Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Serdenis 850 mg comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Serdenis 850 mg comprimate filmate

Prospect - Serdenis 850 mg comprimate filmate


NU comercializăm Serdenis 850 mg comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Serdenis 850 mg comprimate filmate    DCI: METFORMINUM


  Produs complementar recomandat


20.45lei
Vezi detalii

Serdenis contine clorhidrat de metformina, un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.
Serdenis 500 mg comprimate filmate
Serdenis 850 mg comprimate filmate
Serdenis 1000 mg comprimate filmate
Clorhidrat de metformina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Serdenis si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Serdenis
3. Cum sa utilizati Serdenis
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Serdenis
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE SERDENIS SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Ce este Serdenis
Serdenis contine clorhidrat de metformina, un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.
Insulina este un hormon sintetizat de pancreas, hormon care face ca organismul dumneavoastra sa ia glucoza (zahar) din sange. Organismul dumneavoastra foloseste glucoza pentru a produce energie sau o depoziteaza pentru o utilizare ulterioara.
Daca aveti diabet zaharat, pancreasul dumneavoastra nu produce suficienta insulina sau organismul dumneavoastra nu poate folosi in mod corespunzator insulina pe care o produce pancreasul. Acestea determina valori crescute ale glucozei in sangele dumneavoastra. Serdenis ajuta la scaderea nivelului glucozei pana la valori normale cat mai posibil. Daca sunteti un adult supraponderal, luati Serdenis o perioada lunga de timp pentru a scadea riscurile complicatiilor diabetului zaharat.
Pentru ce se utilizeaza Serdenis
Serdenis este utilizat pentru tratamentul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 (numit, de asemenea, „diabet non-insulinodependent”) atunci cand doar dieta si exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul valorilor glucozei din sangele dumneavoastra. Acesta este utilizat mai ales in cazul pacientilor supraponderali.
Adultii pot utiliza Serdenis singur sau impreuna cu alte medicamente pentru a trata diabetul zaharat (medicamente administrate pe cale orala sau insulina).
La copii cu varste peste 10 ani si la adolescenti, Serdenis poate fi prescris singur sau impreuna cu insulina.

2. INAINTE SA UTILIZATI SERDENIS
Nu utilizati Serdenis
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la metformina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (vezi „Ce contine Serdenis” la pct. 6)
- daca aveti probleme cu rinichii sau ficatul
- daca diabetul zaharat este necontrolat, hiperglicemia severa sau cetoacidoza. Cetoacidoza este o afectiune in care substante numite ‘’corpi cetonici’’ se acumuleaza in sange. Simptomele includ dureri de stomac, respiratie profunda si rapida, somnolenta sau un neobisnuit miros de fructe al respiratiei.
- daca ati pierdut prea multa apa din organism (deshidratare), de exemplu in urma unei diarei persistente sau severe, sau dupa varsaturi repetate. Deshidratarea poate conduce la probleme renale, care pot creste riscul acidozei lactice (vezi mai jos „Aveti grija deosebita cand utilizati Serdenis”).
- daca aveti o infectie severa, de exemplu o infectie care va afecteaza plamanii, bronhiile sau rinichii. Infectiile severe pot determina afectiuni renale, care pot creste riscul acidozei lactice (vezi mai jos „Aveti grija deosebita cand utilizati Serdenis”).
- daca sunteti tratat pentru insuficienta cardiaca sau ati avut de curand un infarct miocardic, daca aveti probleme circulatorii severe sau tulburari de respiratie. Acestea pot duce la o lipsa de oxigen in tesuturi, care va poate creste riscul de acidoza lactica (vezi pct. ‘"Aveti grija deosebita cand utilizati Serdenis”) in cazul in care consumati bauturi alcoolice in cantitati mari;
- daca alaptati
Daca sunteti in una din situatiile de mai sus, vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.
Cereti neaparat sfatul medicului daca:
- aveti nevoie de analize cum sunt razele X sau scanari ce implica injectarea de substante de contrast pe baza de iod in sange.
- daca sunteti supus unei interventii chirurgicale majore.
Trebuie sa intrerupeti administrarea Serdenis pentru o perioada de timp inainte de si dupa examinare sau dupa interventia chirurgicala. Medicul dumneavoastra va decide daca aveti nevoie de alt tratament in aceasta perioada. Este important sa urmati intocmai recomandarile medicului dumneavoastra. Aveti grija deosebita cand utilizati Serdenis
Serdenis poate cauza o complicatie foarte rara, dar grava, denumita acidoza lactica, in special daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza normal. Simptomele acidozei lactice sunt varsaturi, dureri de stomac (dureri abdominale) cu crampe musculare, o stare generala de disconfort cu oboseala severa si dificultati de respiratie.
Daca prezentati aceste simptome, este posibil sa aveti nevoie de tratament imediat. Opriti
imediat utilizarea Serdenis si anuntati medicul cat mai curand posibil.
Serdenis utilizat singur, nu provoaca hipoglicemie (o scadere a valorii glucozei din sange). Totusi, daca utilizati Serdenis impreuna cu alte medicamente pentru tratarea diabetului, care pot cauza hipoglicemie (de exemplu sulfoniluree, insulina, glinide), exista riscul de aparitie a hipoglicemiei. De obicei, daca prezentati simptome de hipoglicemie cum sunt slabiciune, ameteli, transpiratie excesiva, batai rapide ale inimii, tulburari de vedere sau dificultati de concentrare, trebuie sa consumati sau sa
beti ceva ce contine zahar.
Utilizarea altor medicamente
Daca este nevoie de o injectare de substante de contrast care contin iod, de exemplu pentru examinari cu raze X sau scanare, trebuie sa opriti utilizarea Serdenis pentru o anumita perioada de timp inainte si dupa examinare (vezi mai sus „Adresati-va medicului pentru recomandari”).
Informati medicul daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente si Serdenis in acelasi timp. Este posibil sa aveti nevoie de teste mai frecvente pentru determinarea glicemiei sau medicul dumneavoastra poate adapta doza de Serdenis:
- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (utilizati in tratamentul unor afectiuni
diverse ale inimii si vaselor de sange, cum sunt hipertensiunea arteriala sau insuficienta
cardiaca)
-diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism prin formarea unei cantitati mari de urina)
-agonisti beta2 adrenergici cum sunt salbutamol sau terbutalina (utilizati pentru tratamentul astmului bronsic)
-corticosteroizi (utilizati in tratamentul a diferite afectiuni cum sunt inflamatii severe ale pielii sau in astm bronsic).
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Utilizarea Serdenis cu alimente si bauturi
Nu consumati alcool pe durata administrarii acestui medicament. Alcoolul poate creste riscul de acidoza lactica, in special, daca aveti probleme hepatice sau sunteti subnutrit. Acest lucru este valabil si pentru medicamente care contin alcool.
Sarcina si alaptarea
In perioada sarcinii, este obligatoriu tratamentul diabetului zaharat cu insulina. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti, puteti fi sau intentionati sa ramaneti gravida, astfel incat acesta sa va poata schimba tratamentul.
Nu utilizati acest medicament daca alaptati sau daca planuiti sa va alaptati nou-nascutul.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Serdenis utilizat singur, fara a fi combinat cu alte medicamente, nu provoaca hipoglicemie (un nivel prea scazut al glucozei). Aceasta inseamna ca nu va va afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Totusi, aveti grija deosebita daca utilizati Serdenis in combinatie cu alte medicamente pentru tratarea diabetului care pot determina hipoglicemie (de exemplu sulfoniluree, insulina, glinide). Simptomele hipoglicemiei includ stari de slabiciune, ameteala, transpiratie abundenta, batai rapide ale inimii, tulburari de vedere sau dificultati de concentrare. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca incepeti sa resimtiti aceste simptome.

3. CUM SA UTILIZATI SERDENIS
Utilizati intotdeauna Serdenis exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Serdenis nu poate inlocui avantajele unui stil de viata sanatos. Continuati sa urmati orice recomandare data de medic privind dieta si faceti miscare in mod regulat.
Doza uzuala
Copiii in varsta de 10 ani si peste si adolescentii incep de obicei de la 500 mg sau 850 mg de Serdenis, o data pe zi. Doza zilnica maxima este 2000 mg fractionat in 2 sau 3 prize. Tratamentul copiilor cu varsta cuprinsa intre 10 si 12 ani este indicat numai la recomandarea specifica a medicului, deoarece experienta privind aceasta grupa de varsta este limitata. Adultii incep de obicei de la 500 mg sau 850 mg de Serdenis, de doua sau trei ori pe zi. Doza zilnica maxima este de 3000 mg fractionata in 3 prize.
Daca utilizati si insulina, medicul va va sfatui cum sa incepeti sa utilizati Serdenis.
Monitorizarea Medicul va adapta doza dumneavoastra de Serdenis la nivelurile glucozei din sangele dumneavoastra. Asigurati-va ca discutati in mod regulat cu medicul dumneavoastra. Acest lucru este important in special pentru copii si adolescenti sau daca sunteti o persoana in varsta. De asemenea, medicul va va examina cel putin o data pe an pentru a testa functia normala a rinichilor. Este posibil sa aveti nevoie de examinari mai frecvente daca sunteti o persoana in varsta sau daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza normal.
Cum sa utilizati Serdenis
Luati comprimatele in timpul mesei sau dupa masa. Aceasta va preveni aparitia reactiilor adverse care v-ar putea afecta digestia.
Nu zdrobiti si nu mestecati comprimatele. Inghititi fiecare comprimat cu un pahar cu apa.
Daca luati o doza pe zi, luati-o dimineata (la micul dejun)
Daca luati doua doze separate pe zi, luati-le dimineata (la micul dejun) si seara (la cina)
Daca luati trei doze separate pe zi, luati-le dimineata (la micul dejun), la pranz (la masa de pranz) si seara (la cina)
Daca, dupa o perioada de timp, sunteti de parere ca efectul Serdenis este prea puternic sau prea slab, anuntati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Serdenis
Daca ati luat mai mult decat trebuie din Serdenis, se poate instala acidoza lactica. Simptomele acidozei lactice sunt varsaturi, durere de burta (durere abdominala) asociata cu crampe musculare, stare de rau general cu stare de oboseala marcata, dificultate in respiratie. Daca aceasta vi se intampla dumneavoastra, puteti avea nevoie imediata de tratament in spital, deoarece acidoza lactica poate conduce la coma. Luati legatura cu un medic sau cu cel mai apropiat spital.
Daca uitati sa utilizati Serdenis
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati urmatoarea doza la ora obisnuita. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Serdenis poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Pot aparea urmatoarele reactii adverse:
Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 persoane)
- tulburari digestive cum sunt greata, varsaturi, diaree, dureri de burta (durere abdominala) si pierderea apetitului alimentar. Aceste reactii adverse pot apare cel mai frecvent in special la inceputul tratamentului cu Serdenis. Va fi utila administrarea dozelor in mai multe prize de-a lungul zilei si administrarea de Serdenis in timpul sau imediat dupa mese. Daca simptomele persista, opriti administrarea Serdenis si adresati-va medicului. Reactii adverse frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 persoane)
- tulburari ale gustului.
Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 persoane)
- acidoza lactica. Aceasta este o complicatie foarte rara, dar grava, care apare in special daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza corespunzator. Simptomele acidozei lactice sunt varsaturi, durere de burta (durere abdominala) asociata cu crampe musculare, stare generala de rau cu stare de oboseala marcata si dificultate in respiratie.
Daca aceasta vi se intampla dumneavoastra, puteti avea nevoie de spitalizare imediata, deoarece acidoza lactica poate conduce la coma. Intrerupeti imediat administrarea Serdenis si luati legatura imediat cu un medic sau cu cel mai apropiat spital.
- valori anormale ale testelor functionale hepatice sau hepatita (inflamatia ficatului; aceasta poate determina oboseala, pierderea apetitului alimentar, scadere in greutate, cu sau fara ingalbenirea pielii sau a albului ochilor).
Daca aceasta vi se intampla dumneavoastra, opriti imediat administrarea de Serdenis si luati legatura cu medicul.
- reactii cutanate cum sunt roseata a pielii (eritem), mancarimi sau eruptie pe piele asociata cu mancarimi (urticarie).
- concentratie redusa de vitamina B12 in sange.
Copii si adolescenti
Exista date limitate la copii si adolescenti care sa arate ca evenimentele adverse au fost similare ca natura si severitate cu cele raportate la adulti.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA SERDENIS
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Daca un copil este tratat cu Serdenis, parintii si ingrijitorii sunt sfatuiti sa supravegheze utilizarea acestui medicament.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati Serdenis dupa data de expirare, care este inscrisa pe cutie sau blister dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Serdenis
Substanta activa este metformina; aceasta este prezenta sub forma de clorhidrat de metformina. Serdenis 500 mg:
Fiecare comprimat filmat contine 500 mg clorhidrat de metformina, echivalent cu 390 mg metformina. Serdenis 850 mg:
Fiecare comprimat filmat contine 850 mg clorhidrat de metformina, echivalent cu 663 mg metformina. Serdenis 1000 mg:
Fiecare comprimat filmat contine 1000 mg clorhidrat de metformina, echivalent cu 780 mg metformina.
Celelalte componente sunt:
Nucleu: povidona, stearat de magneziu.
Film: hipromeloza, macrogol.
Cum arata Serdenis si continutul ambalajului
Comprimat filmat.
Serdenis 500 mg:
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe, marcate cu „A” pe o fata si cu „60” pe cealalta fata.
Serdenis 850 mg:
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe, marcate cu „A” pe o fata si cu „61” pe cealalta fata.
Serdenis 1000 mg:
Comprimate filmate ovale, biconvexe, albe, marcate cu „A” pe o fata si cu „62” pe cealalta fata.
Comprimatele au o crestatura nefunctionala si, prin urmare, nu pot fi rupte.
Este disponibil in cutii cu 3, 6, 9, 12 blistere din PVC-PVdC/Al a cite 10 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
NEOLA PHARMA S.R.L. Strada Biharia, nr. 67-77 Cladirea Corp F, Etaj 2, Camerele 26, 27 Sector 1, Bucuresti, Romania.
Acest prospect a fost aprobat in Octombrie, 2013


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Urgent
Bună ziua soțul meu are diabet de tip 2 și ai apare mereu niște crăpăt ...
Un sfat va rog!
Bun ziua. Un sfat va rog. Care urimil ma ajuta la spondiloza, dureri de cap maini piciare. Am si dia ...
MEDICAMENT PANCREAS
Buna ziua. Va rog,ce medicament ma poate ajuta daca rezultatul ecografiei abdominale este: PANCREAS: ...
↳ Buna ziua! Rezultatul poate indica o pancreatita cronica, iar tratamentul este fie pentru durere (la nevoie, aspirina sau paracetamol), fie tratament ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Diaree dupa ce iau medicamente
Buna ziua! De 1 luna si o saptamana, dupa ce iau aceste medicamente: -pentru diabet..Glucofage, pe ...
↳ Buna ziua! Discutati cu medicul diabetolog, poate va inlocuieste Glucophage, cel mai probabil responsabil pentru diaree. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
e bun pentru diabetici ?
pot sa il iau? Am diabet tip 2 ...
Dozare glicemonorm forte in Diabet
Buna ziua,pot sa iau 2 capsule deodata inaintea mesei,..sau fara sa mananc dupa capsula ? Am renun ...
↳ Buna ziua! Nu este indicat sa folositi capsulele de Glicemonomr Forte altfel decat se recomanda (adica 1 comprimat de 3 ori pe zi, cu 30 de minute in ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
pot utiliza Bronchofort daca
AM B.P.O.C. de 30 de ani si acum ma tratez cu Seretide 500 de doua ori pe zi si cu Teotard 200 de do ...
↳ Buna ziua! Puteti lua sirop Bronchofort, insa varianta pentru diabetiCi, care contine extract de stevie ca indulcitor. Intre medicatia curenta si co ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
De ce ma dor picioarele
Iau Lyrica de 150 mg. si ma simt usor ametitm,pulsul e 105/55/71,am diabet zaharat de 10 ani si iau ...
↳ Buna ziua! Din pacate simptomele descrise sunt determinate de diabet, constituind tabloul neuropatiei diabetice. Lyrica ar trebui sa va ajute, si cre ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...