Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Etionamida Atb 250 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Etionamida Atb 250 mg

Prospect - Etionamida Atb 250 mg


NU comercializăm Etionamida Atb 250 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Etionamida Atb 250 mg    DCI: ETHAMBUTOLUM


  Produs complementar recomandat
Etionamida Atb este indicata in combinatie cu alte medicamente tuberculostatice ca medicament de linia a doua la pacientii cu Mycobacterium tuberculosis in conditiile in care s-a instalat rezistenta la medicamentele de prima intentie (izoniazida si rifampicina).

Etionamida Atb 250 mg comprimate filmate
Etionamida

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau
farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Etionamida Atb si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Etionamida Atb
3. Cum sa utilizati Etionamida Atb
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Etionamida Atb
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE ETIONAMIDA ATB SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Etionamida Atb este indicata in combinatie cu alte medicamente tuberculostatice ca medicament de linia a doua la pacientii cu Mycobacterium tuberculosis in conditiile in care s-a instalat rezistenta la medicamentele de prima intentie (izoniazida si rifampicina).

2. INAINTE SA UTILIZATI ETIONAMIDA ATB
Nu utilizati Etionamida Atb
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la etionamida sau la oricare dintre celelalte componente ale Etionamida Atb.
- daca aveti boli hepatice severe
Aveti grija deosebita cand utilizati Etionamida Atb
Utilizati intotdeauna Etionamida Atb impreuna cu alte medicamente pentru tratamentul tuberculozei, asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Daca observati aparitia unor manifestari clinice care sa va sugereze afectarea ficatului, de exemplu pierderea apetitului, greata, icter (ingalbenirea tegumentelor si a sclerei), urina inchisa la culoare, scaune decolorate, durere si tensiune in regiunea superioara dreapta a abdomenului, anuntati imediat medicul.
Daca observati aparitia unei eruptii cutanate tranzitorii sau a febrei (posibile semne ale unei reactii alergice), anuntati imediat medicul.
Medicul dumneavoastra va va monitoriza periodic valoarea zaharului din sange, functia tiroidiana si acuitatea vizuala in timpul tratamentului cu Etionamida Atb, deoarece aceste functii ar putea fi afectate. (vezi cap. Reactii adverse posibile)
Medicul va poate recomanda utilizarea impreuna cu etionamida a unei vitamine numita piridoxina. Aceasta va reduce riscul afectarii neurologice.
Este important ca medicul curant sa fie informat cu privire la toate simptomele care apar, chiar daca dumneavoastra considerati ca nu au legatura cu tuberculoza.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra, daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Acestea pot afecta actiunea etionamidei sau etionamida poate afecta actiunea lor, cum este in cazul:
- izoniazida si rifampicina (medicamente pentru tratamnetul tuberculozei),
- cicloserina.
Utilizarea Etionamida Atb cu alimente si bauturi
Etionamida Atb nu se va administra impreuna cu alcool.
Etionamida Atb poate fi administrata cu sau fara alimente. Alimentele pot reduce reactiile adverse gastro-intestinale ale etionamidei.
Sarcina si alaptarea
Evitati sa deveniti gravida in timpul tratamentul cu Etionamida Atb. Daca ramaneti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra pentru a discuta despre potentialele beneficii si riscuri ale tratamentului pentru dumneavoastra si copilul dumneavoastra.
Nu se cunoaste daca etionamida se excreta in laptele uman. In cazul in care continuarea alaptarii in timpul tratamentului cu etionamida este considerat necesar, copilul ar trebui sa fie atent monitorizat pentru reactiile adverse care pot aparea.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Etionamida poate provoca reactii adverse, cum ar fi somnolenta sau dureri de cap, care pot afecta capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

3. CUM SA UTILIZATI ETIONAMIDA ATB
Utilizati intotdeauna Etionamida Atb exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul dumneavoastra va va administra doza de Etionamida Atb adecvata.
Urmatoarele informatii includ numai dozele medii ale acestui medicament.
Adulti:
Doza zilnica optima la adulti este de 15-20 mg/kg. Doza uzuala este de 500 mg-1 g/zi, in functie de greutatea corporala si tolerabilitatea individuala.
Aceasta doza zilnica poate fi administrata ca si doza unica sau separat in doua doze pe parcursul zilei pentru a imbunatati tolerabilitatea.
Etionamida Atb poate fi administata atat cu, cat si fara alimente. Administarrea de etionamida impreuna cu alimente poate imbunatati tolerabilitatea gastrointestinala.
Utilizarea la copii:
Intrucat rezistenta la terapia antituberculoasa de prima intentie este rara la copii mici si copii, medicamentul nu trebuie utilizat la copii cu varsta sub 12 ani cu exceptia situatiilor cand este definita rezistenta la terapia de prima intentie si diseminare sistemica a bolii sau alte complicatii care pun viata in pericol.
Doza optima la copii nu a fost stabilita.
Doza zilnica totala pediatrica este de 10-20 mg/kg si poate fi administrata in doza unica sau in doua doze divizate pe parcursul zilei, pentru a imbunatati tolerabilitatea.
Administarea la pacienti cu insuficienta hepatica si renala:
Etionamida este metabolizata aproape in intregime in ficat. Utilizarea sa ar trebui evitata la pacientii cu insuficienta hepatica severa. Nu exista date privind utilizarea de etionamida la pacientii cu insuficienta hepatica usoara si moderata.
Etionamida se excreta intr-o proportie mica prin rinichi, de aceea nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala.
Durata tratamentului:
Durata tratamentului este in functie de regimul ales, starea clinica a pacientului, raspunsul radiologic, rezultatele obtinute in urma examinarii frotiului si a culturii, precum si in functie de studiile de susceptibilitate la Mycobacterium tuberculosis.
Daca tratamentul este intrerupt, schema de tratament ar trebui sa fie prelungita pana la o data ulterioara in functie, de exemplu, de durata de intrerupere, momentul intreruperii din timpul tratamentului (devreme sau mai tarziu) sau de starea pacientului.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Etionamida Atb
Luarea oricarui medicament in exces poate avea serioase consecinte. Daca suspectati supradozajul, anuntati de urgenta medicul adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau departamentului de primire urgente.
Daca uitati sa utilizati Etionamida Atb
Daca ati omis accidental o doza si observati au trecut 6 ore, luati doza omisa cat mai curand posibil. Luati urmatoarea doza programata in mod regulat. Daca observati acest lucru mai tarziu, luati pur si simplu doza normala. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Etionamida Atb
Consultati medicul inainte de a intrerupe tratamentul cu Etionamida Atb. Intreruperea tratamentului fara recomandarea medicului poate determina reaparitia infectiei.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului
dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Etionamida Atb poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Acestea pot fi clasificate in functie de frecventa astfel:
Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti
Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti
Rare: care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti
Foarte rare: care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti
Cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile.
Foarte frecvente: disconfort la nivelul stomacului, dureri abdominale, pierderea poftei de mancare, varsaturi, diaree, greata. Frecventa depinde de doza si durata tratamentului. In plus, cresterea valorilor transaminazelor serice au fost raportate foarte frecvent.
Frecvente: dureri de cap, ameteli, somnolenta, slabiciune generala, senzatie de intepaturi (parestezie), inflamatie a ficatului (hepatita) si ingalbenirea pielii (icter).
Urmatoarele efecte adverse au fost raportate la pacientii tratati cu etionamida. Cu toate acestea, estimarile de frecventa pentru aceste reactii nu sunt disponibile: scaderea numarului de trombocite (celule sanguine importante pentru coagularea sangelui), gust metalic si eructatii sulfuroase, salivatie in cantitate mare, tulburari de gust, un sindrom asa-numita pelagra-like (diaree, inflamarea pielii si functionarea defectuoasa a creierului, determinata de lipsa de niacina - o vitamina), afectarea functiei tiroidiene, valoare scazuta a zaharului in sange, reactii psihotice (halucinatii, tulburari de gandire, modificari de personalitate), tensiune arteriala scazuta (in special la nivelul picioarelor), furnicaturi la
nivelul membrelor, simt al mirosului modificat, eruptii cutanate (roseata, umflaturi sau mancarime), urticarie, acnee, sensibilitate la lumina (fotosensibilitate), inflamatii ale mucoasei (obraji, gingii, limba, buze, gat), pierderea parului, purpura, cresterea sanilor la pacientii de sex masculin, tulburari menstruale, impotenta, tulburari de vedere (vedere dubla sau incetosata, pierderea completa sau partiala a vederii), leziuni ale urechii (de exemplu, ameteli, pierderea auzului, tinitus), eruptii la nivelul pielii si febra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA ETIONAMIDA ATB
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati Etionamida Atb dupa data de expirare inscrisa pe cutie.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Etionamida Atb
Substanta activa este etionamida. Fiecare comprimat filmat contine 250 mg etionamida.
Celelalte componente sunt: nucleu – amidon de porumb, gelatina, amidonglicolat de sodiu tip A, dioxid de siliciu coloidal, acacia, talc, stearat de magneziu; film – povidona, hipromeloza 5 cps, dioxid de titan (E 171), talc, galben de chinolina (E 104), dietilftalat.
Cum arata Etionamida Atb si continutul ambalajului
Etionamida Atb 250 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbena.
Etionamida Atb 250 mg, comprimate filmate este disponibil in cutii cu 10 blistere din Al/Al a cate 10 comprimate filmate

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Antibiotice SA Str. Valea Lupului, nr. 1, 707410 Iasi, Romania
Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2010


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

ce fel de medicamente?
ce fel de medicamente se iau in cazul de tuberculoza ? Este bun PANAZOL ...
↳ Buna ziua! Mergeti la un medic specialist pneumolog si urmati cu strictete schemele recomandate de acesta! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
intarirea sistemului imunitar
ce intaritoare ale sistemului imunitar sa ia fata mea ,dupa ce si-a facut IDR-ul,care nu a avut reac ...
↳ Buna ziua! Este vorba despre un IDR fals negativ, sau administrarea se face din cauza contactului cu perosane afectate de tuberculoza? Un excelent su ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Tuberculoza si colostrul
Se poate administra Colostrum contra tuberculozei? Va multumesc. ...
↳ Buna ziua! Colostrul poate fi folosit ca adjuvant in cazul tuberculozei, nu ca inlocuitor ala ntibioticelor recomandate de pneumolog. Se pot adminis ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa ETHAMBUTOLUM?
Alte medicamnete care au ETHAMBUTOLUM:
- Etambutol Atb 250 mg
- Etambutol Arena 250 mg
- ETAMBUTOL , capsule

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...