Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Eplerenona Liconsa 25 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Eplerenona Liconsa 25 mg

Prospect - Eplerenona Liconsa 25 mg


NU comercializăm Eplerenona Liconsa 25 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Eplerenona Liconsa 25 mg    DCI: EPLERENONUM


  Produs complementar recomandat
Eplerenona Liconsa apartine unui grup de medicamente cunoscut sub denumirea de agenti de blocare selectiva a aldosteronului.
Eplerenona Liconsa 25 mg comprimate filmate
Eplerenona Liconsa 50 mg comprimate filmate
Eplerenona

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Eplerenona Liconsa si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Eplerenona Liconsa
3. Cum sa luati Eplerenona Liconsa
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Eplerenona Liconsa
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE EPLERENONA LICONSA SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Eplerenona Liconsa apartine unui grup de medicamente cunoscut sub denumirea de agenti de blocare selectiva a aldosteronului. Acesti agenti blocanti inhiba actiunea aldosteronului, o substanta produsa de organism, care va controleaza tensiunea si functia cardiaca. O concentratie mare a aldosteronului va poate produce modificari in organism si poate conduce la insuficienta cardiaca.
Eplerenona Liconsa poate preveni inrautatirea insuficientei cardiace dupa infarctul miocardic, in asociere cu alte medicamente pe care le utilizati pentru tratarea insuficientei cardiace.

2. INAINTE SA LUATI EPLERENONA LICONSA
Nu luati Eplerenona Liconsa
- daca sunteti hipersensibil (alergic) la eplerenona sau la oricare dintre celelalte componente ale Eplerenona Liconsa
- daca aveti o concentratie ridicata de potasiu in sange (hiperkaliemie).
- daca luati medicamente din grupe care va ajuta sa eliminati lichidele aflate in exces in corp (diuretice care economisesc potasiul) sau „tablete de sare” (suplimente cu potasiu)
- daca aveti boli la rinichi moderate spre severe
- daca aveti o boala la ficat severa
- daca luati medicamente utilizate pentru tratamentul infectiilor fungice (ketoconazol sau
itraconazol)
- daca luati medicamente antivirale pentru tratamentul HIV (nelfinavir sau ritonavir)
- daca luati antibiotice utilizate pentru tratamentul infectiilor bacteriene (claritromicina sau telitromicina)
- daca luati nefazodona utilizata pentru tratamentul depresiilor.
Aveti grija deosebita cand utilizati Eplerenona Liconsa
- daca aveti boli la rinichi sau la ficat (vezi si „Nu luati Eplerenona Liconsa”)
- daca luati litiu (administrat de obicei in tratarea bolii maniaco-depresive, denumita si tulburare bipolara)
- daca luati tacrolimus sau ciclosporina (utilizate pentru tratarea afectiunilor pielii precum
psoriazisul sau eczemele si pentru prevenirea respingerii unui organ dupa transplant)
Folosirea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Nu luati Eplerenona Liconsa in asociere cu urmatoarele medicamente (vezi „Nu luati Eplerenona Liconsa”):
Itraconazol sau ketoconazol (utilizate in tratamentul infectiilor fungice), ritonavir, nelfinavir (medicatie antivirala pentru tratamentul HIV), claritromicina, telitromicina (utilizate in tratamentul infectiilor bacteriene) sau nefazodona (utilizat in tratamentul depresiilor) deoarece aceste medicamente scad metabolizarea Eplerenona Liconsa, prelungind astfel efectele acestuia asupra organismului.
Diureticele care economisesc potasiul (medicamente care va ajuta sa elimina?i lichidele aflate in exces in corp) sau suplimentele cu potasiu (tabletele de sare) deoarece aceste medicamente maresc riscul de crestere a concentratiei de potasiu in sange.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:
Litiu (administrat de obicei in tratarea bolii maniaco-depresive, denumita si tulburare bipolara). S-a aratat ca utilizarea litiului impreuna cu diureticele si inhibitorii ECA (utilizati pentru tratarea tensiunii arteriale si a bolilor cardiace) determina cresterea prea mare a concentratiei de litiu in sange ceea ce poate cauza aparitia urmatoarelor efecte adverse: pierderea poftei de mancare; afectarea acuitatii vizuale; senzatia de oboseala, spasme musculare.
Ciclosporina si tacrolimus (utilizate pentru tratarea afectiunilor pielii cum este psoriazisul sau eczemele si pentru prevenirea respingerii unui organ dupa transplant). Aceste medicamente pot provoca afectiuni renale si astfel pot creste riscul aparitiei unei concentratii ridicate de potasiu in sange.
Medicamente antiinflamatoare ne-steroidiene (AINS - anumite medicamente impotriva durerii cum este ibuprofenul, utilizate pentru atenuarea durerii, a spasticitatii si a inflamatiilor). Aceste medicamente pot provoca afectiuni ale rinichilor si astfel pot creste riscul aparitiei unei concentratii ridicate de potasiu in sange.
Trimetoprimul (utilizat in tratamentul infectiilor bacteriene) poate mari riscul cresterii
concentratiei de potasiu in sange.
Inhibitorii ECA (cum este enalaprilul) si antagonistii receptorilor de angiotensina II (cum este candesartanul) (utilizati in tratamentul tensiunii arteriale mari, a bolilor de inima si a anumitor afectiuni ale rinichilor) pot creste riscul aparitiei unei concentratii ridicate de potasiu in sange.
Blocantii alfa-1, este cum prazosinul sau alfuzosinul (utilizati in tratamentul tensiunii arteriale mari si in anumite afectiuni ale prostatei) pot conduce la o scadere a tensiunii arteriale si ameteala la modificarea posturii.
Antidepresivele triciclice cum este amitriptilina sau amoxapina (utilizate in tratarea depresiilor), antipsihoticele (cunoscute si sub denumirea de neuroleptice) cum este clorpromazina sau haloperidolul (utilizate in tratamentul afectiunilor psihice), amifostina (utilizata in chimioterapie) si baclofenul (utilizat in tratamentul spasmelor musculare). Aceste medicamente pot cauza scaderea tensiunii arteriale si ameteala la modificarea posturii.Glucocorticoizii, cum este hidrocortizonul sau prednisonul (utilizati in tratamentul proceselor inflamatorii si in anumite afectiuni ale pielii) si tetracosactida (utilizata in diagnoza si tratamentul afectiunilor cortexului adrenal) pot reduce tensiunea arteriala diminuand eficienta Eplerenona Liconsa.
Digoxina (utilizata in tratamentul afectiunilor de inima). Concentratia de digoxina poate creste cand este administrata impreuna cu Eplerenona Liconsa.
Warfarina (un medicament anticoagulant): Se recomanda multa atentie cand se utilizeaza
warfarina deoarece concentratia ridicata de warfarina in sange poate modifica efectele
Eplerenona Liconsa in organism.
Eritromicina (utilizata in tratamentul infectiilor bacteriene), saquinavirul (medicatie antivirala pentru tratamentul HIV), fluconazolul (utilizat in tratamentul infectiilor fungice), amiodarona, diltiazemul si verapamilul (utilizate in tratamentul afectiunilor de inima si al tensiunii arteriale mari) reduc metabolizarea Eplerenona Liconsa, prelungind astfel efectele acestuia asupra organismului.
Sunatoarea (planta medicinala), rifampicina (utilizata in tratamentul infectiilor bacteriene), carbamazepina, fenitoina si fenobarbitalul (utilizate, printre altele, in tratamentul epilepsiei) pot creste metabolizarea Eplerenona Liconsa, diminuand astfel efectele acestuia asupra organismului.
Folosirea Eplerenona Liconsa cu alimente si bauturi
Eplerenona Liconsa poate fi luat inainte sau dupa masa.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Nu au fost evaluate efectele Eplerenona Liconsa asupra sarcinii la oameni. Nu se cunoaste daca eplerenona se excreta in laptele matern. Trebuie luata decizia impreuna cu medicul dumneavoastra, fie de a intrerupe alaptarea, fie de a intrerupe tratamentul cu medicamentul.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Va puteti simti ametit dupa ce luati Eplerenona Liconsa. Daca se intampla acest lucru, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Eplerenona Liconsa
Eplerenona Liconsa 25 mg comprimate filmate contine lactoza 35,08 mg (sub forma de monohidrat), Eplerenona Liconsa 50 mg comprimate filmate contine lactoza 70,16 mg (sub forma de monohidrat). Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUATI EPLERENONA LICONSA
Luati intotdeauna Eplerenona Liconsa exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Comprimatele de Eplerenona Liconsa pot fi luate impreuna cu alimente sau pe stomacul gol. Inghititi comprimatele intregi cu multa apa.
Eplerenona Liconsa este de obicei administrat impreuna cu alte medicamente pentru tratamentul insuficientei cardiace, cum sunt betablocantele. Doza initiala obisnuita este de un comprimat de 25 mg o data pe zi, crescand apoi dupa aproximativ 4 saptamani la 50 mg o data pe zi (fie un comprimat de 50 mg, fie doua comprimate de 25 mg).
Concentratia de potasiu in sange trebuie determinata inainte de inceperea tratamentului cu Eplerenona Liconsa, in prima saptamana de tratament si dupa o luna de la initierea tratamentului sau dupa modificarea dozei. Doza poate fi ajustata de catre medicul dumneavoastra, in functie de concentratia potasiului in sange.
La pacientii cu afectiune renala usoara si la pacientii cu afectiune hepatica usoara spre moderata nu este necesara ajustarea dozei initiale. Daca ave?i afectiuni la ficat sau rinichi, ar putea fi necesar sa efectuati mai des analiza concentratiei de potasiu in sange (vezi si „Nu luati Eplerenona Liconsa”).
Pentru varstnici: nu este necesara ajustarea dozei initiale.
Pentru copii si adolescenti: Eplerenona Liconsa nu este recomandat.
Daca luati mai mult Eplerenona Liconsa decat trebuie
Daca luati mai mult Eplerenona Liconsa decat trebuie, va rugam sa-i spuneti imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului. Daca ati luat prea mult din medicament, simptomele cele mai probabile vor fi tensiunea arteriala mica (manifestata ca o presiune usoara intracraniana, ameteala, vedere incetosata, slabiciune, pierderea constientei) sau hiperpotasemie, concentratie mare de potasiu in sange (manifestata prin crampe musculare, diaree, greata, ameteala si dureri de cap).
Daca uitati sa luati Eplerenona Liconsa
Daca este aproape ora pentru a lua urmatorul comprimat, renuntati la comprimatul pe care nu l-ati luat si luati urmatorul comprimat la ora la care trebuie luat.
In caz contrar, luati comprimatul imediat ce va aduceti aminte, cu conditia sa il luati cu cel putin 12 ore inainte de ora la care trebuie sa luati urmatorul comprimat. In continuare luati comprimatele conform schemei de tratament obi?nuite.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
Daca incetati sa luati Eplerenona Liconsa
Este important sa continuati sa luati Eplerenona Liconsa asa cum v-a fost prescris cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va spune sa opriti tratamentul.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Eplerenona Liconsa poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca observati oricare dintre urmatoarele:
Trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala
Umflare a fetei, a limbii sau a gatului
Dificultati de inghitire
Urticarie si dificultati de respiratie
Acestea sunt simptomele angioedemului.
Alte reactii adverse raportate includ:
Reactii adverse frecvente: afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 100
- concentratie ridicata de potasiu in sange (printre simptome se numara crampele musculare, diareea, greata, ameteala sau durerea de cap)
- ameteala
- tensiune arteriala mica
- diaree
- greata
- functionare anormala a rinichilor
- eruptiile pe piele
Reactii adverse mai putin frecvente: afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 1.000
- eozinofilie (cresterea numarului anumitor celule albe din sange)
- deshidratare
- valori mari ale colesterolului sau trigliceridelor (grasimilor) in sange
- concentratie scazuta de sodiu in sange
- insomnie (dificultati de somn)
- dureri de cap
- tulburari de inima, spre exemplu tulburari de ritm, infarct miocardic si insuficienta cardiaca
- tensiunea arteriala mica poate provoca ameteala la modificarea posturii
- tromboza (cheaguri de sange) la nivelul membrelor inferioare
- dureri de gat
- flatulenta
- varsaturi
- mancarimi
- transpiratie abundenta
- dureri de spate
- crampe musculare la nivelul membrelor inferioare
- senzatie de slabiciune si stare generala proasta
- concentratii crescute de uree si creatinina in sange care pot indica afectari ale rinichilor
- inflamatie la rinichi
- cresterea sanilor la barbati
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA EPLERENONA LICONSA
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se utiliza comprimatele filmate de Eplerenona Liconsa dupa data expirarii marcata pe blister si pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Eplerenona Liconsa
Substanta activa este eplerenona. Fiecare comprimat filmat contine eplerenona 25 mg sau 50 mg.
Celelalte componente sunt:
Nucleul comprimatului:
Lactoza monohidrat
Celuloza microcristalina (tip 101)
Croscarmeloza sodica
Hipromeloza (tip 2910)
Celuloza microcristalina (tip 102)
Laurilsulfat de sodiu
Talc
Stearat de magneziu
Invelisul comprimatului:
Lactoza monohidrat
Hipromeloza (tip 2910)
Dioxid de titan (E171)
Macrogol 4000

Cum arata Eplerenona Liconsa si continutul ambalajului
Eplerenona Liconsa 25 mg sunt comprimate filmate albe sau aproape albe, rotunde, biconvexe, inscriptionate pe o fata cu CG3” si netede pe cealalta fata.
Eplerenona Liconsa 50 mg sunt comprimate filmate albe sau aproape albe, rotunde, biconvexe, inscriptionate pe o fata cu „CG4” si netede pe cealalta fata.
Blistere din PVC/aluminiu continand 30, 90 de comprimate filmate ambalate in cutii.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
ARENA GROUP S.A Str. ?tefan Mihaileanu nr. 31, sector 2, Bucure?ti, cod 024022,
Romania
Fabricantul
LABORATORIOS LICONSA, S.A. Avda. Miralcampo, nş 7, Polígono Industrial Miralcampo 19200 Azuqueca de Henares (Guadalajara) Spania
Acest medicament este autorizat in statele membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Ungaria Eplerenone Liconsa 25/50 mg
Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia,
Spania Eplerenona Mylan Pharmaceuticals 25/50 mg comprimidos recubiertos con película EFG
Portugalia Eplerenona Liconsa 25/50 mg
Republica Ceha Albindrep 25/50 mg
Romania Eplerenona Liconsa 25/50 mg
Slovenia Raasblock 25/50 mg
Acest prospect a fost aprobat in Septembrie 2013.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

cat timp iau Sortis
de 6 launi iau 1 tableta sortis 80mg in urma unui infarct ...de o luna ma dor mainile si piciorele ...
Colesterol mărit și ficat afectat
Bună ziua,soțul meu are tratament pt colesterol de 2 ani asta în urma unui infarct ,dup ...
Alternative la Magnerot
Buna ziua, mi s-a recomandat magnerot, dar nu pot lua din cauza ca eu nu pot inghiti pastile. Magnez ...
↳ Buna ziua! Magnerot contine o sare de magneziu numita orotat de magneziu si este indicat in prevenirea unor evenimente cardiace (infarct miocardic, n ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Aspenter combinat cu Nebilet
Bună ziua am și eu o întrebare?Eu am tratament cu Nebilet jumătate de pastila. Vreau sa iau Asp ...
↳ Buna ziua! Aspenter nu scade tensiunea, este indicat pentru a mentine sangele fluid, impiedica formarea cheagurilor si implicit aparitia evenimentelo ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Leridip administrare dupa infarct
Rog precizati cum sa inteleg din prospect interdictia de administrare la "cel mult o luna de la infa ...
Contraindicație la infarct
Mama mea a racit , poate sa ia Gripovit, avind tratament in urma unui infarct suferit acum 1 an? ...
Ce alte medicamente mai au substanta activa EPLERENONUM?
Alte medicamnete care au EPLERENONUM:
- Apleria
- Eplohart 25 mg
- Inspra

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...