Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Scanlux 300 mg/ml, solutie injectabila

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Scanlux 300 mg/ml, solutie injectabila

Prospect - Scanlux 300 mg/ml, solutie injectabila


NU comercializăm Scanlux 300 mg/ml, solutie injectabila!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Scanlux 300 mg/ml, solutie injectabila    DCI: IOPAMIDOLUM


  Produs complementar recomandat
Scanlux face parte dintr-o grupa de medicamente numite substante de contrast pentru examinari radiologice. Contine substanta activa iopamidol, care are in componenta sa iod.
Scanlux 300 mg/ml, solutie injectabila
Scanlux 370 mg/ml, solutie injectabila
Iopamidol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa il recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. NU trebuie sa il dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa ii spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.

1. CE ESTE SCANLUX SOLUTIE INJECTABILA SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Scanlux face parte dintr-o grupa de medicamente numite substante de contrast pentru examinari radiologice. Contine substanta activa iopamidol, care are in componenta sa iod.
Vi se va administra Scanlux solutie injectabila inainte de examinarea radiologica sau in cursul acesteia. Atunci cand este injectata in organism, aceasta substanta face posibila evidentierea organelor interne pe o radiografie (deoarece iodul blocheaza razele X) si este astfel utilizata pentru a facilita stabilirea unui diagnostic de catre medici.
Lista de mai jos cuprinde cele mai frecvente utilizari ale Scanlux:
Examinari ale vaselor de sange din periferie;
Examinari ale inimii si vaselor sale de sange;
Scanarea creierului sau a intregului corp prin tomografie computerizata;
Examinarea vezicii urinare si a cailor urinare prin urografie.

2. INAINTE DE A VI SE ADMINISTRA SCANLUX SOLUTIE INJECTABILA
Nu trebuie sa vi se administreze SCANLUX solutie injectabila
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la iopamidol sau la la oricare dintre celelalte componente ale Scanlux solutie injectabila (vezi pct. 6 „Informatii suplimentare”)
- prezentati hiperactivitate a glandei tiroide (hipertiroidism) manifestata clinic.
Aveti grija deosebita cand utilizati SCANLUX solutie injectabila
Inainte de a vi se administra Scanlux solutie injectabila, este necesar sa ii spuneti medicului dumneavoastra sau medicului radiolog daca oricare din urmatoarele situatii este valabila in cazul dumneavoastra:
- ati avut vreodata o reactie alergica la orice alta substanta de contrast
- aveti orice alte alergii
- sunteti gravida, sau banuiti ca sunteti gravida
- pacientul este un copil si nu are suficiente lichide in organism
- suferiti de astm, sau diabet
- suferiti de afectiuni ale creierului sau aveti o tumora cerebrala
- aveti afectiuni ale inimii, si renale
- daca aveti o boala severa a inimii numita insuficienta cardiaca congestiva trebuie sa fiti
supravegheat cateva ore dupa administrarea contrastului deoarece acesta poate precipita o dezechilibrare a functiei cardiace
- aveti insuficienta hepazo-renala. In acest caz examinarea cu substanta de contrast se va face decat daca este absolut necesara
- daca aveti hipertensiune pulmonara (cresterea tensiunii arteriale in circulatia pulmonara)
injectarea substantei de contrast in circulatia camerelor drepte ale inimii (angiografie coronariana dreapta) ca fi efectuata numai daca este absolut necesara si cu mare precautie
- daca sunteti varstnic
- daca aveti o presiunea crescuta in cap datorita unor tumori ale creierului sau anexelor acestuia, daca aveti o acumulare de sange in cap (hematom intracranian), colectii lichidiene datorate unor infectii sau de alte cauze intracraniene (abcese) – poate creste riscul de complicatii nervoase
- daca ati fost diagnosticat cu scleroza multipla - poate creste riscul de complicatii nervoase
- daca sunteti consumator cronic de alcool - poate creste riscul de complicatii nervoase
- suferiti de „miastenia gravis” (o afectiune care determina slabiciune musculara severa)
- aveti tulburari ale functiei maduvei osoase care produce elementele sangelui – inclusiv
macroglobulinemia Waldenstrom sau mielom multiplu
- aveti o suferinta renala usoara sau moderata manifestata prin cresterea ureei in sange
- ati fost tratat anterior pentru hiperactivitatea glandei tiroide
- daca urmeaza sa primiti anestezie generala
- daca aveti o boala a celulelor rosii din sange numita siclemie in forma latenta administrarea de substante de contrast poate precipita o accentuare a acesteia
- daca aveti feocromocitom deoarece administrarea de contrast poate precipita o crestere a tensiunii arteriale. Se recomanda premedicatie cu alfa blocante in aceste cazuri
- daca ati avut sau aveti epilepsie trebuie sa primiti terapie anticonvulsivanta 48 de ore inainte si dupa administrarea substantei de contrast
- prezentati valori ridicate ale calciului in sange
- suferiti de o afectiune a vaselor de sange, in special a arterelor care alimenteaza creierul
- urmeaza sa vi se efectueze o analiza de sange (deoarece Scanlux poate afecta rezultatele)
Inainte sa vi se administreze Scanlux solutie injectabila
Este important sa beti multe bauturi nealcoolice cu o zi inainte de examinarea cu Scanlux si de asemenea si dupa efectuarea procedurii.
Toxicitatea renala este mai mica daca hidratarea dinaintea explorarii radiologice este
corespunzatoare si in aceste cazuri monitorizarea functiei rinichilor este obligatorie.
Daca este necesar sa vi se efectueze un test al functiei tiroidiene in saptamanile urmatoare
examinarii cu Scanlux, va rugam sa spuneti medicului despre examinare inainte de efectuarea testului. Scanlux poate modifica o parte din testele de evaluare a functiei tiroidiene pe o durata de 16 zile dupa administrare.
Daca urmeaza sa efectuati alte teste biologice spuneti medicului ca vi s-a administrat acest medicament deoarece poate influenta valorile unora dintre ele: bilirubina, fier, cupru, calciu, fosfati. Masurarea lor va fi facuta la cel putin 1 zi de la administrarea substanetei de contrast. Este important ca mijlocul de injectare care vine in contact cu sangele dumneavoastra (branula, cateter) sa fie bine spalat dupa injectarea substantei de contrast pentru a scadea riscul de formare de cheaguri de sange si de mobilizare a acestora in circulatie, ceea ce ar putea produce complicatii severe (tromboza si
tromboembolism).
De asemenea, trebuie sa retineti ca fenomenele alergice pot apare la ore pana la cateva zile de la administrarea substantei de contrast. De aceea, este important sa fiti atent monitorizat medical inca o ora dupa incheierea investigatiei si sa fiti atent la aparitia semnelor de alergie cateva zile dupa aceasta. In cazul in care simtiti aparitia de respiratie dificila, constrictie toracica, respiratie suieratoare, umflarea fetei, buzelor, limbii, gatului anuntati imediat medicul sau mergeti la cel mai apropiat spital.
Folosirea altor medicamente
Inainte de a vi se administra Scanlux solutie injectabila, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau medicului radiolog daca ati luat, sau daca ati fost tratat recent cu oricare dintre urmatoarele:
Alta substanta de contrast pentru examinari radiologice
Papaverina
Medicamente pentru diabet, cum este metformin – asocierea creste riscul aparitiei unei tulburari metabolice severe numita acidoza lactica. De aceea, tratamentul cu metformin trebuie oprit inaintea administrarii substantei de contrast si reluat la minimum 48 de ore de la incheierea procedurii si numai dupa o reevaluare a functiei renale.
Interleukina-2 (utilizata pentru tratamentul anumitor forme de cancer)
Beta-blocante (pentru hipertensiune arteriala sau angina)
Medicamente care modifica ritmul cardiac, ca de exemplu amiodarona, cisaprid, haloperidol. Este necesar sa opriti administrarea urmatoarelor medicamente cu 48 de ore inainte de a vi se administra Scanlux solutie injectabila. Trebuie sa incepeti sa luati din nou aceste medicamente la 24 de ore dupa ce vi s-a efectuat examinarea radiologica:
Medicamente pentru epilepsie
Medicamente pentru depresie, cum ar fi antidepresive triciclice sau inhibitori ai monoaminoxidazei.
Medicamente pentru tratarea bolilor mintale numite neuroleptice trebuie evitate pe cat posibil deoarece scad pragul convulsivant si asocierea poate creste riscul de aparitie a convulsiilor. Este bine ca medicatia sa fie intrerupta cu 48 de ore inaintea administrarii contrastului si sa fie reluata dupa minim 12 ore de la injectarea substantei de contrast.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau medicului radiolog daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Daca sunteti gravida, sau banuiti ca sunteti gravida, sau alaptati, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau medicului radiolog inainte de a vi se administra acest medicament. Scanlux poate fi administrat numai daca medicul considera absolut necesara administrarea si numai daca raportul dintre beneficiul dumneavoastra si potentialele riscuri pentru copilul dumneavoastra este pozitiv.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Dupa ce vi se administreaza acest medicament, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje timp de cel putin o ora – sau mai mult daca nu va simtiti suficient de bine.

3. CUM SE ADMINISTREAZA SCANLUX SOLUTIE INJECTABILA
Vi se va administra Scanlux inainte de sau in timpul unei examinari radiologice. Medicul sau asistenta medicala va injecta medicamentul intr-o vena sau artera.
Dupa ce vi se efectueaza examinarea, vi se va cere probabil sa va odihniti in liniste timp de aproximativ 30 de minute.
Doza:
Cantitatea injectata depinde de locul unde este injectat medicamentul si de investigatia pentru care este utilizat.
Adulti:
Vi se poate administra Scanlux solutie injectabila in doza de pana la 100 ml, in functie de tipul de examinare care vi se efectueaza. In unele cazuri, vi se poate administra si o a doua injectie.
Copii:
La copii se poate administra o doza de pana la 2,5 ml per kg corp, in functie de tipul de examinare.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Scanlux poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca dezvoltati oricare din urmatoarele in timpul sau uneori dupa efectuarea examinarii, trebuie sa anuntati imediat medicul deoarece acestea pot fi semne ale unei reactii alergice. Aceste reactii sunt mai frecvente la pacientii cu alergii in antecedente:
Anafilaxie (reactii anafilactoide/hipersensibilitate) manifestate prin: respiratie dificila, senzatie de constrictie a toracelui, respiratie suieratoare, umflarea fetei, buzelor, limbii, mucoasei gatului, inflamatia sau umflarea laringelui cu dificultati ale respiratiei, dificultati la inghitire, dureri la nivelul laringelui si traheei, scaderea importanta a tensiunii arteriale, tuse, stranut, inflamarea mucoasei ochilor (conjunctivita),
ameteli, cresterea transpiratiei insotita sau nu de senzatie de caldura, secretie nazala crescuta. Reactii alergice cutanate: eruptii cutanate tranzitorii de aspecte variate, inrosirea difuza a pielii, aparitia de vezicule pe piele, urticarie sau mancarimea pielii.
Toate aceste manifestari pot apare la orice doza administrata, indiferent de calea de administrare, la intervale variabile de timp dupa administrare si pot reperezenta faza initiala a instalarii socului. Administrarea substantei de contrast trebuie intrerupta imediat si trebuie instituit de urgenta tratament specific modificarilor instalate.
In cazul aparitiei unor forme mai severe de alergie, cu tulburari cardiace de tipul scaderii marcate a tensiunii arteriale (hipotensiune severa), accelerarii batailor inimii (tahicardie),agitatie, invinetirea buzelor, fetei sau extremitatilor (cianoza) sau pierderea brusca a cunostintei (sincopa) este necesara instituirea de urgenta a tratamentului.
Administrare intravasculara (artere sau vene) la adulti
Clasificare frecvenetei reactiilor adverse folosita este urmatoarea:
Foarte frecvente – afecteaza mai mult de 1 din 10 utilizatori
Frecvente – afecteaza mai putin de 1 din 10 utilizatori
Mai putin frecvente – afecteaza mai putin de 1 din 100 utilizatori
Rare - afecteaza mai putin de 1 din 1000 utilizatori
Foarte rare - afecteaza mai putin de 1 din 10000 utilizatori
Cu frecevnta necunoscuta – care nu poate fi estimata din datele disponibile
Frecvente
Dureri de cap
Senzatie de rau (greata)
Mai putin frecvente
Ameteli
Modificari ale gustului
Batai suplimentare ale inimii (extrasistole)
Batai neregulate si rapide ale inimii (fibrilatie atriala, fibrilatie ventriculara)
Batai rapide ale inimii (tahicardie)
Scaderea tensiunii artriale (hipotensiune)
Cresterea tensiunii arteraile (hipertensiune)
Inrosirea brusca a fetei
Stare de rau (varsaturi)
Diaree
Durere abdominala
Uscaciunea mucoasei bucale
Eruptie cutanata tranzitorie
Urticarie
Mancarimea pielii
Inrosirea pielii
Transpiratie abundenta
Durere de spate
Insuficienta renala acuta
Durere in piept
Durere la locul de injectare
Febra
Senzatie de rece
Cresterea nivelului creatininei serice
Rare
Confuzie
Senzatie de amorteala in extremitati
Batai rare ale inimii (bradicardie)
Edem pulmonar
Astm
Ingustarea cailor respiratorii (bronhospasm)
Spasme muculare
Cu frecventa necunoscuta
Scaderea numarului de celule albe din sange responsabile cu coagularea (trombocitopenie)
Anafilaxie/reactie anafilactoida
Coma
Atac cerebral ischemic
Pierderea temporara a cunostintei (sincopa)
Diminuarea gradului de constienta
Convulsii
Tulburari de vedere, inclusiv pierderea temporara a vederii
Inflamarea mucoasei ochilor (conjunctivita)
Intoleranta la lumina soarelui
Scaderea aportului de sange la muschii inimii (ischemie cardiaca sau chiar infarct miocardic)
Insuficienta cardiaca
Disfunctie cardio-respiratorie severa (arest cardio-respirator)
Batai foarte rapide ale inimii (tahicardie)
Scaderea dramatica si brusca a tensiunii arteriale (colaps si soc)
Tulburari respiratorii severe (insuficienta respiratorie pana la arest respirator si sindrom de detresa respiratorie acuta)
Respiratie dificila datorita inflamatiei mucoasei laringelui
Respiratie dificila (dispnee) sau chiar intreruperea totala a respiratiei (apnee)
Cresterea secretiei salivare
Cresterea in volum a glandelor salivare
Umflarea fetei
Sindroame cutaneo-mucoase
Durere musculara
Slabiciune musculara
Stare de rau generala
Durere generalizata
Modificari ale activitatii electrice a inimii
Modificarile acestea pot apare datorita procesului de cateterizare a coronarelor – tromboza coronara si embolia coronariana;
Ca si in cazul administrarii altor substante de contrast iodate si in cazul Scanlux pot apare sindroame muco-cutanate de tip sd. Stevens Johnson, epidermoliza necrotica toxica si eritemul multiform;
Durerea si roseata la locul de administrare sunt datorate patrunderii de substanta de contrast in afara vasului de sange. Modificarile sunt temporare si vindecarea se face fara sechele. In cazuri foarte rare a fost raportata necroza tesutului.
Administrarea intravasculara la copii
Reactiile adeverse la copii sunt similare cu cele la adulti.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA SCANLUX SOLUTIE INJECTABILA
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Scanlux solutie injectabila dupa data de expirare inscrisa pe eticheta si pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25şC, protejat de lumina si raze X, in ambalajul original.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine SCANLUX solutie injectabila
Scanlux 300 mg/ml, solutie injectabila
Substanta activa este iopamidol. Un ml solutie injectabila contine iopamidol 612 mg echivalent cu iod 300 mg.
Celelalte componente sunt: trometamol, edetat de calciu si sodiu, acid clorhidric, apa pentru preparate injectabile.
Scanlux 370 mg/ml, solutie injectabila
Substanta activa este iopamidol. Un ml solutie injectabila contine iopamidol 755 mg echivalent cu iod 370 mg.
Celelalte componente sunt: trometamol, edetat de calciu si sodiu, acid clorhidric, apa pentru preparate injectabile.
Cum arata Scanlux solutie injectabila si continutul ambalajului:
Scanlux solutie injectabila este o solutie limpede, incolora pana la galben pal.
Este disponibila in flacoane de sticla de 50 ml, 100 ml si 200 ml.
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reperezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
Acest prospect a fost aprobat in decembrie 2014.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Ruptura sau contrast de muschi
Am facut un efort mai mare mergand pe bibicleta mult apoi n-am luat pauza deloc si m-am dus sa joc f ...
Solicitare informatii achizitie substanta contrast
Buna ziua! Sunt programata in curand pentru efectuarea unor investigatii in vederea unei interventi ...
Dereglare hormonala
Buna ziua! Am 17 ani si am o problema cam "ciudata". Probabil am o dereglare hormonala si din aceast ...
↳ Buna ziua! Va recomand tinctura de lemn-dulce, cate 5 ml dilati cu 100 ml de apa plata, de 4 ori pe zi, intre mese, in asociere cu Evecare, cate o ca ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
radiografie
de 2 ani am arsuri di durere la stomac si m-am hoatarat sa fac o radiografie pt ca sunt prea tanara ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa urmati recomandarile unui medic specialist gastroenterolog. Endoscopia est e totusi o metoda care poate depista afectiuni ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa IOPAMIDOLUM?
Alte medicamnete care au IOPAMIDOLUM:
- Iopamigita 370 mg
- IOPAMIRO

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...