care au bezafibrat:
- BEZAFIBRAT SLAVIA 200 mg, comprimate
- Bezafibrat Farmex 200 mg comprimate

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...