Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Profast 10 mg/ml emulsie injectabila/perfuzabila

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Profast 10 mg/ml emulsie injectabila/perfuzabila

Prospect - Profast 10 mg/ml emulsie injectabila/perfuzabila


NU comercializăm Profast 10 mg/ml emulsie injectabila/perfuzabila!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Profast 10 mg/ml emulsie injectabila/perfuzabila    DCI: PROPOFOLUM


  Produs complementar recomandat
Propofol apartine unui grup de medicamente numit anestezice generale. Anestezicele generale sunt utilizate pentru a provoca o stare de inconstienta (somn profund) in cursul desfasurarii interventiilor chirurgicale sau a altor proceduri.
Profast 10 mg/ml emulsie injectabila/perfuzabila
Propofol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa vi se administreze acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Profast si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa vi se administreze Profast
3. Cum se administreaza Profast
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Profast
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE PROFAST SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Propofol apartine unui grup de medicamente numit anestezice generale. Anestezicele generale sunt utilizate pentru a provoca o stare de inconstienta (somn profund) in cursul desfasurarii interventiilor chirurgicale sau a altor proceduri. De asemenea acestea pot fi utilizate pentru sedarea dumneavoastra (sa va faca somnoros fara sa va adoarma ).
Profast este utilizat pentru:
- inductia si mentinerea anesteziei generale la adulti si copii cu varsta > 1 luna
- sedarea pacientilor cu varsta peste 16 ani, la care se efectueaza respiratie artificiala in unitatea de terapie intensiva
- sedarea adultilor si copiilor cu varsta peste 1 luna, in timpul procedurilor de diagnostic si chirurgicale singur sau in asociere cu anestezia locala sau regionala.

2. INAINTE SA VI SE ADMINISTREZE PROFAST
Nu utilizati Profast
- la pacientii alergici (hipersensibili) la propofol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului
- la pacientii alergici (hipersensibili) la soia sau alune
- la pacientii cu varsta de 16 ani sau mai putin, pentru sedare in unitatea de terapie intensiva. Aveti grija deosebita cu Profast
Nu trebuie sa vi se administreze Profast, sau vi se va administra numai sub precautii extreme si monitorizare intensa daca dumneavoastra:
- aveti insuficienta cardiaca avansata
- aveti oricare afectiune grava de inima
- vi se efectueaza terapie electroconvulsiva (TEC, un tratament pentru probleme psihiatrice) Utilizarea de Profast nu este recomandata pentru copii nounascuti.
Trebuie de asemenea acordata atentie cand se administreaza Profast la copii cu varsta sub 3 ani.Totusi, datele disponibile in prezent nu sugereaza faptul ca utilizarea acestuia este mai putin sigura decat la copii mai mari. Siguranta privind administrarea de propofol pentru sedarea copiilor si a adolescentilor cu varsta de 16 ani si mai mica in unitatea de terapie intensiva nu a fost demonstrata. In general, Profast trebuie administrat cu precautie la varstnici sau pacienti slabiti fizic.
Inainte de a vi se administra Profast, spuneti medicului anestezist sau medicului de la terapie intensiva daca aveti:
- boli de inima
- boli de plamani
- boli de rinichi
- boli de ficat
- convulsii (epilepsie)
- o presiune crescuta in cap (presiune intracraniana crescuta). In asociere cu tensiunea arteriala scazuta, cantitatea de sange care ajunge la creier poate fi redusa
- concentratii modificate ale grasimilor in sange. Daca vi se administreaza nutritie parenterala totala (hranire prin vene), trebuie monitorizate concentratiile de grasimi in sangele dumneavoastra.
Daca sunteti intr-una din urmatoarele situatii, acestea trebuie tratate inainte ca dumneavoastra sa vi se administreze Profast:
- insuficienta cardiaca
- cand cantitatea de sange care ajunge la tesuturi este insuficienta (insuficienta circulatorie)
- probleme severe cu respiratia (insuficienta respiratorie)
- deshidratare (hiovolemie)
- convulsii (epilepsie)
Profast poate poate creste riscul de
- convulsii epileptice
- un reflex nervos care incetineste ritmul inimii (vagotonie, bradicardie)
- modificari ale fluxului de sange catre organele corpului (efecte hemodinamice asupra sistemului cardiovascular) daca sunteti supraponderal si vi se administreaza doze mari de Profast. In cursul sedarii cu Profast, pot sa apara miscari necontrolate ale corpului. Medicii vor lua in considerare modul in care aceste manifestari pot influenta procedurile chirurgicale efectuate sub sedare si vor lua precautiile necesare.
Ocazional, dupa anestezie, poate aparea o perioada de inconstienta asociata cu rigiditate musculara. Aceasta situatie impune supravegherea de catre personalul medical nefiind necesar un alt tratament, deoarece se rezolva spontan.
Injectarea de Profast poate fi dureroasa. Poate fi utilizat un anestezic local pentru a reduce aceasta durere, dar acesta poate avea propriile reactii adverse.
Nu vi se va permite parasirea spitalului inainte de a fi complet constient.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Acestea includ medicamente, medicamente din plante, alimente sau suplimente nutritive pe care le-ati procurat singur.
Trebuie sa acordati atentie deosebita daca utilizati oricare din urmatoarele medicamente:
- premedicatie (anestezistul dumneavoastra va sti acest lucru)
- anestezice
- analgezice ( medicamente contra durerilor)
- medicamente care relaxeaza muschii, de exemplu suxametoniu
- benzodiazepine (medicamente contra anxietatii), de exemplu valium
- medicamente parasimpatolitice (medicamente care inhiba actiunea sistemului nervos
parasimpatic care controleaza musculatura neteda, muschiul inimii sau care stimuleaza sau inhiba secretia glandulara)
- medicamente care afecteaza multe functii interne din organism, cum ar fi bataile inimii, cum este atropina
- medicamente impotriva durerii puternice, exemplu fentanil
- alcool etilic
- neostigmina (un tratament pentru slabiciune musculara)
- ciclosporina (utilizata pentru a preveni respingerea unui organ).
Utilizarea Profast cu alimente si bauturi
Alcoolul etilic si propofolul isi fac unul celuilalt efectele sedative mai puternice. De aceea, nu trebuie sa beti alcool etilic chiar inainte sau imediat dupa administrarea Profast pana ce sunteti complet recuperat.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Profast nu trebuie administrat femeilor gravide decat daca este absolut necesar.
Daca alaptati, trebuie sa intrerupeti alaptarea si sa indepartati laptele timp de 24 ore dupa ce vi s-a administrat Profast. Profast trece in cantitati mici in laptele matern.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Dupa ce vi s-a administrat Profast, nu trebuie sa conduceti, sa folositi utilaje sau sa lucrati in conditii periculoase. Nu trebuie sa mergeti acasa singur si nu trebuie sa consumati alcool etilic pana ce nu sunteti complet restabilit.
Informatii importante privind unele componente ale Profast
Profast contine ulei de soia. Daca sunteti alergic la alune sau la soia, nu utilizati acest medicament. Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) in 20 ml, deci poate fi considerat fara sodiu.

3. CUM SA VI SE ADMINISTREZE PROFAST
Doze
Profast va va fi administrat de catre anestezistul dumneavoastra sau medicul curant din unitatea de terapie intensiva.
Cantitatea de propofol de care aveti nevoie depinde de varsta, greutatea, starea dumneavoastra fizica si profunzimea somnolentei sau somnului de care este nevoie. Medicul va va administra doza corecta pentru a incepe si sustine anestezia sau pentru a obtine nivelul necesar de sedare, urmarind cu atentie raspunsul dumneavoastra si semnele vitale (puls, tensiune arteriala, respiratie, etc). Acestea pot fi influentate de asemenea de alte medicamente pe care le utilizati. Cei mai multi oameni au nevoie de 1,5-2,5 mg/kg greutate corporala pentru a deveni somnorosi sau pentru a adormi si apoi de 4 pana la
12 mg/kg (greutate corporala) si ora dupa aceea. Pentru sedare, de obicei sunt suficiente doze de 0,3 pina la 4,0 mg propofol pe kilogram greutate corporala si ora.
Adulti
Pentru sedare in cursul interventiilor chirurgicale si al procedurilor de diagnostic la adulti, cei mai multi pacienti vor avea nevoie de 0,5 -1 mg propofol pe greutate corporala timp de 1 pana la 5 minute pentru instalarea sedarii. Mentinerea sedarii poate fi facuta prin perfuzarea treptata de Profast pana la gradul de sedare dorit. Cei mai multi pacienti au nevoie de 1,5 - 4,5 mg propofol pe kilogram greutate corporala si ora.
Perfuzia poate fi suplimentata prin administrarea in bolus a 10-20 mg propofol (1-2 ml Profast 10 mg/ml) daca este necesara o crestere rapida a profunzimii sedarii.
Profast este administrat prin injectie sau pefuzie intr-o vena, uzual pe spatele mainii sau in antebrat. Medicul dumneavoastra anestezist poate utiliza un ac sau o canula (un tub fin din plastic). Poate fi utilizata o pompa electrica pentru administrarea injectiei in cursul interventiilor chirurgicale cu durata lunga si pentru utilizarea in unitati de terapie intensiva.
Pentru varstnici si persoanele slabite fizic pot fi necesare doze mai mici.
Copii si adolescenti
De obicei, la copii si adolescenti este necesara administrarea de doze putin mai mari. Doza trebuie
adaptata in functie de varsta si/sau greutate corporala.
Cand este utilizat pentru sedare, Profast nu trebuie administrat timp de mai mult de 7 zile.
Daca vi se administreaza mai mult decat trebuie din Profast
Este putin probabil sa se intample aceasta avand in vedere ca dozele care vi se administreaza sunt controlate cu atentie. Daca vi se administreaza accidental o supradoza, aceasta poate duce la scaderea functiei inimii, a circulatiei sangelui si a respiratiei. In acest caz medicul dumneavoastra va aplica imediat orice tratament este necesar.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Profast poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Aceste reactii adverse depind de doza de propofol administrata dar, de asemenea, si de tipul de premedicatie si de alte medicamente administrate concomitent.
Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10)
- durere locala in cursul injectarii
Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)
- tensiune arteriala mica (hipotensiune arteriala)
- respiratie superficiala (deprimare respiratorie)
- miscari spontane ale corpului
- batai lente ale inimii (bradicardie)
- batai accelerate ale inimii (tahicardie)
- senzatie brusca de caldura (bufeuri)
- apnee temporara (oprire a respiratiei)
- tuse dupa anestezie
- sughit
- hiperventilatie (cresterea respiratiei)
- hipertrigliceridemie (concentratii mari ale colesterolului sau trigliceridelor in sange)
Mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1 000)
- scadere severa a tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala)
- tuse in cursul anesteziei
Rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10 000)
- anafilaxie (o reactie alergica severa)
- euforie (a se simti fericit) si excitare sexuala in cursul recuperarii
- dureri de cap
- vertij (ameteli cu senzatie de invartire)
- frisoane si senzatie de frig in perioada de recuperare
- miscari epileptiforme (asemanatoare crizelor de epilepsie)
- batai neregulate ale inimii (aritmii) in cursul recuperarii
- tuse in perioada recuperarii
- modificari de culoare ale urinei
- febra postoperatorie
- cheaguri de sange (tromboze) si inflamatii ale vaselor de sange (flebita)
- inrosire si umflare la nivelul pielii (eritem)
- tensiune arteriala mica (hipotensiune arteriala)
- bronhospasm (o stare care determina dificultati la respiratie)
- greata sau varsaturi
Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10 000)
- crize convulsive epileptiforme intarziate (simptome asemanatoare epilepsiei dupa recuperare)
- lichid in plamani (edem pulmonar)
- inflamatie a pancreasului (pancreatita)
- raspuns sever la nivelul pielii dupa injectarea accidentala in tesuturi
- rabdomioliza (rupere a fibrelor musculare)
- acidoza metabolica (aciditate in sange)
- concentratie mare de potasiu in sange (hiperpotasemie)
- insuficienta cardiaca
- stare de inconstienta dupa interventia operatorie.
Atunci cand Profast este administrat asociat cu lidocaina (un anestezic local utilizat pentru a reduce durerea la locul de injectare), pot sa apara rar anumite reactii adverse:
- ameteli
- varsaturi
- somnolenta
- convulsii
- o incetinire a batailor inimii (bradicardie)
- batai neregulate ale inimii (aritmii cardiace)
- soc
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau
farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA PROFAST
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Profast dupa data de expirare inscrisa pe cutie sau flacon dupa EXP:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 250 C.
A nu se congela.
Dupa deschiderea flaconului medicamentul trebuie utilizat imediat.
Se dilueaza cu solutie injectabila de glucoza 50 mg/ml (5%), solutie injectabila de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) sau clorura de sodiu 1,8 mg/ml (0,18%) si glucoza 40 mg/ml (4%) si solutie injectabila de lidocaina 10 mg/ml (1%) fara conservanti. Amestecul trebuie preparat aseptic (conditii de conservare controlate si validate) imediat inainte de utilizare si trebuie administrat in cursul a 12 ore dupa preparare.
Flaconul trebuie agitat inainte de utilizare.
Daca dupa agitare se pot observa doua straturi, emulsia nu trebuie utilizata.
Utilizati numai preparatul omogen si flacoanele intacte.
Pentru utilizare unica. Orice cantitate de emulsie neutilizata trebuie indepartata.
Medicul dumneavoastra anestezist si farmacistul spitalului sunt responsabili pentru corectitudinea pastrarii, utilizarii si a indepartarii propofolului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Profast
Substanta activa este propofol.
Fiecare ml emulsie injectabila/perfuzabila contine propofol 10 mg.
Fiecare flacon a 20 ml contine propofol 200 mg.
Fiecare flacon a 50 ml contine propofol 500 mg.
Fiecare flacon a 100 ml contine propofol 1000 mg.
Celelalte componente sunt ulei de soia rafinat, trigliceride cu lant mediu, glicerol, lecitina din ou, oleat de sodiu, hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului) si apa pentru preparate injectabile.
Cum arata Profast si continutul ambalajului
Emulsie injectabila/perfuzabila, tip ulei in apa, de culoare alba,.
Acest medicament este disponibil sub forma de:
Emulsie injectabila/perfuzabila in flacoane incolore din sticla (tip II) cu dop din cauciuc bromobutilic de culoare gri.
Marimi de ambalaje:
Flacon din sticla incolora (tip II) a 20 ml, prevazut cu dop din cauciuc bromobutilic, de culoare gri.
Marimea ambalajului:cutii cu 1, 5 si 10 flacoane.
Flacon din sticla incolora (tip II) a 50 ml, cu dop din cauciuc bromobutilic, de culoare gri. Marimea ambalajului: cutii cu 1 si 10 flacoane.
Flacon din sticla incolora (tip II) a 100 ml, cu dop din cauciuc bromobutilic, de culoare gri. Marimea ambalajului: cutii cu 1 si 10 flacoane.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Romania Profast 10mg/ml emulsie injectabila/perfuzabila
Acest prospect a fost revizuit in Octombrie 2015.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Durere la penetrare
Buna ziua! Am o problema de natura sexuala de vreo 2 ani si anume o durere puternica cand vine vorba ...
Cu ce pot inlocui Citrolin?
Buna ziua, am o problema cu limba, am capatat o limba grografica si mi s a sugerat sa folosesc Citro ...
Dureri insistente de gat și de ureche
Buna ziua!as dori sa știu ce pot face cu aceasta durere de gat Pe partea dreapta cu ureche cu ...
↳ Buna ziua! Cereti in farmacie o solutie otica in compozitia careia sa se regaseasca un anestezic local si un antibiotic (de exemplu Otis T) si incerc ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Pastile pentru durere de ureche in alaptare
Buna seara, Am tras curent si am o durere foarte mare in partea stanga, ma doare urechea, maseaua ...
↳ Buna ziua! Puteti lua ceva pe baza de ibuprofen (gen Nurofen) si paracetamol (dar acesta nu este eficient in inflamatie). Puteti plica picaturi pent ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Crema anestezica
Buna seara, pot folosi crema anestezica inainte de epilarea inghinala cu ceara daca sunt insarcinat ...
↳ Buna ziua! Puteti folisi crema dar numai in regiunea inghinala, cu 30 de minute ianinte de epilare. Nu o aplicati pe o suprafata mare de piele, pentr ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
crema anestezica
Buna ziua, Ce crema pot folosi pentru anestezierea locului unde urmeaza sa ma epilez cu ce ...
↳ Buna ziua! Va recomand crema No Scream, pe baza de benzocaina. Se aplica in strat gros cu 30-45 de minute inainte de epilare. Functioneaza, am testat ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa PROPOFOLUM?
Alte medicamnete care au PROPOFOLUM:
- Propofol Fresenius 10 mg/ml

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...